96 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Kunskapsbank / Solceller på mark

Solceller på mark

Äger du en villa? Varför inte nyttja solljuset till att producera egen el och minska beloppet på dina elräkningar.

I Sverige kan du få en skattereduktion på försäljningen av överskottsel plus att du även kan få ett investeringsstöd för själva solcellsanläggningen. Investeringsstödet ligger på 20 procent av kostnaden. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte.

Vi har skrivit ihop mer information här nedan som det kan vara bra att läsa igenom innan du investerar i en solcellsanläggning.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Måste en solcellsanläggning installeras på taket?

Det korta svaret är: nej. Tänk dock på att det finns en anledning till att solpaneler monteras på taket, nämligen att de inte tar någon extra plats. För ett vanligt hushåll i en normalstor villa räcker det oftast med runt 6 kW. En sådan anläggning kan generera upp till 6 000 kWh/år. Anläggningen skulle täcka en takyta på cirka 35 kvadratmeter.

Tecknad bild på sol, elsladd, solceller på mark och glödlampa

Solceller på mark kräver inget bygglov

Solceller kan även placeras på marken. De placeras då på speciella markställningar. Det finns flera företag som specialiserar sig på att utveckla och sälja markställningar för solceller. Du behöver inget bygglov för din solcellsanläggning så länge den är lägre än 1,1 meter i höjd.

Tänk på att en markanläggning behöver en annan typ av elinstallation jämfört med en takbaserad solcellsanläggning.

Var är det bäst att placera solcellsanläggningen?

Större solcellssystem kan med fördel byggas på marken. Det finns flera företag som specialiserar sig på att tillverka och driva solcellsparker. Oftast används platser som har särskilt bra förutsättningar för just solkraft. Det är platser som är fria från objekt som kan skugga och som har bra solinstrålning. I vissa länder används solceller på mark för att både producera elektricitet och även för att skydda mot solen.

Några av de största solkraftverken är markbaserade anläggningar. Det finns även markanläggningar som flyttar solpanelerna så att de alltid följer solens gång över himlavalvet. Bland de svenska hushållen har däremot takbaserade solceller hittills varit mest populära.

solceller placerade över ett större fält sett uppifrån

Fördelarna med ett solcellssystem

Sett ur ett investeringsperspektiv är solceller en bra idé. En solcellsanläggning kan kosta mellan 50 000 och 100 000 kronor. Denna kostnad kan minska med hjälp av antingen rotavdraget eller ett investeringsbidrag för solceller. Investeringsbidraget kan täcka 20 procent av hela kostnaden. Tänk på att du inte kan kombinera rotavdrag och investeringsbidraget.

En solcellsanläggning brukar vanligtvis ha en återbetalningstid på 15 år. Vissa anläggningar har en kortare återbetalningstid. Ju mer sol, desto större elproduktion. Flera bra somrar kan minska återbetalningstiden. Eftersom solcellsanläggningar har en förväntad livslängd på runt 30 år finns det gott om möjlighet att tjäna goda pengar. Det förutsätter dock att inget drastiskt förändras med det nuvarande stödsystem samt elpriserna. När solcellsanläggningen väl är installerad behövs minimalt med underhåll.

Fler inlägg om Solceller

Har du inte fått solcellsstöd? Regeringen utlovar kompensation
I torsdagens vårbudget stod det klart att de som gick miste om solcellsstöd 2020 i genomsnitt kommer att få ut över 25 000 kronor. När ett stödsystem byttes mot ett annat (det gröna avdraget) hamnade flera hushåll i kläm. Förra sommaren tog budgeten för det gamla solcellsstödet slu...
Läs mer om Har du inte fått solcellsstöd? Regeringen utlovar kompensation
Allt du behöver veta om att installera solel
Fler och fler svenskar väljer att installera solel. Det är en klimatvänlig lösning som dessutom kan vara riktig lönsam. Enlig Energimyndigheten fanns det 25 486 anläggningar anslutna till Sveriges elnät vid slutet på 2018, men den siffran har mer än dubblats under de senaste åren. Fö...
Läs mer om Allt du behöver veta om att installera solel
Undantag från energiskatt 2021? Detta gäller när du producerar solel
All el som produceras i Sverige är i huvudsak skattepliktig. Detta regleras i lagen (1994:1776) om skatt på energi som förkortas LSE. Regeringen har nu tagit fram ett förslag på att egenproducerad solel ska vara skattebefriad. Om du har investerat i solceller, antigen som privatper...
Läs mer om Undantag från energiskatt 2021? Detta gäller när du producerar solel