123 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Bygg & renovering / Renovera ett gammalt hus på bästa sätt

Renovera ett gammalt hus på bästa sätt

För dig som haft turen att hitta ett gammalt hus väntar många spännande upptäckter. Visst, ett gammalt hus kräver oftast en rejäl renovering, men det ger dig också stora möjligheter att sätta din egen prägel på huset. Eftersom att husrenoveringar kostar en del är det bra att låta saker och ting få ta sin tid. När du har flyttat in vill du säkert komma igång genast, men försök att bo ett par veckor i huset utan att påbörja renoveringen. Under ett par veckor hinner du känna in husets karaktär och vrida och vända på idéer om renoveringen. Kanske kan den första idén tyckas bra, men om du väntar några veckor är det möjligt att du har kommit på en ännu bättre lösning.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Vad är viktigt när du renoverar ett gammalt hus?

När man renoverar ett gammalt hus med historia vill man oftast bevara den gamla stilen och charmen. Det betyder så klart inte att du måste ha vedeldad spis och utedass. Utan snarare att man vill bevara eller försöka efterlikna de ursprungliga golven, ha kvar stuckaturer i taken eller behålla en gammal tegelvägg. Innan du påbörjar inköp och renovering är det bra att tänka igenom hur du och din familj kommer att använda hemmet. Är ett stort och rymligt kök viktigt för dig? Eller vill du hellre ha ett smidigt kvadratsmart kök och istället satsa på ett större allrum?

Mycket att göra innan det roliga sätter igång

Gamla hus är i olika skick, om du har hittat ett riktigt gammalt hus som är rejält nedgånget kommer du behöva börja med den ”tråkiga” men ack så viktiga renoveringen. Det kan handla om att tilläggsisolera, byta ut fönster eller i värsta fall få bort fukt- och mögelangrepp. Allt handlar så klart om husets nuvarande skick. När alla måsten är gjorda kan du påbörja renoveringen av roligare utrymmen, som ett nytt kök och badrum.

Spara in pengar (det är dyrt att renovera)

En äldre villa i stort renoveringsbehov.

Har du släkt och vänner? Bjud in allesammans en helg och be om hjälp med saker som målningen, tapetsering och plattläggning. Det är mycket roligare att renovera tillsammans, särskilt med hög musik, grillat och något gott i glasen. Någon annan gång är det du som hjälper till hemma hos dem.

Vill du bygga ut ditt 20-talshus?

Ju mer du kan göra själv, desto billigare blir det. Med det sagt ska man aldrig underskatta erfarenheten och skickligheten hos professionella hantverkare. Vissa moment är bättre att leja åt proffsen. Särskilt i kök och badrum där många kritiska moment väntar.

Bevara charmen i det gamla huset

Om du köpt ett gammalt hus vill du förmodligen inte renovera om det så att det ser sprillans nytt ut. För att efterlikna den ursprungliga stilen kan du gå på upptäcktsfärd i huset. Du kan mycket väl hitta ledtrådar om vilka tapeter huset en gång hade, eller hitta ett vackert parkettgolv inunder en ful laminatmatta. Det går även ofta att hitta användbar information hos såväl Riksarkivet och Lantmäteriet som hos Hembygdsföreningar och ibland även Länsmuseet. Här kan du hitta information som lokala byggnadskulturer, historiska uppgifter och ibland till och med gamla foton på huset. Lycka till med din renovering!

Fler inlägg om Bygg & Renovering

Vad kostar det att byta fasad?
Nu ska vi titta närmare på vad det kan kosta att byta fasad. Du har förmodligen hittat hit för att du funderar på att renovera exteriören på ditt hem. Många väljer att byta fasad av rent underhållsmässiga skäl, men vissa vill också minska sina energikostnader eller helt enkelt byta färg o...
Läs mer om Vad kostar det att byta fasad?
Höj rotavdraget till 50 procent? Regler och prisexempel
Höj rotavdraget till 50 procent? Så påverkas du Det är på tapeten att höja rotavdraget till 50 procent. Drivande i frågan är bygg- och installationsbranschen som varnar för fler svartjobb om taket på rotavdraget inte blir högre. Ambitionen med rot som står för renovering, ombyggnation o...
Läs mer om Höj rotavdraget till 50 procent? Regler och prisexempel
Vad kostar det att glasa in balkongen?
Trots Sveriges förhållandevis kyliga klimat är det fullt möjligt att sitta på balkongen året om förutsatt att du har glasat in den. Precis som mycket annat i livet kommer en inglasad balkong med både fördelar och nackdelar. Det kan vara bra att veta att en inglasad balkong i regel öka...
Läs mer om Vad kostar det att glasa in balkongen?