85 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Flytt / Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till

Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till

För att minska kostnaden för flytten kan du använda rutavdraget. Rut står för rengöring, underhåll och tvätt, men gäller alltså även för flytt av bohag. På den här sidan går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska använda dig av rutavdraget.

Sedan 2007 har svenskar haft möjlighet att få skatteavdrag på hushållsnära tjänster. Tidigare fick personer under 65 år max 25 000 kronor i avdrag per år medan personer över 65 år fick göra avdrag på 50 000 kronor. Detta ändrades sommaren 2019. Nu får alla, över arton år, göra avdrag på 50 000 kronor per år.

Rutavdraget täcker 50 procent av arbetskostnaden. Om du exempelvis anlitar en flyttfirma när du flyttar från din bostadsrätt får du dra av 50 procent av kostnaden för arbetet som firman utför. Flyttbil och flyttkartonger är alltså inte inräknade i rutavdraget.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Det här får du rutavdrag för när du flyttar

Enligt skatteverket kan du få skatteavdrag för följande:

 • bohag som ska flyttas mellan bostäder
 • flytt av bohag mellan hyreslägenheter eller bostadsrätter i samma byggnad
 • bohag som ska flyttas till och från magasin eller andra förvaringsställen (observera att detta gäller så länge bohaget flyttas inom två år till den nya bostaden)
 • flytt av bohag som sker i samband med s.k. homestyling inför försäljning av din bostad
 • ned- och uppackning, lastning, lossning eller liknande förberedelser för transport
 • arbetskostnaden för en chaufför eller annan personal som transporterar bohaget
 • upp- och nedmontering av möbler som inte kan flyttas hela
 • uppsättning och nedtagning av tavlor, gardiner och/eller armaturer
 • flytt av tunga saker, exempelvis pianon, som ingår i bohaget

Så fungerar det i praktiken (räkneexempel)

Ett par hjälps åt att lyfta en flyttkartong som de har packat.Du och din sambo ska flytta från er lägenhet till ett nybyggt hus. Er nya bostad ligger 30 minuter från lägenheten. Ni tar in flera offerter och väljer en flyttfirma som ni känner er trygga med. För att sänka flyttkostnaderna använder ni rutavdraget.

Utöver att ni vill ha flytthjälp, vill ni också ha hjälp med att packa upp. Flyttfirman tar 450 kronor i timmen. Ni anlitar två ”flyttgubbar” (med en bil) som hjälper till. De beräknar att det kommer att ta dem cirka åtta timmar att få klart allt. Observera att antalet timmar en flytt tar givetvis beror på hur mycket saker det är som ska flyttas. Det är därför viktigt att vara tydlig med det när du ska anlita en flyttfirma. Berätta gärna hur många personer det är som ska flytta.

Vi har skrivit mer om vad det är som påverkar flyttkostnaden här

I det här fallet landar arbetskostnaden på 3 600 kronor. Med rutavdraget på 50 procent minskar kostnaden till 1 800 kronor.

Till den arbetskostnaden tillkommer också en kostnad för bilen. En stor lastbil (35 kvadratmeter) kostar i det här fallet 800 kronor i timmen. Priset landar på 6 400 kronor. Den summan får du alltså inte göra rutavdrag på.

Det kan vara bra att bestämma ett fastpris innan du anlitar flyttfirman. Då vet du exakt vad det kommer att kosta och slipper en prishöjning för att exempelvis hissen var för trång.

Flyttkartonger ger inte rätt till rutavdrag

När du ska flytta behöver du givetvis flyttkartonger. Dessa kan du inte få rutavdrag för. Kartongerna kan du köpa själv, de finns exempelvis på ÖoB för 15 till 25 kronor styck, eller så ber du flyttfirman att ta hand om det.

Fler saker som du inte får rutavdrag för är:

 • Flyttbil
 • Bohag som ska flyttas inom samma bostad (exempelvis mellan olika våningar)
 • Flytt av bohag från möbelbutik
 • Flytt av bohag från en annan privatperson (om du exempelvis köper möbler på Blocket eller får ärva ett piano av en släktning)
 • Flyg- eller båttransport
 • Bortforsling av skräp eller gamla möbler till exempelvis en återvinningstation

Du betalar ett ”rabatterat” pris och flyttfirman ansöker om rutavdraget

Som privatperson behöver du aldrig betala fullpris om du använder rutavdraget. Du betalar 50 procent av arbetskostnaden och sedan ansvarar flyttfirman för att ansöka om utbetalning av rut från Skatteverket. Det kan de göra via Skatteverkets e-tjänst.

Begäran om utbetalning ska skickas in senast den 31 januari året efter det år som du (kunden) betalade för arbetet.

Det du som privatperson däremot måste se till är att du faktiskt har kvar rutavdrag att använda (50 000 kronor/år), annars kan du bli återbetalningsskyldig. Tre andra grundläggande krav för att du ska ha rätt att använda rutavdraget är att du är över 18 år, betalar skatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst samt att du helt eller delvis bor i bostaden när arbetet utförs.

Det kan vara bra att veta att rutavdraget räknas ihop med rotavdraget. Totalt får dessa komma upp i en summa på 50 000 kronor. Om du har använt rotavdrag för 20 000 kronor har du alltså 30 000 kronor kvar i rutavdrag det året.

Du kan räkna ut hur mycket du har kvar i avdrag på Skatteverket om du är osäker på hur mycket du har använt.

Fler inlägg om Flytt

Tips för att hitta en bra flyttfirma
När det börjar dra ihop sig till en flytt finns det mycket att tänka på och det är mycket som ska göras. Allting ska packas ner i lådor, abonnemang ska sägas upp eller flyttas och det ska flyttstädas. Många väljer att ta hjälp av en flyttfirma för att spara tid, men också för att spara en...
Läs mer om Tips för att hitta en bra flyttfirma
Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma?
När du vill flytta och funderar på vad det kostar att anlita en flyttfirma spelar flera faktorer in. Dessa faktorer beror på din bekvämlighetsnivå och hur stor bostaden är. Om du exempelvis själv packar och även monterar ned möbler blir det ett billigare pris, men det du investerar iställ...
Läs mer om Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma?
Flytthjälp kostnad – Olika faktorer spelar in
Flyttfirma kostnad – Olika faktorer spelar in Priset för en flytt varierar så klart. Oftast blir priset högre om du ska flytta långt och om du bor i ett stort hus med mycket saker. Den absolut största fördelen med en flyttfirma är dock att du sparar tid. Oftast tillhandahåller firmor allt ...
Läs mer om Flytthjälp kostnad – Olika faktorer spelar in