74 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Bygg & renovering / Altan kostnad – Faktorer som påverkar priset

Altan kostnad – Faktorer som påverkar priset

Drömmer du om en härlig uteplats där familj och vänner kan samlas? En altan kommer till stor användning under sommarhalvåret. Du kan relativt enkelt bygga en altan själv, till och med om du inte har erfarenhet. Innan du sätter igång funderar du förmodligen hur mycket du ska budgetera. Priserna varierar en del beroende på saker som material, storlek och speciella finesser. Vi ska försöka gå igenom de olika faktorer som påverkar priset.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på bygg & renovering!

Material

En av de stora kostnaderna med ett altanbygge är själva trallvirket, alltså plankor, staket och plintar. Men idag går det att hitta väldigt prisvärda material hos de stora byggvaruhusen. Det finns dock dyra alternativ av virke, finare träslag som har högre kvalitet och beständighet. Det är värt att se över dessa också eftersom högre kvalitet ofta ger bättre livslängd och mindre underhåll. Om du behöver hjälp från en byggfirma med altanbygget kommer priserna så klart också att stiga. En altan på 100 kvadratmeter ligger på cirka 125 000 kronor. Här är utgifterna du får räkna med:
  • Bygget: hantverkare som arbetar 160 timmar och tar 500 kronor i timmen.
  • Materialkostnader (plintar, stommen, skruvar och tralldäcket). Allt tillsammans brukar komma upp i en kostnad på 25 000 – 30 000 kronor beroende på hur exklusiva materialvalen är.
  • Schaktning för 100 kvadratmeter: Om vi räknar in hantverkare som arbetar 16 timmar, verktyg och maskiner kan du räkna med ett pris på cirka 20 400 kronor. I det priset ingår alltså kostnaden för hantverkaren som tar 650 kronor i timmen och en materialkostnad på 10 000 kronor.
Du kan så klart nyttja rotavdraget när du anlitar en hantverkare. Du får du dra av 30 procent av arbetskostnaden. I vårt exempel ovan får vi  alltså dra av 30 procent av arbetskostnaden för bygget av altanen (80 000 kronor x 0.3 = 24 000 kronor) och schaktningen (10 400 x 0.3 =  3 120 kronor). Detta ger oss en total arbetskostnad på 56 000 kronor + 7 280 kronor = 63 280 kronor. Totalpriset för en altan på 100 kvadratmeter inklusive rot ligger därmed på 97 880 kronor. En rund träaltan som inte kostar skjortan eftersom trallen inte är av ädelträ.

Tillval påverkar priset på altanen

Ju enklare altan du bygger, desto billigare kommer du undan. Men om du vill ha vissa tillval och speciella funktioner blir det dyrare. Det kan bland annat handla om ett vindskydd eller ett tak som täcker hela altanen. Det kostar mer, inte bara eftersom själva taket kostar att anlägga, men även eftersom hela konstruktionen av altanen måste byggas med förstärkning. Även om storleken på altanen också påverkar priset är det inte någon särskilt stor skillnad. Ska du ha ett fint träslag som ädelträ får du räkna med höga priser, ofta dubbelt så dyra som exempelvis furutrall. Däremot har ädelträ många bra egenskaper eftersom materialet är väldigt hårt och tätt.

Tänk igenom det här innan du sätter igång med bygget

För att du ska slippa bygga om altanen om ett par år är det viktigt att du funderar på saker som du eventuellt skulle vilja ha några år framåt. Tänk bland annat igenom det här:
  • Kommer du sakna ett tak över huvudet?
  • Behöver du ett staket? (Som säkerhet för att mindre barn ska kunna vistas säkert)
  • Behöver du insynsskydd?
  • Vore det bra med eluttag, till exempel för värmelampor eller grill?
  • Vill du ha ett utomhuskök med diskho?
  • Funderar du på att skaffa pool framöver?
När du ändå bygger och investerar såväl tid som pengar i ett altanbygge är det lika bra att göra det rätt från början och satsa på det du vill ha. Fundera över vilken storlek som är bäst, kanske vill du kunna ha en stor soffgrupp för hela tjocka släkten. Eller räcker det med några mindre cafémöbler?

Fler inlägg om bygg & Renovering

Vilken planlösning ska villan ha? Smarta tips
Det är inte för intet som det tar flera år att utbilda sig till arkitekt. Det ligger en hel vetenskap bakom ritningar och planlösningar. Men om du gillar inredning och har ett gott öga för hur ett hus är uppbyggt kan du mycket väl lyckas göra din alldeles egen planlösning. Fördelen med en...
Läs mer om Vilken planlösning ska villan ha? Smarta tips
Tips när du ska renovera lägenheten
Det finns mycket att tjäna på att renovera en lägenhet. Det är inte ovanligt att man går med vinst vid en lägenhetsförsäljning, speciellt om bostadsmarknaden och det allmänna ekonomiska läget är positivt. Dessutom är det alltid kul att förändra en lägenhet efter eget tycke, sannolikt komm...
Läs mer om Tips när du ska renovera lägenheten
Saker att tänka på när du ska renovera kök
Det är kostsamt att renovera ett kök, men när det väl är...
Läs mer om Saker att tänka på när du ska renovera kök