130 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Fönster / Minska uppvärmningskostnaderna med energifönster

Minska uppvärmningskostnaderna med energifönster


Två småbarn kikar ut genom fönstret. Det är snö ute.

I ett småhus försvinner i genomsnitt 20 procent av värmen ut genom dörrar och fönster. Hur väl ett fönster kan isolera beror på flera faktorer, men idag finns speciella fönster som är extra bra på att bibehålla värmen i ett rum – dessa kallas för energifönster. De är bra för både miljön och ekonomin.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på fönster!


Begär gratis offert

Ett fönsters U-värde


U-värdet är värmegenomgångskoefficienten, eller enklare sagt, ett mått på vilken isoleringsförmåga ett byggmaterial har. U-värdet anger hur mycket värme som kan passera genom en kvadratmeter av materialet vid en viss temperatur. Ju lägre värde, desto bättre eftersom det innebär att mindre mängd värme försvinner genom materialet.

När det kommer till just fönster är u-värdet högst relevant. Då räknas värdet för hela fönstret, det vill säga, glaset, bågen, karmen och allt annat. U-värdet gör det även lättare att jämföra olika fönster och värdet benämns med enheten W/m², °K (Watt per kvadratmeter och kelvin) eller W/m², °C (Watt per kvadratmeter och Celsius). Ju lägre u-värde desto bättre. Ett bra fönster ligger mellan 0,8 och 1,0.

Ett energifönster isolerar bra, men släpper också in mindre värme


Det är inte ovanligt att ett energifönster har tre glas. Detta ger bättre isoleringsförmåga, men innebär även vissa nackdelar. Fönstret kommer exempelvis att väga mer än ett 2-glas fönster, vilket innebär att de kommer att ha en större påfrestning på beslag och även vara jobbigare att installera. 3-glas fönster kräver mer energi för att tillverkas och de kommer att släppa in mindre solljus och värme. Eftersom det är fler glas mellan dig och omgivningen kommer även sikten att försämras.

Det finns många saker att ta hänsyn till när du ska byta fönster, vilket är en av anledningarna till att du bör anlita en fönsterfirma som vet vad de gör. Det kan exempelvis vara aktuellt att välja en kombination av 2-glas och 3-glas, trots att de har olika u-värde. 3-glasen kan med fördel användas på husets norra sida eftersom huset knappt får någon sol på denna sidan under året.

2-glas energifönster


Det är även möjligt att byta ut en glasruta mot ett energiglas och på så sätt förbättra ett fönsters u-värde. Detta är en betydligt enklare process jämfört med att byta hela fönstret. Kom ihåg att syftet med att byta till energifönster är för att få bättre värmeisolering.

Därför är energifönster en bra investering


Att värma ett hus kan kosta en hel del. Allt beror på vad du har för uppvärmningssystem men även bergvärme, jordvärme och dylikt har sina kostnader. Genom att installera energifönster behöver ditt värmesystem inte arbeta lika hårt, vilket innebär att du kan spara en hel del genom åren. Det är extra effektivt om du har gamla fönster med ett stort värmeläckage. Sänk dina uppvärmningskostnader genom att investera i bättre fönster.

Fler inlägg om Fönster

Fönsterbyte i bostadsrättsförening? Detta gäller
När du bor i en bostadsrätt är du med i en bostadsrättsförening. Kortfattat kan man säga att du och alla de andra som bor i lägenheterna tillsammans bestämmer vad som ska göras. Det kan handla om att måla om i trappuppgångarna, byta golv på gården eller köpa nya fönster. Tillsammans rösta...
Läs mer om Fönsterbyte i bostadsrättsförening? Detta gäller
Med spröjs får dina fönster en klassisk stil
Spröjsade fönster har varit populärt i många år och även fått ett uppsving under de senaste åren. Det är något lantligt och traditionellt över de små rutorna. Idag är fönsterspröjs något man använder för att skapa en dekorativ fasad, men så var det inte från början. När man började använd...
Läs mer om Med spröjs får dina fönster en klassisk stil
Fönstermodell, funktion och arbetskostnad – allt spelar roll när du ska byta fönster
Fönstermodell, funktion och arbetskostnad Det kostar en hel del att byta fönster. I längden brukar det ändå vara en smart investering. Fönster som är dåligt isolerade eller trasiga släpper nämligen ut stora mängder värme från huset. I regel kan du räkna med att så mycket som 35 procent av ...
Läs mer om Fönstermodell, funktion och arbetskostnad – allt spelar roll när du ska byta fönster