Tips: Saker att tänka på när du ska renovera ett gammalt torp

Har du köpt ett gammalt sommartorp med en faluröd fasad och vita knutar? Att renovera ett gammalt torp handlar till stor del om att vårda torpet omsorgsfullt. Vi går igenom några tips till dig som vill renovera en äldre sommarstuga eller ett torp.

Börja med taket på torpet

En av de första delarna som du bör ta hand om är taket. Detta behövs för så gott som alla gamla torp och stugor. Du behöver inte alltid renovera taket men börja åtminstone med att se över skicket, ta bort gamla löv och ersätt trasiga takpannor. Undersök även takpappen, stuprännorna och dylikt.

Röd stuga i behov av renovering.

Förutom taket är det även viktigt att grunden är väldränerad. Se helt enkelt till att eventuellt regn kan rinna undan ordentligt och att det inte finns några hinder. En besiktningsman kan snabbt se om det kommer in fukt. Är grunden däremot i utmärkt skick ska du undvika att göra förändringar. Det kan faktiskt leda till att stugans ventilation och inomhusklimat blir sämre.

Skorsten och eldstad

Liten röd stuga med vita fönsterkarmar.
Spar originaldetaljerna så behåller huset sin charm.

Många äldre torp använder sig av en eldstad för uppvärmning av huset. Både eldstaden och skorstenen måste kontrolleras, inte minst för att de slits ned över tid. Det finns flera sätt att ta hand om skorstenen och eldstaden, men du kan alltid börja med att låta en sotare se över situationen. Tänk på att gamla hus inte mår bra av alltför stora temperatursvängningar, undvik att elda på alltför mycket om du vill få upp värmen.

Bevara husets charm

Allt beror naturligtvis på skicket, men försök att spara på så många originaldetaljer som möjligt. Det kan exempelvis handla om dörrar, fönster, speciella snickerier och mycket mer. Ibland kan vissa detaljer vara svåra att ersätta eftersom de gjorts speciellt för just ditt hus. Du kan alltid prata med de gamla ägarna, har du tur så kan du få kontakt med hantverkaren eller hitta reservdelar som kan komma väl till pass. Tänk på att ett gammalt torp oftast även kommer med ett gammalt kök, gamla skåp och så vidare. Ett originalkök är mycket svårt att ersätta, något som även gäller för gamla originalskåp och liknande. Försök att vårda det som finns på plats innan du ersätter det med något nytt. Det är trots allt dessa saker som gör en stuga unik.

Kolla upp stugans historia

Alla gamla stugor och torp har någon form av historia. Det är fullt möjligt att ta reda på denna, antingen via de gamla ägarna eller genom att ta kontakt med hembygdsföreningar, länsmuseum, kommunen eller lantmäteriet. Här kan det finnas gamla foton och planritningar som ger en fingervisning om husets historia. Du kan exempelvis ta reda på vilken färgsättning som användes i början.

Ge din gamla stuga lite kärlek, i gengäld får du ett unikt hem med otrolig charm.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.