129 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Markarbete / Ska du lägga marksten i trädgården eller på garageuppfarten?

Ska du lägga marksten i trädgården eller på garageuppfarten?


Det finns en mängd olika storlekar, former och färger på marksten. På en uteplats eller gång fungerar vilken marksten som helst, men om du ska du lägga marksten på en garageuppfart ska du välja en som klarar trycket från en bil.

Planera ditt arbete noggrant och se till att ha bra redskap så kommer arbetet att gå enkelt och smidigt. Underarbetet tar längst tid men när väl det är gjort väntar ett roligt arbete med själva läggningen av markstenen och sedan har du fått ett vackert och lättskött utegolv.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på markarbete!


Begär gratis offert

Så lägger du marksten (steg-för-steg)


En närbild på grå marksten som är lagd tätt.

När du ska lägg marksten behöver du bra redskap. Avdragslister, kratta, pinnar, plattvibrator, rätbräda, snöre, sopkvast, spade, trä- eller gummiklubba, tumstock, vattenpass är bra att ha nära till hands. Du behöver också material som fogsand, marksten, markstensduk, sättsand och väggrus.

Markera ytan där du ska lägga marksten. Detta gör du genom att spänna snören utmed ytterkanterna och beläggningens sluthöjd. Markstenen ska läggas med en liten lutning, ca 20 mm/meter, bort från huset för att vatten ska kunna rinna av. Gräv ur det område som du har markerat. Lägg gärna ner en duk för att undvika att material underifrån blandas med bärlagret. Fyll upp med väggrus eller bergkross. Packa detta jämt med hjälp av en plattvibrator. Detta bärlager ska vara jämnt, väl packat och ha samma lutning som den färdiga ytan. Tjockleken beror på markstenens tjocklek plus 30 mm för sättsandslagret. På det packade väggruset ska du nu lägga ett jämnt lager med lättsand, ca 30 mm. Packa också detta lager med hjälp av en plattvibrator. Lägg ner avdragslister och justera dessa i rätt höjd och lutning. Dra av överflödigt material med rätbrädan, lyft bort avdragslisterna och fyll på med lite sand där avdragslisterna låg.

Nu är det äntligen dags att plocka fram markstenen som du har valt


Lägg plattorna med en fog på ca 3 mm. På tungt belastade ytor, som till exempel en garageuppfart, använder du kantstöd för att säkra stabiliteten. Om du behöver kapa markstenen ska minst en tredjedel av stenen vara kvar för att resultatet ska bli snyggt och stabilt. Borsta ner fogsand i fogarna när du lagt färdigt alla plattor och sopa bort överflödig sand. Packa ytan lätt med plattvibratorn eller sätt dem på plats med hjälp av klubban. Kontrollera att alla fogar har fogsand i sig. De ska vara ordentligt fyllda för att ytan ska få en riktigt bra hållbarhet och för att minimera ogräs. Spara lite fogsand för underhåll av fogarna den första tiden.

Marksten är ett naturligt material och kan variera i färg


Tänk på att marksten är ett naturligt material och att de förekommer variationer i färgen och i ytstrukturen. Plocka markstenen från flera pallar samtidigt, inte lager för lager, för att få ett snyggt resultat.

Om du varken har tid eller lust att lägga markstenen själv kan du alltid anlita ett markföretag istället. Gör en gratis prisförfrågan längre upp på den här sidan så hjälper vi dig komma i kontakt med markproffs.

Fler inlägg om Markarbete

Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem
Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem En krypgrund är en typ av grundläggning (husgrund) som byggs med en luftficka mellan bjälklaget och markytan. Denna luftficka kan vara ventilerad eller oventilerad, oavsett vilket, så skapar den en typ av isolation mot kylan f...
Läs mer om Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem
Så mycket kostar plattläggningen
Att lägga ut plattor är ett enkelt sätt att få en tomt att se vacker och ordnad ut. Plattorna kan sättas för att skapa en naturlig gångväg från tomten till huset, för att skapa en grillyta i trädgården eller varför inte för att skapa en stilren yta framför garaget? Det finns dock många sa...
Läs mer om Så mycket kostar plattläggningen
Dräneringskostnad: Saker att tänka på
En källare som har problem med fukt behöver dräneras. Det innebär att man gräver runt byggnaden. Genom olika åtgärder kan ett företag minska fuktbelastningen. Vi går igenom vad det kostar och varför priserna kan skilja sig åt en hel del. Kostnaden för att dränera Dränering brukar prissä...
Läs mer om Dräneringskostnad: Saker att tänka på