Med det gröna avdraget får du dra bort 20 procent av den totala kostnaden när du installerar solceller. Detta är ett led i att uppmuntra husägare att investera i klimatvänliga lösningar. Avdraget fungerar ungefär som rot- och rutavdraget. Det innebär att det är ett skatteavdrag som görs direkt på fakturan.
Om du nu ska installera solceller ber du installatören att dra bort 20 procent av material- och arbetskostnaden på en gång. På så sätt slipper du och andra som investerar i solceller att ansöka om att få beloppet utbetalat retroaktivt.
Du kan göra avdrag för upp till 50 000 kronor per år. Som vi nämnde ovan är en skillnad mot rotavdraget att skattereduktionen gäller för både material- och arbetskostnader.
Begäran som skattereduktion för gröna investeringar ska lämnas in på Skatteverket senast den 31 januari året efter beskattningsåret då arbetet/installationen betalades. Om du köper solceller är det installatören eller leverantören (om du exempelvis endast köper material) som ansvarar för att begäran skickas in i tid.
Det finns fördelar och nackdelar med de båda statliga stöden som har tagits fram för att gynna klimatsmarta investeringar. Som nämnt ovan är en klar fördel med det nya gröna avtalet att du slipper göra ansökan själv, investeringen blir mindre vid köptillfället och det kommer att krävas mindre byråkrati.
(Klicka och zooma in för att göra bilden större)
Om du installerade solceller 2019 eller 2020 har du haft möjlighet att göra ett avdrag på 20 procent av investeringskostnaden med hjälp av investeringsstödet för solceller som i folkmun kallas för solcellsstödet. Även detta stöd täcker därmed både arbete samt material.
Vi kollar på hur mycket du får i stöd.
Med solcellsstödet har högsta möjliga stöd per solcellssystem varit 1,2 miljoner kronor. För att komma upp i den summan måste du köpa solceller för över 5 miljoner. De stödberättigande kostnaderna får dock maximalt uppgå till 37 000 kronor plus moms per installerad kilowatt.
Med den gröna skattereduktionen får du dra av 20 procent av investeringskostnaden ( för material och arbete) till ett belopp som uppgår till högst 50 000 kronor när du köper solceller.
Vi kollar på hur mycket du får i stöd
För att komma upp i 50 000 kronor (som är maxbeloppet i avdrag per år) ska du installera solceller till en summa på cirka 250 000 kronor.
Storleken på stödet från och med 2023 ökar därmed något, från 15 till 20 procent av investeringen. Den gröna skattereduktionen kommer dock att omfatta alla som installerar solceller, till skillnad från solcellsstödet som enbart har gått att söka så länge det har funnit pengar kvar i budgeten. Totalt 1,2 miljarder kronor budgeterades till solcellsstöd år 2020 och det räcker inte till alla som har sökt stödet.
Det gröna avdraget omfattar inte enbart solceller. Du kan även få stöd om du ska lagra egenproducerad elenergi (något du gör för att öka användningen av förnybar energi i den egna fastigheten/bostaden). Avdraget ligger då på 50 procent. Även om du köper och installerar en laddstolpe/laddpunkt till elbilen får du göra ett avdrag på hela 50 procent av kostnaden.
Det kan vara svårt att veta exakt vad grön teknik är för något, men den nya skattereduktionen ska gälla för:
Här blir det lite krångligt, men punkt två definieras så här i lagförslaget:
Du får också göra avdrag för laddningspunkt till elfordon:
I övrigt får du endast göra ett grönt avdrag om installationen gäller för:
Du fyller i en ansökan som du hittar på Skatteverket och skickar in den dit.
Din ansökan ska innehålla:
Du kan inte kombinera det gröna avdraget och rotavdraget när du installerar solceller. Tidigare har du kunnat dra bort 9 procent i rotavdrag vid en solcellsinstallation, men nu är det istället det gröna avdraget som gäller. Den stora skillnaden är att rotavdraget endast har legat på 9 procent, jämfört med det gröna avdraget som ligger på 20 procent. Det blir därmed mer förmånligt med det gröna avdraget. Du kan dock fortfarande använda rotavdraget till andra installationer eller renoveringar. Det är exempelvis fullt möjligt att använda det gröna avdraget vid en solcellsinstallation och sedan använda rotavdraget för att byta fönster.
Du kan läsa mer om rotavdraget här!
Det gröna avdraget gäller från och med 1 januari 2023.
Källa: Regeringen.se