126 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Kunskapsbank / Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs Otovo

Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs Otovo

Solcellsmarknaden växer så det knakar, men vilka solcellspaneler är egentligen bäst? Det är inte helt lätt att jämföra olika märken på solcellsmarknaden om man inte är insatt i hur solenergi fungerar. Vi har därför samlat några tips som kan hjälpa dig att välja rätt när det är dags att investera i solen.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Hur ser priset ut per watt?

I södra Sverige producerar solcellspaneler mellan 900 och 1000 kWh per kW under optimala förutsättningar. Oavsett vilket fabrikat du väljer kan du räkna med en elproduktion på den nivån. Om du väljer solpaneler med en verkningsgrad på 18 procent innebär det att just 18 procent av den instrålade solenergin blir elektricitet medan resten blir värme. Det du vill veta när du står inför ett köp av solceller är hur den elproduktionen står i förhållande till pris, det vill säga, hur lönsam solcellsanläggningen kommer att bli.

Generellt brukar man säga att varje installerad kilowatt solceller kostar 16 000 kronor. Det är ett riktmärke som du kan förhålla dig till när du ska välja fabrikat.

Prisexempel Ikea och Otovo

Vissa leverantörer låter dig beräkna hur mycket installationskostnaden skulle bli för solceller på just ditt tak. Du skriver in din adress och anger uppgifter som storlek på taket, lutning, om det går att placera solcellerna i söderläge och takmaterial.

Ett tak med solceller.

Låt säga att du ska installera solceller på ett tak som är 80 kvadratmeter. Taket lutar normalt (mellan 5° - 35°). I nuläget förbrukar du ungefär 23 000 kWh per år. Ikea i samarbete med Svea Solar erbjuder bland annat Solstråle basic på 14 kW som i det här fallet kostar 139 000 kronor (med solcellsbidraget inkluderat som ligger på 20 procent av kostnaden). Återbetalningstiden beräknas till drygt 8 år. Varje år kommer du därmed att spara 15 326 kronor. Hela installationen tar tre dagar.

Deras andra alternativ heter Solstråle Plus som kostar 161 000 kronor efter bidrag. Om du skulle välja denna lösning kommer du att få 15 kW installerade. Det innebär att du kan göra besparingar på 16 421 kronor per år. Återbetalningstiden ligger på cirka 9 år.

Prisskillnaden mellan Basic och Plus beror på att det sistnämnda alternativet har solpaneler som är monokristallina. De kan därmed uppnå en högre effekt än solpanelerna som följer med Solstråle Basic som har polykristallina solceller.

Det är bra att göra ordentlig research

Nu ska vi se vad priset blir för en liknande installation hos Otovo. Om du vill installera solceller på ett tak av samma storlek kostar installationen 74 583 kronor om du väljer deras standardpaneler (gjorda av polykristallina kiselplattor som ger en blå ton) vilka presterar 275 Watt. Med solcellsbidraget får du dra bort 14 917 kronor så den totala kostnaden landar då på 59 666 kronor. Enligt Otovo är solcellsanläggningen återbetald inom 16 år. De har beräknat att 20 paneler är det optimala antalet för att du ska få högsta effekt per investerad krona.

Deras premiumalternativ med monokristallina solceller (300 Watt per panel) kostar 95 558 kronor. Om du använder solcellsstödet på 19 112 kronor landar kostnaden på 76 446 kronor totalt. Högst effekt per investerad krona får du nu med 22 paneler. De räknar med att du får 10 procents bättre effekt med dessa solpaneler gentemot traditionella paneler. En annan skillnad mot deras standardalternativ är att panelerna är svarta och inte blå. Återbetalningstiden är cirka 17 år.

Vilket företag erbjuder bäst garantier?

Det här ingår om du väljer Otovos solcellspaket Det här ingår om du väljer Ikeas solcellspaket
Solpaneler och installationSolpaneler och installation
25 års effektgaranti25 års garanti (solcellerna ska bibehålla minst 80 procent av sin maxeffekt)
5 års installationsgaranti5 års installationsgaranti
Öppet köp – Du kan avboka köpet inom 21 dagar efter att du skrivit på köpeavtaletSupport genom hela produktens livslängd
10 års produktgaranti – Växelriktarna har minst 5 års produktgaranti, men den förväntade levnadstiden är betydligt längre10 års produktgaranti på solceller, växelriktare och montagesystem
Kontakt med nätägaren så att du kan sälja överskottselen tillbaka till elnätetIkeas inredningstjänst där du får hjälp att planera ett valfritt rum

Se över dina alternativ – ta in offerter

Du kan alltid ta in offerter hos oss om du är intresserad av att installera solceller. Vi skickar ut din offertförfrågan (helt gratis) till installatörer i vårt nätverk. Klicka på formuläret här ovan eller gå till vår sida om solceller. Lycka till med ditt projekt!

Fler inlägg om Solceller

Har du inte fått solcellsstöd? Regeringen utlovar kompensation
I torsdagens vårbudget stod det klart att de som gick miste om solcellsstöd 2020 i genomsnitt kommer att få ut över 25 000 kronor. När ett stödsystem byttes mot ett annat (det gröna avdraget) hamnade flera hushåll i kläm. Förra sommaren tog budgeten för det gamla solcellsstödet slu...
Läs mer om Har du inte fått solcellsstöd? Regeringen utlovar kompensation
Allt du behöver veta om att installera solel
Fler och fler svenskar väljer att installera solel. Det är en klimatvänlig lösning som dessutom kan vara riktig lönsam. Enlig Energimyndigheten fanns det 25 486 anläggningar anslutna till Sveriges elnät vid slutet på 2018, men den siffran har mer än dubblats under de senaste åren. Fö...
Läs mer om Allt du behöver veta om att installera solel
Undantag från energiskatt 2021? Detta gäller när du producerar solel
All el som produceras i Sverige är i huvudsak skattepliktig. Detta regleras i lagen (1994:1776) om skatt på energi som förkortas LSE. Regeringen har nu tagit fram ett förslag på att egenproducerad solel ska vara skattebefriad. Om du har investerat i solceller, antigen som privatper...
Läs mer om Undantag från energiskatt 2021? Detta gäller när du producerar solel