Ska du skaffa en fristående trädgårdsmur eller stödmur?

Med en trädgårdsmur får du en stabil och vacker konstruktion som ramar in tomten. Muren skiljer inte bara din tomt från grannens; den håller den också jordmassor på plats i en kuperad trädgård. Läs våra tips här nedan.

Det finns i huvudsak två typer av trädgårdsmurar

När det kommer till trädgårdsmurar är bruksmuren och kallmuren de två vanligaste alternativen. En kallmur brukar byggas med naturstenar  utan något bindemedel. En bruksmur är däremot alltid murad och kan bestå av natursten, betongsten eller tegel. Ofta används cementbruk för att mura. Underarbetet är, som alltid, viktigt vid byggandet av en mur. För att en mur ska bli stabil ska den stå nergrävd på ett väldränerat och hårt packat material. En mur på en meter bör ha en sockel som ligger ungefär 90 centimeter under marknivån.

Det kan vara bra att veta att murarbeten inte ger rätt till rotavdrag. 

Investera i en stödmur

Stödmurar och trädgårdsmurar i sten.

Du kan bygga din mur fristående eller som en stödmur. En stödmurs främsta uppgift är att hålla fyllnadsmassor på plats.  Den byggs ofta för att skapa olika nivåskillnader, förutsättningar för gångar, uteplatser eller garageuppfarter samt för att ge stöd åt rabatter.Vilken sten du ska välja till din stödmur beror på önskad höjd och markförhållanden på tomten. Till en stödmur används ofta betong, blockstenar, gabioner, lecablock och l-stöd.

Steg-för-steg instruktioner

  • När du ska börja gräva ska du tänka på att gräva ut lika mycket bakom muren som den ska bli hög. Täck ytan med en fiberduk, fyll igen med bergkross och packa tätt och hårt. Kontrollera att ytan är rak med hjälp av ett vattenpass och fyll eventuellt på med stenmjöl och packa igen för att få ett perfekt resultat.
  • Nu är det dags att lägga första raden med sten. Se till att de ligger stabilt med hjälp av en gummihammare.
  • Lägg också dräneringsrören om du ska ha dränering runt muren. Lägg dem med ett fall från muren så att vattnet kan ledas bort. Fyll tomrummet framför stenen med bergkross och fyll på med makadam bakom stenen. Lägg nästa lager med sten och fäst gärna stenen med lim, låsplugg, klack, glasfiberstav eller geonät.
  • Fortsätt sedan att bygga rader av stenar, fäst dem och fyll på med makadam och stenmjöl. En toppsten eller ett litet tak av tegelpannor kan läggas på muren som ett avslut och blir en vacker detalj. På en lagd mur kan man också plantera tåliga växter som klarar en torftig och näringsfattig miljö.
  • Lägg en fiberduk bakom muren, fyll på med jord och så eller lägg ut nytt gräs. Du kan också anlägga en rabatt bakom muren.

En mur är nästan helt underhållsfri. Håll den fri från smuts, alger och ogräs så håller muren sig vacker år efter år.

Vill du anlita en expert som hjälper dig med muren? Ta in gratis offerter här

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om markarbete
Allt fler satsar på pool 2021
När det blev svårare att ge sig ut i världen och resa investerade svenskar i pooler. Detta visar siffror som Hemnet har tagit fram. Sökordet pool i samband med villasök har ökat med så mycket som 20 procent. Vad är det som är så bra med en egen pool? Du är inte ensam om att drömma o...
Läs mer om
Allt fler satsar på pool 2021
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Schaktning är någonting som blir aktuellt i många byggprojekt. Det är vanligt att det här momentet utgör en större del av den totala kostnaden för projektet. Därmed kan du göra stora vinster med rätt val av utförare och metod samt god planering. På de allra flesta tomter krävs någon typ...
Läs mer om
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Inspiration: Så får du din drömträdgård
En tomt kan bli en härlig oas för trädgårdsfix, plantering och avkoppling. Ska du anlägga en helt ny trädgård? Då har du en del att fundera över. För vissa räcker det att trädgården har en gräsmatta medan andra vill ha fruktträd, stora rabatter och växthus. Planera och fundera Innan du ...
Läs mer om
Inspiration: Så får du din drömträdgård
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.