Äger du en villa? Varför inte nyttja solljuset till att producera egen el och minska beloppet på dina elräkningar.
I Sverige kan du få en skattereduktion på försäljningen av överskottsel plus att du även kan få ett investeringsstöd för själva solcellsanläggningen. Investeringsstödet ligger på 20 procent av kostnaden. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte.
Vi har skrivit ihop mer information här nedan som det kan vara bra att läsa igenom innan du investerar i en solcellsanläggning.
Det korta svaret är: nej. Tänk dock på att det finns en anledning till att solpaneler monteras på taket, nämligen att de inte tar någon extra plats. För ett vanligt hushåll i en normalstor villa räcker det oftast med runt 6 kW. En sådan anläggning kan generera upp till 6 000 kWh/år. Anläggningen skulle täcka en takyta på cirka 35 kvadratmeter.
Solceller kan även placeras på marken. De placeras då på speciella markställningar. Det finns flera företag som specialiserar sig på att utveckla och sälja markställningar för solceller. Du behöver inget bygglov för din solcellsanläggning så länge den är lägre än 1,1 meter i höjd.
Tänk på att en markanläggning behöver en annan typ av elinstallation jämfört med en takbaserad solcellsanläggning.
Större solcellssystem kan med fördel byggas på marken. Det finns flera företag som specialiserar sig på att tillverka och driva solcellsparker. Oftast används platser som har särskilt bra förutsättningar för just solkraft. Det är platser som är fria från objekt som kan skugga och som har bra solinstrålning. I vissa länder används solceller på mark för att både producera elektricitet och även för att skydda mot solen.
Några av de största solkraftverken är markbaserade anläggningar. Det finns även markanläggningar som flyttar solpanelerna så att de alltid följer solens gång över himlavalvet. Bland de svenska hushållen har däremot takbaserade solceller hittills varit mest populära.
Sett ur ett investeringsperspektiv är solceller en bra idé. En solcellsanläggning kan kosta mellan 50 000 och 100 000 kronor. Denna kostnad kan minska med hjälp av antingen rotavdraget eller ett investeringsbidrag för solceller. Investeringsbidraget kan täcka 20 procent av hela kostnaden. Tänk på att du inte kan kombinera rotavdrag och investeringsbidraget.
En solcellsanläggning brukar vanligtvis ha en återbetalningstid på 15 år. Vissa anläggningar har en kortare återbetalningstid. Ju mer sol, desto större elproduktion. Flera bra somrar kan minska återbetalningstiden. Eftersom solcellsanläggningar har en förväntad livslängd på runt 30 år finns det gott om möjlighet att tjäna goda pengar. Det förutsätter dock att inget drastiskt förändras med det nuvarande stödsystem samt elpriserna. När solcellsanläggningen väl är installerad behövs minimalt med underhåll.