90 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Prisexempel: Bergvärme för en normalstor villa

Prisexempel: Bergvärme för en normalstor villa

Vi ska räkna ut hur mycket det kostar att installera bergvärme i en normalstor villa på cirka 150 kvadratmeter. Det går att dela upp totalkostnaden i flera mindre kostnader. Dessa är:

En katt ligger på ett element.

 • Borrning
 • Bergvärmepump (materialet)
 • Arbetskostnad (installationen)
 • Anmälningskostnad

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Borrningen

För att kunna nyttja bergvärme behövs en energibrunn, vilket är ett borrhål som går hela vägen ned till grundvattnet. Eftersom förutsättningarna är olika beroende på var i landet du befinner dig, samt lokala variationer, kan kostnaden för borrningen variera en hel del.

Årsmedeltemperaturen

Det är kallare i norra Sverige jämfört med de södra delarna. Det innebär att grundvattnets temperatur är olika, vilket i sin tur innebär att du behöver en djupare energibrunn för att öka kontakten med grundvattnet. Det innebär i sin tur att borrning är dyrare ju högre upp i landet du bor eftersom du behöver borra mer.

Hur djupt behöver jag borra?

Det beror som sagt på flera faktorer, bland annat på hur mycket energi du behöver. Det är bergvärmeinstallatören som räknar ut hur mycket du behöver, tanken är att energibrunnen ska vara dimensionerad till värmeanläggningen.

När vi kollar på priset för borrningen inkluderar vi även foderrör, dessa behövs för den inledande delen av borrningen. Enligt Normbrunn -07 ska det finnas minst sex meter foderrör räknat från markytan. Det ska även drivas in foderrör minst två meter in i berget. Foderrör har en kostnad på mellan 500 kronor och 900 kronor per meter. Om det är tio meter från marken till berget behöver du foderrör hela vägen ned till berget och sedan ytterligare två meter foderrör när berget har nåtts, totalt tolv meter foderrör.

Efter foderrörsborrningen kommer den viktiga delen av energibrunnen, även kallat aktivt borrhålsdjup. Det är denna del av hålet som kommer att ha kontakt med kollektorn och köldbäraren. Dess uppgift är att värma upp dessa för att sedan överföra värmen till värmeanläggningen. Obs. bergvärmeinstallatören kan hjälpa dig räkna ut aktivt borrhålsdjup, men för en värmepumpsmodell på 5kW brukar det behövas ett aktivt borrhålsdjup på cirka 100 meter, i vissa fall mer.

Ett exempel på vad det kan kosta att borra

Du har en värmepumpsmodell på 7 kW som enligt leverantören behöver ett aktivt borrhålsdjup på 150 meter. Borrföretaget anger att berggrunden ligger relativt nära och ger dig följande offert:

 • Borrhål, 6 meter plus 150 meter aktivt borrhålsdjup: 17 000 kronor
 • Material, inklusive foderrör och slang: 20 000 kronor
 • Avfallscontainer: 3 000 kronor

Detta ger en kostnad på totalt 40 000 kronor. Med rotavdraget för arbetskostnaden (d.v.s 17 000 kronor enligt offert) blir den totala kostnaden 34 900 kr, eller cirka 223 kr/m efter rotavdraget.

Köp av bergvärmepump till en normalstor villa

En bergvärmepump på 7 kW för en normalstor villa med relativt god isolering kan kosta mellan 40- och 60 000 kronor beroende på modell. Vissa är mer avancerade än andra. För att göra det enkelt för oss räknar vi med att den i vårt exempel kostar 50 000 kronor.

Kostnaden för bergvärmeinstallatören

En man räknar på hur mycket det kommer kosta att installera bergvärme.Här kan det återigen variera. För att du ska kunna nyttja bergvärme krävs det att huset har ett vattenbaserat värmedistributionssystem. Om detta inte finns kommer kostnaden att öka, både för arbetet och materialet. Låt oss säga att detta redan finns, räkna med att installationen av bergvärmesystemet kommer att ta mellan 15 till 30 timmar. Timpriset för en installatör ligger generellt mellan 500 och 700 kronor i timmen.

För detta prisexempel tog det 20 timmar för installatören, till ett pris på 600 kronor i timmen. Kostnaden blir därmed 12 000 kronor för installatörens arbete. Med rotavdraget blir arbetskostnaden 8 400 kronor.

Anmälningskostnad

Du måste anmäla till kommunen att du ska installera bergvärme, vilket kommer med en anmälningskostnad. Dessa kostnader är olika beroende på kommun, det kan kosta mellan 2 000 kronor och 7 000 kronor.

Total kostnad för bergvärme

 • Borrning: 34 900 kr
 • Bergvärmepump (materialet): 50 000 kr
 • Arbetskostnad (installationen): 8 400 kr
 • Anmälningskostnad: 5 700 kr

Den totala kostnaden, inklusive rotavdrag, hamnar på 99 000 kronor.

Fler inlägg om Uppvärmning

Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Det är inte alltid så enkelt att veta vad som bör stå med i en offert på bergvärme. Vilken leverantör ska du välja? Hur vet du egentligen vilken bergvärmepump som är bäst? Här får du lära dig allt du behöver veta om den populära energikällan. Vi guidar dig från första steget till sista st...
Läs mer om Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Med bergvärme får du ett pålitligt värmesystem som kommer att hålla i många år framöver. Dagens bergvärmesystem oerhört energisnåla och bergvärmepumparna är optimerade för att du ska kunna göra så stora besparingar som möjligt. Två starka aktörer på marknaden är Nibe och Mitsubishi. På de...
Läs mer om Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Därför är bergvärme populärt i Sverige
När värmepumpen introducerades på den svenska marknaden 1948 var det ingen omedelbar succé. Kanske berodde det på att det var en ny teknik som var relativt oprövad vid tidpunkten; kanske berodde det på att det ansågs mer lönsamt att hålla fast vid oljepannorna. På sjuttiotalet när olj...
Läs mer om Därför är bergvärme populärt i Sverige