Välj husgrund till din tillbyggnad

Växer familjen? Eller behöver du helt enkelt ett nytt gästrum eller kontor? Istället för att ta dig igenom den tidskrävande och ofta kostsamma processen med att sälja och köpa nytt, kan du istället välja att bygga ut huset. Fördelarna är många. Om du är händig kan du utföra stora delar av jobbet själv och därmed spara in mycket pengar. Dessutom kan du designa tillbyggnaden i stort sett som du själv vill. Men när du väl ska bygga ut behöver du fundera över vissa saker, en av dessa är vilken sorts husgrund du ska välja till den nya delen av huset.

Det finns många typer av husgrunder, några av de vanliga är:

  • Markplatta, oftast i betong
  • Krypgrund eller hybridgrund
  • Grund på plintar
  • Källargrund

Vanligast är dock att man väljer samma husgrund som huset redan står på. Detta för att matcha sockelhöjden.

Välj grund utifrån mark

Det går naturligtvis inte att välja vilken husgrund som helst, den behöver fungera med den marktyp som tomten har. Tomtens förutsättning varierar i stort, exempelvis från klippiga och bergiga grunder till sandiga och plana tomter. De olika husgrunderna har även olika prisklasser. Ett vanligt, prisvärt och ofta väldigt bra alternativ är plintgrunden. Plintar fungerar ofta bra för mark som är stenig, bergig eller sluttande eftersom du då, utan sprängningsarbeten, kan skapa en stabil och plan husgrund.

För andra tomter kan en markplatta fungera bättre. Denna typen är relativt enkel att själv ställa i ordning. Samtidigt fungerar inte husgrunden optimalt där marken utsätts för tjälhävning och kan därför vara ett bättre alternativ för varmare breddgrader. Det viktiga när man anlägger en markplatta i betong är att man ser till att isolera ordentligt inunder.

Krypgrund är ett bra alternativ som fungerar för både kallare och varmare områden. Då man skapar en ficka mellan bjälklaget och markytan undviker man frostskador, det blir en slags isolering. Kom dock ihåg att fukt kan bli ett stort problem med den här sortens husgrunder. Det gäller därför att installera ett ordentligt fuktskydd.

För dig som vill bygga ut huset med ett källarutrymme är källargrund ett bra alternativ för husgrund. Källargrunden är speciellt utformad för att klara av det tryck som uppstår av marken. Det krävs en relativt komplex utformning för att bygga en stabil husgrund av den här typen. Det bästa sättet är att anlita en konstruktör som vet exakt hur källargrunden ska utformas utifrån husets förutsättningar.

Husgrund utifrån hustyp

Ett litet rött hus. Förutom att marken är viktig att utgå ifrån när du väljer husgrund behöver du även kolla på tillbyggnaden. Kommer den att byggas med ett bärande bjälklag eller utan? För hus med ett bärande bjälklag är hybridgrund och krypgrund bra alternativ. Hybridgrunden är som en blandning av både krypgrund och betongplatta. Enkelt beskrivet kan man säga att husgrunden är som en platta på mark fast utan betong.

Om tillbyggnaden byggs utan bärande bjälklag är betongplatta det bästa alternativet. Anledningen är att du kan isolera den väl och undviker även fukt. Samtidigt är konstruktionen extremt stabil då anläggningsytan är rejält tilltagen.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om markarbete
Allt fler satsar på pool 2021
När det blev svårare att ge sig ut i världen och resa investerade svenskar i pooler. Detta visar siffror som Hemnet har tagit fram. Sökordet pool i samband med villasök har ökat med så mycket som 20 procent. Vad är det som är så bra med en egen pool? Du är inte ensam om att drömma o...
Läs mer om
Allt fler satsar på pool 2021
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Schaktning är någonting som blir aktuellt i många byggprojekt. Det är vanligt att det här momentet utgör en större del av den totala kostnaden för projektet. Därmed kan du göra stora vinster med rätt val av utförare och metod samt god planering. På de allra flesta tomter krävs någon typ...
Läs mer om
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Inspiration: Så får du din drömträdgård
En tomt kan bli en härlig oas för trädgårdsfix, plantering och avkoppling. Ska du anlägga en helt ny trädgård? Då har du en del att fundera över. För vissa räcker det att trädgården har en gräsmatta medan andra vill ha fruktträd, stora rabatter och växthus. Planera och fundera Innan du ...
Läs mer om
Inspiration: Så får du din drömträdgård
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.