108 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Solceller / Så mycket kostar solceller

Så mycket kostar solceller

Generellt räknar man med att solceller kostar runt 16 000 – 23 000 kronor per installerad kilowatt. Det finns naturligtvis både billigare och dyrare solcellsanläggningar. Ju större anläggning, desto lägre snittpris per kW får du betala.

En solcellsanläggning kan kosta mellan 50 000 kronor upp till 200 000 kronor beroende på hur stor den ska vara.

Du kan sänka kostnaden genom att ansöka om investeringsbidrag. Denna gör det möjligt att dra av 20 procent av kostnaden för solcellsanläggningen. Notera att du inte får använda investeringsbidraget tillsammans med rotavdraget.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på solceller!

Är solcellerna värda priset?

Om du vill minska dina årliga elkostnader och samtidigt bidra till bättre miljö är solel ett utmärkt alternativ. Det finns inga större kostnader utöver den initiala investeringen vilket gör det lätt att räkna ut när din anläggning har återbetalat sig själv och börjar bli lönsam. För det mesta tar det mellan 12 till 17 år. Själva solcellsanläggningen har en förväntad livslängd på runt 30 år, något som bara blir bättre allteftersom solcellerna utvecklas. I de allra flesta fall är det värt att investera i solceller.

Hur tjänar jag på en solcellsanläggning?

Intäkterna från solelen kommer från flera håll. Du sparar pengar genom att använda elen du själv producerar istället för el från elbolaget. Om din elproduktion är större än din elkonsumtion har du överskottsel. Denna el kan du mata in till elnätet och sälja till ett elhandelsbolag eller ett elnätbolag. Denna intäkt kan variera eftersom företagen har olika erbjudanden och avtal. Slutligen finns det även en skattereduktion för överskottsel. Denna ligger på 0,6 kr per kWh. Som mest kan du få en skattereduktion på 30 000 kWh, vilket blir 18 000 kr om året.

Så går det till när du säljer solel

Om du säljer överskottsel för mer än 30 000 kronor per år behöver du vara momsregistrerad och betala moms. Säljer du mindre än det angivna beloppet behöver du inte betala moms. Du kan även sälja el för upp till 40 000 kronor per fastighet med solceller och per år, utan att betala inkomstskatt på detta.

Om din solcellsanläggning ligger under 255 kW behöver du inte heller betala energiskatt för elen du själv använder. Flera små solcellsanläggningar som tillsammans överstiger gränsen på 255 kW har en sänkt energiskatt.

solceller på ett fält med träd i bakgrunden

Räkneexempel – Kostnad solceller

Du installerar en solpanel på 5 kW med en investeringskostnad på 16 000 kr/kW plus moms. Detta ger 5 x 16 000 x 1,25 = 100 000 kr. Med investeringsstödet, vilket är ett bidrag på 20 procent, blir investeringskostnaden 80 000 kronor.

Vi antar följande variabler:

Årsproduktion från anläggning på 1 000 kWh/kW, vilket blir 5 000 kWh/år. Av dessa går 40 % till egen konsumtion och resterande blir överskottsel.

Den egna konsumtionen kostar 99 öre /kWh, inklusive moms. Detta är baserat på ett elpris som ligger på 31 öre/kWh (medelpriset per månad mellan januari och december för 2017). Nätavgift/elöverföringsavgift ligger på 15,5 öre/kWh. Energiskatten ligger på 32,5 öre/kWh.

Överskottselen ger dig en intäkt på 96 öre/kWh. Detta är baserat på att överskottselen säljs för samma pris som det ovan bestämda elpriset. Här ingår även en skattereduktion på 60 öre/kWh och att du får betalt av elnätsföretaget för ”nätnytta”, vilket ger ytterligare 5 öre/kWh.

40 % av 5 000 kWh (årsproduktionen från din anläggning) ger 2 000 kWh, vilket ger en intäkt på 1 980 kr/år i sparade pengar.

60 % av 5 000 kWh ger 3 000 kWh, vilket ger en intäkt på 2 880 kr/år.

Det går även att tjäna pengar på att sälja elcertifikat, men det blir ingen större skillnad och innebär oftast mer jobb än vad det är värt.

I exemplet tjänar du 4 860 kr om året. Efter strax över 14 år har du tjänat in hela investeringskostnaden, då har anläggningen i princip nått halva sin livslängd. Allt du tjänar därefter är vinst.

 

Fler inlägg om Solceller

Så installeras en solcellsanläggning
Bästa läget för en solcellsanläggning är att ha panelerna riktade mot söder. Solpanelerna bör även ha en lutning på 45 grader och själva anläggningen bör ligga på en plats utan skugga och med ett högt antal soltimmar per år. Som du märker är det många saker som behöver stämma, bland an...
Läs mer om Så installeras en solcellsanläggning
Tänk på detta om du vill köpa solceller
Solceller blir allt mer effektiva och billiga. Samtidigt försöker regeringen på flera sätt minska landets miljöpåverkan, bland annat genom att satsa på hållbar energi. Det finns många anledningar till att investera i solceller till hemmet. Du minskar inte bara hushållets elförbrukning, du...
Läs mer om Tänk på detta om du vill köpa solceller
Fördelar och nackdelar med integrerade solcellstak
Fördelar och nackdelar med integrerade solcellstak I takt med att den tekniska utvecklingen har gått framåt har också taken på våra hus förändrats. När du tänker på olika tak ser du kanske tegel, betong eller papp framför dig? Tre vanliga takmaterial. Men idag finns det faktiskt tak som ha...
Läs mer om Fördelar och nackdelar med integrerade solcellstak