För den som bor i staden kan det snabbt kännas stressigt med alla bilar, avgaser och ljud. Föreställ dig hur det skulle vara att ha en mysig liten sommarstuga att fly till när du behöver det. Att bygga ett fritidshus eller en sommarstuga behöver inte kosta en förmögenhet. Vi har skrivit ner några tips som kan hjälpa dig göra en bra investering.
Först och främst behöver du sätta en budget, ett maxtak för hur mycket du kan lägga på allting. Det är viktigt att vara noga med budgeten, annars springer den lätt iväg på slutet. Beroende på om du redan har köpt en bit mark eller äger en tomt eller om du även ska baka in detta i priset kan budgeten alltså se ganska olika ut. Hur mycket kostar marken? Det varierar rejält beroende på geografiskt läge, om det finns indragen el och vatten eller om det krävs omfattande markarbeten.
Om vi bortser från själva tomten finns det en sak som är bra att känna till med sommarstugor och fritidshus. De har inte några energikrav (vilket permanenta bostäder har). Du behöver därför inte lägga några större pengar på husets ventilationssystem om du inte vill det.
Med det sagt finns det en hel del krav och regler även för en sommarstuga eller fritidshus. Bland annat ska stugan uppfylla krav för brandsäkerhet och hygien. Den ska även bli godkänd i bärighet. Om du dessutom ska inreda stugan med ett våtrum krävs andra typer av kontroller. Det är bra att känna till detta så att du inte missar något vid kontroll.
Innan bygget kan påbörjas behöver du ansöka om bygglov. Det kostar ungefär 10 000 kronor för ett hus på 50 kvadratmeter. Notera dock att detta endast är ett krav om stugan är större än 25 kvadratmeter samt har en takhöjd som överstiger fyra meter. Det finns företag som erbjuder nyckelfärdiga hus under dessa mått, exempelvis attefallshus. När du beställer ett sådant krävs alltså inget bygglov.
Idag kan du välja på alla möjliga alternativ när det kommer till fritidshus och sommarstuga. Det smidigaste (men inte billigaste) alternativet är att köpa ett helt nyckelfärdigt hus. Då är det redan inrett och klart att flytta in i direkt. Du kan även beställa ett attefallshus och bygga på altan eller extrarum. Idag har det dessutom blivit alltmer populärt med så kallade Tiny House. Dessa hus är pyttesmå, cirka 15 kvadratmeter och står ofta på hjul. Du kan med andra ord få med dig sommarstugan när du ska på rundresa.