98 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Offert Badrumsrenovering

Ta in offert på badrumsrenovering innan du anlitar hantverkare. Genom HelpHero får du prisförslag från flera företag i ditt närområde med bara en enda förfrågan och kan sedan i lugn och ro jämföra offerter på badrumsrenovering för att hitta den bästa.

Kostnadsfri offert - renovera badrum

Jämför och välj i lugn och ro

Hantverkare på din ort

Inget köptvång

Pris – Badrumsrenovering

När du begär pris på en badrumsrenovering kan du få pris per timme eller kvadratmeter. Hantverkare har normalt ett timpris mellan 400–800 kronor medan kvadratmeterpriset vanligtvis ligger runt 5 000–10 000 kronor. Vid totalrenovering av badrummet kan du behöva anlita snickare, plattsättare, elektriker och rörläggare. Det är då ofta enklare att anlita ett företag som sköter hela badrumsrenoveringen eftersom ansvaret för renoveringen hamnar på ett företag istället för flera olika.

Kvadratmeterpris

Kvadratmeterpriset beror på dina materialval. Räkna med 5 000–6 000 kronor per kvadratmeter när du väljer badrumsinredning, kakel och klinker av normal standard. Med normal standard menar vi material du kan köpa in på större varuhuskedjor. Väljer du inredning och material av högre standard kan du räkna med runt 10 000–20 000 kronor per kvadratmeter. Väljer du något mer exklusivt kan det naturligtvis kosta mer – bara din budget sätter gränser för kvadratmeterpriset. Läs mer om hur du kan sänka kostnaden för att renovera badrum.

Jämför badrumsofferter

När du jämför badrumsofferter är det bra att ha koll på en del saker för att jämförelsen ska bli rättvis. Det är vanligt att priserna varierar kraftigt och det är viktigt att veta varför. Dessa punkter kan vara till hjälp:

 • Har du fått ett fast eller rörligt pris? Ett fast pris är ofta högre för att även inkludera oförutsedda kostnader som kan uppstå.
 • Ingår det några försäkringar som täcker eventuella skador på fastigheten om något oförutsett händer, exempelvis en vattenläcka?
 • Lämnas någon garanti på att badrummet ska vara färdigställt inom en viss tid?
 • Har VVS-installatören auktoriserats av Säker Vatten AB?
 • Kolla upp företagen – om de är registrerade för F-skatt, vad de har fått för recensioner och om de omnämnts i nyheterna eller i forum online.


Badrumsrenovering – Tips

Det är mycket att tänka på inför en badrumsrenovering. Tips på några av de viktigaste punkterna kommer här:

Ytskikt

Välj ett ytskikt som passar din budget. De flesta väljer kakel eller våtrumstapet, men även våtrumsfärg och behandlad betong är vanliga ytskikt. Om du planerar att sälja bostaden vidare kan det vara bra att veta att vita väggar kan höja värdet med så mycket som 50 000 kronor.

Ventilation

Se till att ditt badrum, som är ett våtutrymme, har bra ventilation så att det inte riskerar att bli fuktskadat. Har du möjlighet att sätta in ett fönster bidrar det både till fint ljusinsläpp och vädringsmöjligheter.

Förvaringsutrymme

I badrummet samlas ofta många småprylar och förpackningar. Med bra förvaringsutrymmen kan du enkelt hålla ordning och reda. Dessutom blir det lättare att städa de synliga ytorna. Använd utrymmet kreativt, som till exempel genom att installera en kommod under handfatet eller hyllor ovanför toalettstolen.

Dusch & Badkar

Om du väljer att installera ett badkar kan det vara smart att göra det på ett sådant sätt att det går att montera ner utan att ytskikten påverkas. På så vis behöver inte du eller en framtida köpare renovera igen om badkaret inte ska vara kvar längre. Be din VVS-installatör om råd.

Eluttag

Var frikostig med eluttag när du ändå renoverar badrummet. Allt från tandborstar till rakapparater och hårfönar kan behöva kopplas in. Montera gärna eluttag inuti väggskåpen så att apparaterna kan laddas utan att stå framme. Kom ihåg eluttag för tvätt- och torkmaskin samt strykjärn.

Stambyte – Offert

Ibland kan fastigheten behöva ett helt stambyte. Offert på stambyten kan du ta in med hjälp av formuläret ovan. Hur ofta man behöver göra stambyte varierar mellan ungefär 40–50 år, beroende på hur snabbt rören rostar och i vilken takt de slammar igen.

Tillbaka till toppen av sidan

Vanliga frågor från andra som funderar på att renovera badrummet

Visa fler frågor + Visa färre frågor -
 
Behöver jag ansöka om bygglov för min badrumsrenovering?

Reglerna för bygglov skiljer sig från kommun till kommun. I regel behöver du inte ansöka om bygglov när du renoverar ett befintligt badrum. Bygger du däremot ett nytt badrum behöver du ansöka om bygglov innan projektet drar igång. Ska du flytta badrummet till ett annat rum i bostaden behöver du inte bygglov, men du kan behöva anmäla åtgärden till byggnadsnämnden. Enligt Boverket gäller anmälningsplikt bland annat vid följande åtgärder:

 • Installation eller väsentlig ändring av anläggning för vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad
 • Ändring som innebär att planlösning påverkas avsevärt
Om du bor i en bostadsrätt ska du alltid kolla vad det står i bostadsrättföreningen stadgar innan du drar igång projektet. Det kan finnas specifika regler för vilka åtgärder som får utföras
Läs hela svaret
Ska jag välja kakel eller våtrumstapet till badrummet?

Kakel, och även klinker, är ett hållbart material som håller sig snyggt i många år. Det är dessutom lätt att hålla rent och kan tvättas med ett skonsamt rengöringsmedel. Våtrumstapen har också många fördelar. Den finns (precis som en vanlig tapet) i många olika färger och mönster. En våtrumstapet är lätt att sätta upp. Den kräver ingen fuktspärr eftersom den är helt tät. Kostnaden för båda materialen kan variera väldigt mycket. Du har säkert tittat på tapeter till bostaden någon gång och sett designtapeter från Svenskt Tenn för 1000 kronor rullen likväl som vanliga vita tapeter för 150 kronor. Även kakel finns i mer eller mindre exklusiva utföranden.

Läs hela svaret
Vad innebär ett våtrumcertifikat?

Det finns en mängd olika regler att förhålla sig till när ett badrum ska renoveras. De övergripande riktlinjerna tas fram av Boverket. Det finns också flera branschorganisationer som sätter upp egna regelverk som är specifika för just deras bransch. Det viktiga när du renoverar badrummet är att din badrumsentreprenör har våtrumsbehörighet. Detta kan hanteras av organisationer som:

 • BKR (Byggkeramikrådet)
 • GVK (Golvbranschens våtrumskontroll)
 • MVK (Måleribranschens våtrumskontroll)
 • Säker Vatteninstallation (VVS installationer i våtrum)
Skulle ditt badrum drabbas av exempelvis fuktskador kommer ditt försäkringsbolag kontrollera om byggnationen skedde av en auktoriserad entreprenör. Är byggnationen/renoveringen inte fackmannamässigt utförd kommer du sannolikt inte få ut någon ersättning för skadorna. På grund av detta är det bättre att anlita ett proffs istället för att utföra renoveringen själv.
Läs hela svaret
Kan jag använda rotavdraget vid en badrumsrenovering?

Det går utmärkt. Avdraget gäller när du anlitar en hantverkare eller byggfirma för renovering, ombyggnad eller tillbyggnation.Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Notera att rotavdraget inte gäller för material. Den maximala kostnaden du kan få i avdrag per år ligger på 50 000 kronor. För att rotavdraget ska bli godkänt måste du äga bostaden.

Läs hela svaret
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.