Renovera ett gammalt hus på bästa sätt

För dig som haft turen att hitta ett gammalt hus väntar många spännande upptäckter. Visst, ett gammalt hus kräver oftast en rejäl renovering, men det ger dig också stora möjligheter att sätta din egen prägel på huset. Eftersom att husrenoveringar kostar en del är det bra att låta saker och ting få ta sin tid. När du har flyttat in vill du säkert komma igång genast, men försök att bo ett par veckor i huset utan att påbörja renoveringen. Under ett par veckor hinner du känna in husets karaktär och vrida och vända på idéer om renoveringen. Kanske kan den första idén tyckas bra, men om du väntar några veckor är det möjligt att du har kommit på en ännu bättre lösning.

Vad är viktigt när du renoverar ett gammalt hus?

När man renoverar ett gammalt hus med historia vill man oftast bevara den gamla stilen och charmen. Det betyder så klart inte att du måste ha vedeldad spis och utedass. Utan snarare att man vill bevara eller försöka efterlikna de ursprungliga golven, ha kvar stuckaturer i taken eller behålla en gammal tegelvägg. Innan du påbörjar inköp och renovering är det bra att tänka igenom hur du och din familj kommer att använda hemmet. Är ett stort och rymligt kök viktigt för dig? Eller vill du hellre ha ett smidigt kvadratsmart kök och istället satsa på ett större allrum?

Mycket att göra innan det roliga sätter igång

Gamla hus är i olika skick, om du har hittat ett riktigt gammalt hus som är rejält nedgånget kommer du behöva börja med den ”tråkiga” men ack så viktiga renoveringen. Det kan handla om att tilläggsisolera, byta ut fönster eller i värsta fall få bort fukt- och mögelangrepp. Allt handlar så klart om husets nuvarande skick. När alla måsten är gjorda kan du påbörja renoveringen av roligare utrymmen, som ett nytt kök och badrum.

Spara in pengar (det är dyrt att renovera)

En äldre villa i stort renoveringsbehov.

Har du släkt och vänner? Bjud in allesammans en helg och be om hjälp med saker som målningen, tapetsering och plattläggning. Det är mycket roligare att renovera tillsammans, särskilt med hög musik, grillat och något gott i glasen. Någon annan gång är det du som hjälper till hemma hos dem.

Vill du bygga ut ditt 20-talshus?

Ju mer du kan göra själv, desto billigare blir det. Med det sagt ska man aldrig underskatta erfarenheten och skickligheten hos professionella hantverkare. Vissa moment är bättre att leja åt proffsen. Särskilt i kök och badrum där många kritiska moment väntar.

Bevara charmen i det gamla huset

Om du köpt ett gammalt hus vill du förmodligen inte renovera om det så att det ser sprillans nytt ut. För att efterlikna den ursprungliga stilen kan du gå på upptäcktsfärd i huset. Du kan mycket väl hitta ledtrådar om vilka tapeter huset en gång hade, eller hitta ett vackert parkettgolv inunder en ful laminatmatta. Det går även ofta att hitta användbar information hos såväl Riksarkivet och Lantmäteriet som hos Hembygdsföreningar och ibland även Länsmuseet. Här kan du hitta information som lokala byggnadskulturer, historiska uppgifter och ibland till och med gamla foton på huset. Lycka till med din renovering!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2023?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2023?
Regler för rotavdrag 2023
Så här skriver skatteverket angående rotavdrag 2023 Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotavdrag ...
Läs mer om
Regler för rotavdrag 2023
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.