Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs Otovo

Solcellsmarknaden växer så det knakar, men vilka solcellspaneler är egentligen bäst? Det är inte helt lätt att jämföra olika märken på solcellsmarknaden om man inte är insatt i hur solenergi fungerar. Vi har därför samlat några tips som kan hjälpa dig att välja rätt när det är dags att investera i solen.

Nedan jämförelse är från 2019. Läs gärna vår nya prisjämförelse för solceller från Ikea och Otovo för 2022.

Hur ser priset ut per watt?

I södra Sverige producerar solcellspaneler mellan 900 och 1000 kWh per kW under optimala förutsättningar. Oavsett vilket fabrikat du väljer kan du räkna med en elproduktion på den nivån. Om du väljer solpaneler med en verkningsgrad på 18 procent innebär det att just 18 procent av den instrålade solenergin blir elektricitet medan resten blir värme. Det du vill veta när du står inför ett köp av solceller är hur den elproduktionen står i förhållande till pris, det vill säga, hur lönsam solcellsanläggningen kommer att bli.

Generellt brukar man säga att varje installerad kilowatt solceller kostar 16 000 kronor. Det är ett riktmärke som du kan förhålla dig till när du ska välja fabrikat.

Prisexempel Ikea och Otovo

Vissa leverantörer låter dig beräkna hur mycket installationskostnaden skulle bli för solceller på just ditt tak. Du skriver in din adress och anger uppgifter som storlek på taket, lutning, om det går att placera solcellerna i söderläge och takmaterial.

Ett tak med solceller.

Låt säga att du ska installera solceller på ett tak som är 80 kvadratmeter. Taket lutar normalt (mellan 5° – 35°). I nuläget förbrukar du ungefär 23 000 kWh per år. Ikea i samarbete med Svea Solar erbjuder bland annat Solstråle basic på 14 kW som i det här fallet kostar 139 000 kronor (med solcellsbidraget inkluderat som ligger på 20 procent av kostnaden). Återbetalningstiden beräknas till drygt 8 år. Varje år kommer du därmed att spara 15 326 kronor. Hela installationen tar tre dagar.

Deras andra alternativ heter Solstråle Plus som kostar 161 000 kronor efter bidrag. Om du skulle välja denna lösning kommer du att få 15 kW installerade. Det innebär att du kan göra besparingar på 16 421 kronor per år. Återbetalningstiden ligger på cirka 9 år.

Prisskillnaden mellan Basic och Plus beror på att det sistnämnda alternativet har solpaneler som är monokristallina. De kan därmed uppnå en högre effekt än solpanelerna som följer med Solstråle Basic som har polykristallina solceller.

Det är bra att göra ordentlig research

Nu ska vi se vad priset blir för en liknande installation hos Otovo. Om du vill installera solceller på ett tak av samma storlek kostar installationen 74 583 kronor om du väljer deras standardpaneler (gjorda av polykristallina kiselplattor som ger en blå ton) vilka presterar 275 Watt. Med solcellsbidraget får du dra bort 14 917 kronor så den totala kostnaden landar då på 59 666 kronor. Enligt Otovo är solcellsanläggningen återbetald inom 16 år. De har beräknat att 20 paneler är det optimala antalet för att du ska få högsta effekt per investerad krona.

Deras premiumalternativ med monokristallina solceller (300 Watt per panel) kostar 95 558 kronor. Om du använder solcellsstödet på 19 112 kronor landar kostnaden på 76 446 kronor totalt. Högst effekt per investerad krona får du nu med 22 paneler. De räknar med att du får 10 procents bättre effekt med dessa solpaneler gentemot traditionella paneler. En annan skillnad mot deras standardalternativ är att panelerna är svarta och inte blå. Återbetalningstiden är cirka 17 år.

Vilket företag erbjuder bäst garantier?

Det här ingår om du väljer Otovos solcellspaket Det här ingår om du väljer Ikeas solcellspaket
Solpaneler och installation Solpaneler och installation
25 års effektgaranti 25 års garanti (solcellerna ska bibehålla minst 80 procent av sin maxeffekt)
5 års installationsgaranti 5 års installationsgaranti
Öppet köp – Du kan avboka köpet inom 21 dagar efter att du skrivit på köpeavtalet Support genom hela produktens livslängd
10 års produktgaranti – Växelriktarna har minst 5 års produktgaranti, men den förväntade levnadstiden är betydligt längre 10 års produktgaranti på solceller, växelriktare och montagesystem
Kontakt med nätägaren så att du kan sälja överskottselen tillbaka till elnätet Ikeas inredningstjänst där du får hjälp att planera ett valfritt rum

Se över dina alternativ – ta in offerter

Du kan alltid ta in offerter hos oss om du är intresserad av att installera solceller. Vi skickar ut din offertförfrågan (helt gratis) till installatörer i vårt nätverk. Klicka på formuläret här ovan eller gå till vår sida om solceller. Lycka till med ditt projekt!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om solceller
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Rotavdrag eller grönt avdrag? Med det gröna avdraget får du dra bort 20 procent av den totala kostnaden när du installerar solceller. Detta är ett led i att uppmuntra husägare att investera i klimatvänliga lösningar. Avdraget fungerar ungefär som rot- och rutavdraget. Det innebär att det ä...
Läs mer om
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Installera solceller i Sverige
Att installera solceller i Sverige blir allt mer populärt Att installera solceller i Sverige är inte ett självklart val för många, då landet inte upplevs som solsäkert. Men solenergi blir allt mer populärt och antalet solcellsanläggningar har ökat med 46% mellan 2020 och 2021. I Sverige ...
Läs mer om
Installera solceller i Sverige
Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs Otovo
Solenergi är fortsatt populärt, men vad kostar solceller och vilka är bäst? Visst kan det kännas som att det inte ofta är sol i Sverige, men solceller kan vara en lönsam investering som minskar elkostnaderna väsentligt. Hur mycket el solpaneler i Sverige kan producera beror på flera ...
Läs mer om
Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs Otovo
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.