106 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Solceller / Solceller på mark

Solceller på mark

Äger du en villa? Varför inte nyttja solljuset till att producera egen el och minska beloppet på dina elräkningar.

I Sverige kan du få en skattereduktion på försäljningen av överskottsel plus att du även kan få ett investeringsstöd för själva solcellsanläggningen. Investeringsstödet ligger på 20 procent av kostnaden. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte.

Vi har skrivit ihop mer information här nedan som det kan vara bra att läsa igenom innan du investerar i en solcellsanläggning.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på solceller!

Måste en solcellsanläggning installeras på taket?

Det korta svaret är: nej. Tänk dock på att det finns en anledning till att solpaneler monteras på taket, nämligen att de inte tar någon extra plats. För ett vanligt hushåll i en normalstor villa räcker det oftast med runt 6 kW. En sådan anläggning kan generera upp till 6 000 kWh/år. Anläggningen skulle täcka en takyta på cirka 35 kvadratmeter.

Tecknad bild på sol, elsladd, solceller på mark och glödlampa

Solceller på mark kräver inget bygglov

Solceller kan även placeras på marken. De placeras då på speciella markställningar. Det finns flera företag som specialiserar sig på att utveckla och sälja markställningar för solceller. Du behöver inget bygglov för din solcellsanläggning så länge den är lägre än 1,1 meter i höjd.

Tänk på att en markanläggning behöver en annan typ av elinstallation jämfört med en takbaserad solcellsanläggning.

Vart är det bäst att placera solcellsanläggningen?

Större solcellssystem kan med fördel byggas på marken. Det finns flera företag som specialiserar sig på att tillverka och driva solcellsparker. Oftast används platser som har särskilt bra förutsättningar för just solkraft. Det är platser som är fria från objekt som kan skugga och som har bra solinstrålning. I vissa länder används solceller på mark för att både producera elektricitet och även för att skydda mot solen.

Några av de största solkraftverken är markbaserade anläggningar. Det finns även markanläggningar som flyttar solpanelerna så att de alltid följer solens gång över himlavalvet. Bland de svenska hushållen har däremot takbaserade solceller hittills varit mest populära.

solceller placerade över ett större fält sett uppifrån

Fördelarna med ett solcellssystem

Sett ur ett investeringsperspektiv är solceller en bra idé. En solcellsanläggning kan kosta mellan 50 000 och 100 000 kronor. Denna kostnad kan minska med hjälp av antingen rotavdraget eller ett investeringsbidrag för solceller. Investeringsbidraget kan täcka 20 procent av hela kostnaden. Tänk på att du inte kan kombinera rotavdrag och investeringsbidraget.

En solcellsanläggning brukar vanligtvis ha en återbetalningstid på 15 år. Vissa anläggningar har en kortare återbetalningstid. Ju mer sol, desto större elproduktion. Flera bra somrar kan minska återbetalningstiden. Eftersom solcellsanläggningar har en förväntad livslängd på runt 30 år finns det gott om möjlighet att tjäna goda pengar. Det förutsätter dock att inget drastiskt förändras med det nuvarande stödsystem samt elpriserna. När solcellsanläggningen väl är installerad behövs minimalt med underhåll.

Fler inlägg om Solceller

Så installeras en solcellsanläggning
Bästa läget för en solcellsanläggning är att ha panelerna riktade mot söder. Solpanelerna bör även ha en lutning på 45 grader och själva anläggningen bör ligga på en plats utan skugga och med ett högt antal soltimmar per år. Som du märker är det många saker som behöver stämma, bland an...
Läs mer om Så installeras en solcellsanläggning
Tänk på detta om du vill köpa solceller
Solceller blir allt mer effektiva och billiga. Samtidigt försöker regeringen på flera sätt minska landets miljöpåverkan, bland annat genom att satsa på hållbar energi. Det finns många anledningar till att investera i solceller till hemmet. Du minskar inte bara hushållets elförbrukning, du...
Läs mer om Tänk på detta om du vill köpa solceller
Fördelar och nackdelar med integrerade solcellstak
Fördelar och nackdelar med integrerade solcellstak I takt med att den tekniska utvecklingen har gått framåt har också taken på våra hus förändrats. När du tänker på olika tak ser du kanske tegel, betong eller papp framför dig? Tre vanliga takmaterial. Men idag finns det faktiskt tak som ha...
Läs mer om Fördelar och nackdelar med integrerade solcellstak