101 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kundtjänst: 08-232 232
Kunskapsbank / Fönster / Minska uppvärmningskostnaderna med energifönster

Minska uppvärmningskostnaderna med energifönster

Två småbarn kikar ut genom fönstret. Det är snö ute.

I ett småhus försvinner i genomsnitt 20 procent av värmen ut genom dörrar och fönster. Hur väl ett fönster kan isolera beror på flera faktorer, men idag finns speciella fönster som är extra bra på att bibehålla värmen i ett rum – dessa kallas för energifönster. De är bra för både miljön och ekonomin.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Ett fönsters U-värde

U-värdet är värmegenomgångskoefficienten, eller enklare sagt, ett mått på vilken isoleringsförmåga ett byggmaterial har. U-värdet anger hur mycket värme som kan passera genom en kvadratmeter av materialet vid en viss temperatur. Ju lägre värde, desto bättre eftersom det innebär att mindre mängd värme försvinner genom materialet.

När det kommer till just fönster är u-värdet högst relevant. Då räknas värdet för hela fönstret, det vill säga, glaset, bågen, karmen och allt annat. U-värdet gör det även lättare att jämföra olika fönster och värdet benämns med enheten W/m², °K (Watt per kvadratmeter och kelvin) eller W/m², °C (Watt per kvadratmeter och Celsius). Ju lägre u-värde desto bättre. Ett bra fönster ligger mellan 0,8 och 1,0.

Ett energifönster isolerar bra, men släpper också in mindre värme

Det är inte ovanligt att ett energifönster har tre glas. Detta ger bättre isoleringsförmåga, men innebär även vissa nackdelar. Fönstret kommer exempelvis att väga mer än ett 2-glas fönster, vilket innebär att de kommer att ha en större påfrestning på beslag och även vara jobbigare att installera. 3-glas fönster kräver mer energi för att tillverkas och de kommer att släppa in mindre solljus och värme. Eftersom det är fler glas mellan dig och omgivningen kommer även sikten att försämras.

Det finns många saker att ta hänsyn till när du ska byta fönster, vilket är en av anledningarna till att du bör anlita en fönsterfirma som vet vad de gör. Det kan exempelvis vara aktuellt att välja en kombination av 2-glas och 3-glas, trots att de har olika u-värde. 3-glasen kan med fördel användas på husets norra sida eftersom huset knappt får någon sol på denna sidan under året.

2-glas energifönster

Det är även möjligt att byta ut en glasruta mot ett energiglas och på så sätt förbättra ett fönsters u-värde. Detta är en betydligt enklare process jämfört med att byta hela fönstret. Kom ihåg att syftet med att byta till energifönster är för att få bättre värmeisolering.

Därför är energifönster en bra investering

Att värma ett hus kan kosta en hel del beroende på vad du har för uppvärmningssystem. På vintern kommer energiförbrukningen att gå upp (oavsett om du har bergvärme, jordvärme eller luftvärme) vilket resulterar i högre räkningar.  Om du vill råda bot på detta är det smart att installera energifönster. Med energifönster behöver nämligen ditt värmesystem inte arbeta lika hårt, vilket innebär att du kan spara en hel del pengar. Det är extra effektivt om du har gamla fönster med ett stort värmeläckage. Sänk dina uppvärmningskostnader genom att investera i bättre fönster.

Fler inlägg om Fönster

Vad kostar det att byta fönster?
Ibland är det nödvändigt att byta fönster. Det kan vara så att fönsterna har blivit utslitna eller utdaterade. Ibland behövs det bättre ljudisolering. Det kan också vara så att huset har gamla fönster som släpper ut värme vilket gör att värmekostnaderna blir onödigt höga. Oavsett varför f...
Läs mer om Vad kostar det att byta fönster?
Tips fönsterbyte – Tänk på det här
Gamla fönster kan vara vackra, men många äldre fönster är tyvärr inte särskilt bra isolerade. Detta innebär att mycket av husets värme försvinner ut genom fönsterna. Även risken för kallras kan bli ett stort problem. Det kostar en hel del att byta ut sina fönster, men å andra sidan kan de...
Läs mer om Tips fönsterbyte – Tänk på det här
Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver
Fönsterbyten hör till ett av alla måsten som du har som husägare. Förr eller senare måste du köpa ny fönster eller renovera de gamla som du redan har. Det är svårt att säga exakt hur mycket det hela kommer att kosta eftersom det är många faktorer som spelar in, bland annat: Fönstrens...
Läs mer om Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver