Visste du att det är möjligt att producera egen el? Med hjälp av en solcellsanläggning kan du minska dina elkostnader och även sälja överskottsel till elhandelsbolag. Om du har ett hus med bra förutsättningar för solceller kan du göra både dig själv och miljön en tjänst. Börja producera egen el du också. Vi har listat 4 anledningar till varför det är en bra idé just nu.
Idag väljer att fler att satsa på solenergi. Detta beror först och främst på att priset för solceller och tillhörande solpaneler har minskat. Tekniken går framåt hela tiden och det har gjort att det har blivit både lättare och billigare att producera solceller idag jämfört med bara fem år sedan.
En annan faktor till populariteten är att det finns skattereduktioner. När du producerar mer el än vad du använder skapas överskottsel. Denna el kan du sälja på elbörsen, till elnätsföretaget eller till ett elhandlarbolag. Många elbolag har idag speciella erbjudanden där de både kan installera en solcellsanläggning i ditt hem och även erbjuder sig att köpa överskottsel till ett fördelaktigt pris. Överskottsel som du säljer får du även en skattereduktion för. Denna skattereduktion ligger på 60 öre per kWh, med ett tak på 30 000 kWh. För att få skattereduktionen behöver du höra av dig till elnätsägaren och be att få kontrolluppgifterna skickade till Skatteverket.
En annan trevlig överraskning är energiskatten. Om du äger en solcellsanläggning som är mindre än 255 kW behöver du inte betala energiskatt för den solel du producerar och använder själv. Om du dessutom producerar mer än vad du använder och kan sälja överskottsel kan du spara pengar på elfakturorna.
Det är möjligt att sänka sina investeringskostnader med 20 procent genom investeringsstöd till solceller. För att få detta bidrag behöver du höra av dig till Länsstyrelsen för ditt område eller söka via Boverkets hemsida. Du kan även få kostnadsfria råd genom Kommunernas Energi- och klimatrådgivare. Tänk på att du inte får kombinera investeringsstöd med rotavdrag.
När du säljer egenproducerad el kallas du för en mikroproducent. För att räknas som en mikroproducent får du maximalt producera el med effekt på 43,5 kW och säkringsnivå på 64 Ampere. Du behöver ett speciellt abonnemang från elnätet, ett för användningen och ett för produktionen. I vissa fall kan du slippa avgiften för att ansluta till elnätet, det beror på hur stor din anläggning är.
Säljer du överskottsel för mer än 30 000 kronor om året behöver du betala moms. Det innebär att du även behöver vara momsregistrerad. Försäljningen av överskottsel räknas som kapitalinkomst, vilket innebär att det är skattefritt upp till 40 000 kronor. Tänk på att kapitalinkomst även inkluderar försäljning av tillgångar, utdelning av aktier och så vidare.
De allra flesta elhandlare kräver att du har ett av deras elabonnemang om de även ska köpa el från dig. Elbolag har olika erbjudanden och avtal när det kommer till att köpa el. Ett vanligt erbjudande ger dig spotpris (det rådande priset på elbörsen) + några ören. Det finns även fasta pris, snittpriserbjudanden och många andra avtal på marknaden. Börja med att undersöka vad ditt nuvarande elbolag erbjuder.