106 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Solceller / Så installeras en solcellsanläggning

Så installeras en solcellsanläggning

Bästa läget för en solcellsanläggning är att ha panelerna riktade mot söder. Solpanelerna bör även ha en lutning på 45 grader och själva anläggningen bör ligga på en plats utan skugga och med ett högt antal soltimmar per år.

Som du märker är det många saker som behöver stämma, bland annat husets alternativt tomtens läge, vart i landet ditt hus ligger och hur omgivningen ser ut. Bor du intill ett berg med skog som skymmer solen kommer detta naturligtvis att påverka hur mycket solel du kan producera.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på solceller!

Solcellsanläggning installation steg för steg

Solcellspaneler som är installerade på ett hustak.

Låt oss säga att du har de bästa förutsättningarna och att du vill installera solcellsanläggningen på egen hand. Hur går det till?

Det första är att börja undersöka taket eller platsen där solcellsanläggningen ska monteras. Ska den upp på taket behöver du en byggställning, säkerheten är viktig trots allt. Därefter installeras takfästen, oftast genom att flytta på takpannor och skruva takkrokar direkt i råsponten. Krokarna i sig är formade på ett sådant sätt att takpannan enkelt kan återställas. Därefter monteras skenor i krokarna, vertikalt från ena sidan av taket till den andra sidan. Detta är montagesystemet. Det finns olika system och de flesta gör de enkelt att sedan montera på själva solpanelerna.

Så fungerar en solcellsanläggning

När montagesystemet är uppe behöver du bära upp dina solcellspaneler. Dessa kan väga uppemot 20 kg. Den första panelraden är på många sätt den viktigaste så lägg extra mycket tid på att säkerställa att den är rak och rätt monterad. Efter att samtliga paneler kommer på plats är det dags att dra kablar från solpanelerna till växelriktaren och elcentralen. Detta är ett annat kritiskt moment och något som tar lång tid. Kablarna måste fästas på ett sådant sätt att de inte kan skadas eller skava mot taket på något sätt. Om kablarna kan röra sig är risken stor för att de slits ned, kanske inte efter de första åren, men efter 30 eller 40 år.

Även solljus påverkar kablarna. Partierna som ligger under solcellspanelerna behöver inget speciellt skydd men de kabeldelar som solen kan lysa på behöver skyddas mot UV-ljus. Kablarna dras från taket ned till källaren via ett hål. Detta hål behöver tätas, annars finns det risk för fuktskador. Det är även viktigt att byta till en dubbelriktad elmätare. Detta är något av de sista som görs och det är oftast elnätsleverantören som tar hand om detta.

Göra själv eller överlåta till andra

Som du märker finns det många delar som behöver utföras på ett korrekt sätt, från takarbetet till installationen av kablarna mot elcentralen och dylikt. Om du är det minsta osäker på dessa delar, låt en installatör ta hand om arbetet åt dig. Det viktiga är trots allt att din solcellsanläggning installeras på rätt sätt. Misstag, slarv och felaktigheter kan leda till flera konsekvenser, vissa allvarligare än andra. Det finns många solcellsinstallatörer att vända sig till. Oftast kan företaget som säljer solcellsanläggningen åt dig även hjälpa dig med installationen, alternativt föreslå duktiga företag som kan utföra installationen.

 

Fler inlägg om Solceller

Tänk på detta om du vill köpa solceller
Solceller blir allt mer effektiva och billiga. Samtidigt försöker regeringen på flera sätt minska landets miljöpåverkan, bland annat genom att satsa på hållbar energi. Det finns många anledningar till att investera i solceller till hemmet. Du minskar inte bara hushållets elförbrukning, du...
Läs mer om Tänk på detta om du vill köpa solceller
Fördelar och nackdelar med integrerade solcellstak
Fördelar och nackdelar med integrerade solcellstak I takt med att den tekniska utvecklingen har gått framåt har också taken på våra hus förändrats. När du tänker på olika tak ser du kanske tegel, betong eller papp framför dig? Tre vanliga takmaterial. Men idag finns det faktiskt tak som ha...
Läs mer om Fördelar och nackdelar med integrerade solcellstak
Solceller – effekt och verkningsgrad: Vad betyder detta?
För att du ska kunna välja mellan olika solcellspaneler och skapa en solcellsanläggning som passar dig är det bra om du känner till vissa viktiga termer och egenskaper. Vad menas med effekt? Effekt anges i watt (W). Det är ett mått som du kommer att hitta hos så gott som alla elektronis...
Läs mer om Solceller – effekt och verkningsgrad: Vad betyder detta?