Solceller på mark

Äger du en villa? Varför inte nyttja solljuset till att producera egen el och minska beloppet på dina elräkningar.

I Sverige kan du få en skattereduktion på försäljningen av överskottsel plus att du även kan få ett investeringsstöd för själva solcellsanläggningen. Investeringsstödet ligger på 20 procent av kostnaden. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte.

Vi har skrivit ihop mer information här nedan som det kan vara bra att läsa igenom innan du investerar i en solcellsanläggning.

Måste en solcellsanläggning installeras på taket?

Det korta svaret är: nej. Tänk dock på att det finns en anledning till att solpaneler monteras på taket, nämligen att de inte tar någon extra plats. För ett vanligt hushåll i en normalstor villa räcker det oftast med runt 6 kW. En sådan anläggning kan generera upp till 6 000 kWh/år. Anläggningen skulle täcka en takyta på cirka 35 kvadratmeter.

Tecknad bild på sol, elsladd, solceller på mark och glödlampa

Solceller på mark kräver inget bygglov

Solceller kan även placeras på marken. De placeras då på speciella markställningar. Det finns flera företag som specialiserar sig på att utveckla och sälja markställningar för solceller. Du behöver inget bygglov för din solcellsanläggning så länge den är lägre än 1,1 meter i höjd.

Tänk på att en markanläggning behöver en annan typ av elinstallation jämfört med en takbaserad solcellsanläggning.

Var är det bäst att placera solcellsanläggningen?

Större solcellssystem kan med fördel byggas på marken. Det finns flera företag som specialiserar sig på att tillverka och driva solcellsparker. Oftast används platser som har särskilt bra förutsättningar för just solkraft. Det är platser som är fria från objekt som kan skugga och som har bra solinstrålning. I vissa länder används solceller på mark för att både producera elektricitet och även för att skydda mot solen.

Några av de största solkraftverken är markbaserade anläggningar. Det finns även markanläggningar som flyttar solpanelerna så att de alltid följer solens gång över himlavalvet. Bland de svenska hushållen har däremot takbaserade solceller hittills varit mest populära.

solceller placerade över ett större fält sett uppifrån

Fördelarna med ett solcellssystem

Sett ur ett investeringsperspektiv är solceller en bra idé. En solcellsanläggning kan kosta mellan 50 000 och 100 000 kronor. Denna kostnad kan minska med hjälp av antingen rotavdraget eller ett investeringsbidrag för solceller. Investeringsbidraget kan täcka 20 procent av hela kostnaden. Tänk på att du inte kan kombinera rotavdrag och investeringsbidraget.

En solcellsanläggning brukar vanligtvis ha en återbetalningstid på 15 år. Vissa anläggningar har en kortare återbetalningstid. Ju mer sol, desto större elproduktion. Flera bra somrar kan minska återbetalningstiden. Eftersom solcellsanläggningar har en förväntad livslängd på runt 30 år finns det gott om möjlighet att tjäna goda pengar. Det förutsätter dock att inget drastiskt förändras med det nuvarande stödsystem samt elpriserna. När solcellsanläggningen väl är installerad behövs minimalt med underhåll.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om solceller
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Rotavdrag eller grönt avdrag? Med det gröna avdraget får du dra bort 20 procent av den totala kostnaden när du installerar solceller. Detta är ett led i att uppmuntra husägare att investera i klimatvänliga lösningar. Avdraget fungerar ungefär som rot- och rutavdraget. Det innebär att det ä...
Läs mer om
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Installera solceller i Sverige
Att installera solceller i Sverige blir allt mer populärt Att installera solceller i Sverige är inte ett självklart val för många, då landet inte upplevs som solsäkert. Men solenergi blir allt mer populärt och antalet solcellsanläggningar har ökat med 46% mellan 2020 och 2021. I Sverige ...
Läs mer om
Installera solceller i Sverige
Kostnadsjämförelse solceller 2022: Ikea vs Otovo
Solenergi är fortsatt populärt, men vad kostar solceller och vilka är bäst? Visst kan det kännas som att det inte ofta är sol i Sverige, men solceller kan vara en lönsam investering som minskar elkostnaderna väsentligt. Hur mycket el solpaneler i Sverige kan producera beror på fler...
Läs mer om
Kostnadsjämförelse solceller 2022: Ikea vs Otovo
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.