Vad kostar solceller?

Ska du installera solpanel och vill veta vad solceller kostar? Generellt räknar man med att kostnad för solceller per kwh ligger på 16 – 23 000 kr men det finns naturligtvis både billigare och dyrare solcellsanläggningar. Ju större anläggning, desto lägre snittpris per kW får du betala. Ta del av ett kostnadsexempel och gör en egen prisberäkning med hjälp av kalkylatorn nedan.
(Prisuppgifter på sidan hämtade Maj 2022.)

Hoppa direkt till innehåll:
Kostnadsexempel
Tjäna pengar på solcellsanläggning
När du säljer solel

Solpaneler – kostnadsexempel

Ta del av ett kostnadsexempel för solpaneler nedan. Exemplet baseras på hur stor investering du gör vid installation av solceller.

Exempel: Du installerar en solpanel på 5 kW med en investeringskostnad på 16 000 kr/kW plus moms. Detta ger 5 x 16 000 x 1,25 = 100 000 kr. Med investeringsstödet, vilket är ett bidrag på 20 procent, blir investeringskostnaden 80 000 kronor.
(Prisuppgifter på sidan hämtade Maj 2022.)

Aktuella kostnader för solpanel kan givetvis se olika ut beroende på hur många solceller som ska installeras, vilken leverantör du väljer samt eventuell transport. Du kan även sänka kostnaden genom att ansöka om investeringsbidrag. Vill du få rådgivning av en auktoriserad solcellsinstallatör? Begär en kostnadsfri offert här intill.

Är solceller värt sin kostnad?

Det finns ingen större kostnad för solceller utöver den initiala investeringen vilket gör det lätt att räkna ut när din anläggning har återbetalat sig själv och börjar bli lönsam. Om du vill minska dina årliga elkostnader och samtidigt bidra till bättre miljö är solel ett utmärkt alternativ. För det mesta tar det mellan 12 till 17 år. Själva solcellsanläggningen har en förväntad livslängd på runt 30 år, något som bara blir bättre allteftersom solcellerna utvecklas. I de allra flesta fall är det värt att investera i solceller. Läs mer om att installera solceller här.

Kostnad för solcellsanläggning – grönt avdrag

Genom den skattereduktion för grön teknik som infördes under 2021 (Grönt avdrag) kan du få 15% lägre kostnad på solcellsanläggningen. Både arbets- och materialkostnaden reduceras. Det finns vissa förutsättningar för att du ska vara berättigad:

  1. Du står som ägare på byggnaden där systemet ska installeras.
  2. Du är obegränsat skattskyldig i Sverige.
  3. Kostnaderna faktureras elektroniskt (e-faktura eller liknande).
  4. Du har betalat minst 50 000 kronor i skatt under året.

Tjäna pengar på solcellsanläggning

Den el du själv producerar via solceller kan du mata in till elnätet och sälja till ett elhandelsbolag eller ett elnätbolag. Denna intäkt kan variera eftersom företagen har olika erbjudanden och avtal. Om din elproduktion är större än din elkonsumtion har du överskottsel. Denna påverkas av skattereduktion för överskottsel. Denna ligger på 0,6 kr per kWh. Som mest kan du få en skattereduktion på 30 000 kWh, vilket blir 18 000 kr om året.

Så går det till när du säljer solel

Om du säljer överskottsel för mer än 30 000 kronor per år behöver du vara momsregistrerad och betala moms. Säljer du mindre än det angivna beloppet behöver du inte betala moms. Du kan även sälja el för upp till 40 000 kronor per fastighet med solceller och per år, utan att betala inkomstskatt på detta.

Om din solcellsanläggning ligger under 255 kW behöver du inte heller betala energiskatt för elen du själv använder. Flera små solcellsanläggningar som tillsammans överstiger gränsen på 255 kW har en sänkt energiskatt.

solceller på ett fält med träd i bakgrunden

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om solceller
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Rotavdrag eller grönt avdrag? Med det gröna avdraget får du dra bort 20 procent av den totala kostnaden när du installerar solceller. Detta är ett led i att uppmuntra husägare att investera i klimatvänliga lösningar. Avdraget fungerar ungefär som rot- och rutavdraget. Det innebär att det ä...
Läs mer om
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Installera solceller i Sverige
Att installera solceller i Sverige blir allt mer populärt Att installera solceller i Sverige är inte ett självklart val för många, då landet inte upplevs som solsäkert. Men solenergi blir allt mer populärt och antalet solcellsanläggningar har ökat med 46% mellan 2020 och 2021. I Sverige ...
Läs mer om
Installera solceller i Sverige
Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs Otovo
Solenergi är fortsatt populärt, men vad kostar solceller och vilka är bäst? Visst kan det kännas som att det inte ofta är sol i Sverige, men solceller kan vara en lönsam investering som minskar elkostnaderna väsentligt. Hur mycket el solpaneler i Sverige kan producera beror på flera ...
Läs mer om
Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs Otovo
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.