Så mycket kostar bergsprängning

Det är inte ovanligt att berg måste sprängas när ett hus ska byggas. Anledningen till detta är att berggrunden kan vara belägen relativt grunt under jorden (det märks oftast först när markarbetet sätter igång) eller så är tomten helt enkelt bergig vilket gör det omöjligt att bygga en stabil husgrund där. Bergsprängning görs vanligen med dynamit. Det är en process som innehåller flera moment och det är tyvärr ofta en ganska dyr historia.

Vi tar kostnaden steg för steg

Först och främst har du en etableringskostnad och en besiktningskostnad. Etableringen ligger vanligtvis på 10 000 kronor för ett normalt uppdrag, men kostar mer om sprängningen är komplicerad eller berör ett stort område. Etablering innefattar transport och montering av all utrustning som behövs för uppdraget.

Den efterföljande besiktningen går ut på att undersöka både marken och omgivningen. Företaget vill se till att de kan utföra sprängningen på ett säkert sätt. Det kan bland annat innebära att de undersöker grannarnas bostäder för att säkerställa att de klarar av sprängningen. Besiktningen är vanligtvis dyrare än etableringen, upp emot 20 till 30 000 kronor beroende på hur förutsättningarna ser ut. Om det är ett känsligt område där vibrationer kan leda till någon form av skador kan entreprenören använda fler borrhål och svagare laddningar. Detta blir dyrare men samtidigt säkrare för samtliga inblandade.

Täckning är en av de sista saker som utförs innan själva sprängningen. Det handlar om att täcka området för att förhindra spridningen av stenar och splitter. Täckning består vanligtvis av tunga mattor och kostar cirka 15 000 kronor.

En markfirma spränger berg så att marken sedan går att schakta.

Slutligen har vi själva sprängutförandet. Detta kostar i snitt 700 kronor per kvadratmeter. Detta är en kostnad utöver de olika delmomenten, det vill säga etableringen, besiktningen och täckningen.

Andra kostnader som kan tillkomma är avgifter för olika tillstånd och dylikt samt tippavgift för avlägsnandet av markavfall

Prisexempel

Låt oss säga att du vill spränga 150 kubik berg under utmärkta förhållanden. Etableringen hamnar på 10 000 kronor, besiktningen på 20 000 kronor och täckningen på 15 000 kronor. Sprängningen kostar i sin tur 15 000 kronor också.

Därefter behövs en grävmaskinist för att gräva bort markavfallet och du låter även entreprenören ta hand om avfallet på cirka 500 ton (till en kostnad av 35 kronor per ton). Maskinistens arbetskostnad hamnar på 20 000 kronor, entreprenörens arbetskostnad hamnar på 35 000 kronor och tippavgiften blev 17 500 kronor.

Den totala kostnaden blir 117 500, varav arbetskostnaden blev 55 000 kronor. Med rotavdrag blir kostnaden 101 000 kronor.

Risker med bergsprängning

Att spränga nära inpå hus och hem innebär alltid en risk. Det är sprängarens kunskap och kompetens som minskar risken så mycket det går, vilket är en av huvudanledningarna till att du bör anlita kunnig personal för att utföra denna typ av arbete.

Förbered själv och dra ned på priset

Många spränguppdrag blir dyrare på grund av att mer berg upptäcks och behöver sprängas bort. En prisoffert blir mer rättvisande om du rensar och avtäcker berget på egen hand. Det går även att få ned kostnaden för tippavgiften om du istället använder det sprängda bergmaterialet själv istället för att det ska behöva fraktas bort.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om markarbete
Allt fler satsar på pool 2021
När det blev svårare att ge sig ut i världen och resa investerade svenskar i pooler. Detta visar siffror som Hemnet har tagit fram. Sökordet pool i samband med villasök har ökat med så mycket som 20 procent. Vad är det som är så bra med en egen pool? Du är inte ensam om att drömma o...
Läs mer om
Allt fler satsar på pool 2021
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Schaktning är någonting som blir aktuellt i många byggprojekt. Det är vanligt att det här momentet utgör en större del av den totala kostnaden för projektet. Därmed kan du göra stora vinster med rätt val av utförare och metod samt god planering. På de allra flesta tomter krävs någon typ...
Läs mer om
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Inspiration: Så får du din drömträdgård
En tomt kan bli en härlig oas för trädgårdsfix, plantering och avkoppling. Ska du anlägga en helt ny trädgård? Då har du en del att fundera över. För vissa räcker det att trädgården har en gräsmatta medan andra vill ha fruktträd, stora rabatter och växthus. Planera och fundera Innan du ...
Läs mer om
Inspiration: Så får du din drömträdgård
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.