Det är inte ovanligt att berg måste sprängas när ett hus ska byggas. Anledningen till detta är att berggrunden kan vara belägen relativt grunt under jorden (det märks oftast först när markarbetet sätter igång) eller så är tomten helt enkelt bergig vilket gör det omöjligt att bygga en stabil husgrund där. Bergsprängning görs vanligen med dynamit. Det är en process som innehåller flera moment och det är tyvärr ofta en ganska dyr historia.
Först och främst har du en etableringskostnad och en besiktningskostnad. Etableringen ligger vanligtvis på 10 000 kronor för ett normalt uppdrag, men kostar mer om sprängningen är komplicerad eller berör ett stort område. Etablering innefattar transport och montering av all utrustning som behövs för uppdraget.
Den efterföljande besiktningen går ut på att undersöka både marken och omgivningen. Företaget vill se till att de kan utföra sprängningen på ett säkert sätt. Det kan bland annat innebära att de undersöker grannarnas bostäder för att säkerställa att de klarar av sprängningen. Besiktningen är vanligtvis dyrare än etableringen, upp emot 20 till 30 000 kronor beroende på hur förutsättningarna ser ut. Om det är ett känsligt område där vibrationer kan leda till någon form av skador kan entreprenören använda fler borrhål och svagare laddningar. Detta blir dyrare men samtidigt säkrare för samtliga inblandade.
Täckning är en av de sista saker som utförs innan själva sprängningen. Det handlar om att täcka området för att förhindra spridningen av stenar och splitter. Täckning består vanligtvis av tunga mattor och kostar cirka 15 000 kronor.
Slutligen har vi själva sprängutförandet. Detta kostar i snitt 700 kronor per kvadratmeter. Detta är en kostnad utöver de olika delmomenten, det vill säga etableringen, besiktningen och täckningen.
Andra kostnader som kan tillkomma är avgifter för olika tillstånd och dylikt samt tippavgift för avlägsnandet av markavfall
Låt oss säga att du vill spränga 150 kubik berg under utmärkta förhållanden. Etableringen hamnar på 10 000 kronor, besiktningen på 20 000 kronor och täckningen på 15 000 kronor. Sprängningen kostar i sin tur 15 000 kronor också.
Därefter behövs en grävmaskinist för att gräva bort markavfallet och du låter även entreprenören ta hand om avfallet på cirka 500 ton (till en kostnad av 35 kronor per ton). Maskinistens arbetskostnad hamnar på 20 000 kronor, entreprenörens arbetskostnad hamnar på 35 000 kronor och tippavgiften blev 17 500 kronor.
Den totala kostnaden blir 117 500, varav arbetskostnaden blev 55 000 kronor. Med rotavdrag blir kostnaden 101 000 kronor.
Att spränga nära inpå hus och hem innebär alltid en risk. Det är sprängarens kunskap och kompetens som minskar risken så mycket det går, vilket är en av huvudanledningarna till att du bör anlita kunnig personal för att utföra denna typ av arbete.
Många spränguppdrag blir dyrare på grund av att mer berg upptäcks och behöver sprängas bort. En prisoffert blir mer rättvisande om du rensar och avtäcker berget på egen hand. Det går även att få ned kostnaden för tippavgiften om du istället använder det sprängda bergmaterialet själv istället för att det ska behöva fraktas bort.