Byta bergvärmepump

Ska du byta bergvärmepump? Det kommer att komma en dag när din pålitliga bergvärmepump slutar fungera. Innan den ger upp helt är det dags att börja fundera på att byta ut den mot en ny. Här får du svar på vanliga frågor när det gäller byte av bergvärmepump.

När ska man byta bergvärmepump?

Du ska byta bergvärmepump så snart du märker att den börjar bli mindre effektiv. Ju äldre den blir, desto mer tappar den effektivitet innan den helt slutar att fungera. Vänta inte med bytet, särskilt inte om den kalla säsongen närmar sig. Om du oroar dig för att din bergvärmepump börjar sjunga på sista versen är det alltid en bra ide att byta ut den innan nästa vinter kommer. Ingen vill uppleva en vinter då värmepumpen väljer att lägga av.

Ett plus med bytet är att du kommer sänka driftkostnaderna. Det finns alltså pengar att spara genom att investera i att byta värmepump. Du kan begära in prisförslag på bytet här intill – helt gratis och utan köpkrav. Fyll i formuläret och få förslag från upp till sex företag.

Livslängd – pump

Livslängden på en bergvärmepump är normalt 15–20 år. Oftast är det kompressorn som slutar fungera först. Antal driftstimmar är av betydelse, och eventuellt även antal gånger kompressorn startar och stannar. Varvtalsreglerade värmepumpar reglerar effekten beroende på önskad innetemperatur och anses ha längre livslängd än en äldre bergvärmepump med på- och av-funktion.

Bergvärme borrhål – livslängd

För bergvärme är borrhålets livslängd i princip obegränsad så länge hålet är korrekt dimensionerat. Är det däremot feldimensionerat kan livslängden vara mycket kort. Därför är det viktigt att göra noggranna beräkningar innan man påbörjar borrningen.

Hur går bytet till?

Rent praktiskt finns det två alternativ när du ska byta ut din bergvärmepump. Du kan antingen använda samma borrhål som tidigare och endast byta ut pumpen eller så får du borra på nytt.

Ny bergvärmepump i gammalt borrhål

Om hushållets energibehov är oförändrat eller har minskat kan du ofta byta till en ny bergvärmepump i ett gammalt borrhål. Det är en billigare lösning som dock inte alltid är tillräcklig. Om energibehovet har ökat, vilket ofta är fallet, lönar det sig att antingen utvidga det befintliga hålet eller borra ett nytt som sedan kopplas ihop med det gamla.

Borra nytt hål

Med tanke på de nya värmepumparnas avsevärt förbättrade effektivitet är det oftast ett måste att borra ett nytt hål för att kunna utnyttja den på bästa möjliga sätt. En nackdel med att borra nytt är förstås att kostnaden blir högre än om du bara använder dig av det gamla hålet. Prata med din installatör för att hitta det alternativ som passar bäst för dig!

Ny värmepump – 3 fördelar

Att byta till en ny värmepump kan låta som ett stort, skrämmande projekt, men det behöver det inte vara. Tänk istället på alla fördelar du får med en modern, ny bergvärmepump! Tre fördelar med att skaffa en ny bergvärmepump:

  1. Du kommer att spara pengar eftersom driftkostnaden blir lägre.
  2. Du får en förlängd garanti vilket ger dig en viss trygghet om något skulle hända med värmepumpen.
  3. De nya systemen kan integreras med till exempel luftkonditionering. Detta gör att du kan utnyttja ditt befintliga borrhål för att även producera kyla.

Om du vill ha koll på exakt hur mycket installationen av en ny värmepump skulle kosta kan du göra en prisförfrågan via formuläret.

Byta bergvärmepump själv – går det?

Det kan gå att byta bergvärmepump själv. Det finns två sätt att gå tillväga.

Är du händig kan du byta din värmepump helt själv. Tänk i så fall på att skydda mot eventuellt vattenläckage och att kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller om olyckan är framme. Ge dig inte på ett byte om du inte har kunskap om hur du arbetar på ett säkert sätt med el och vatten!

Du kan också samordna projektet och inköpet själv när du ska byta bergvärmepump. Du kan exempelvis bevaka priser på själva pumpen, begära in prisförslag från håltagare på borrhålet och leta runt för att hitta hantverkare och en installatör som kan installera enheterna och iordningställa fasaden och innerväggen efteråt. Då är det extra viktigt att ha koll på vem som tar på sig ansvaret för om något skulle gå fel.

Vi rekommenderar att du begär offert på bergvärme istället för att byta bergvärmepump själv. Då kan du vara säker på att installationen blir rätt, att alla relevanta försäkringar gäller och att du vet vem som ansvarar för hela projektet.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om uppvärmning
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Att välja ut en luftvärmepump är inte det enklaste, det finns många olika typer att välja bland, priser att ta hänsyn till och givetvis dina egna förutsättningar att förhålla dig till. För att du ska bli nöjd med din nya luftvärmepump är det många saker du måste se över och tänka på, blan...
Läs mer om
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Installera sjövärme – enkel checklista
Installera sjövärme – Enkel checklista Sjövärme är, precis som namnet antyder, värme som tas från en närliggande sjö. Ju närmare sjön ligger, desto bättre. Det finns många faktorer att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att använda sjövärme som energikälla till din värmepump. Check...
Läs mer om
Installera sjövärme – enkel checklista
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Det finns både fördelar och nackdelar med bergvärme som är bra att känna till. Generellt uppväger fördelarna samtliga nackdelar, vilket är en av huvudanledningarna till att bergvärme är en populär och uppskattad metod för att värma upp ett hem. Bergvärme är i princip endast aktuellt för u...
Läs mer om
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.