84 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Ska du byta bergvärmepump?

Ska du byta bergvärmepump?

Även solen har sina fläckar. Det kommer komma en dag när din pålitliga bergvärmepump slutar fungera. Har du en bergvärmepump som börjar bli till åren? Då är det dags att börja fundera på att byta ut den mot en ny. De flesta bergvärmepumpar har en livslängd på cirka 20 år och även om bergvärmepumpen inte har gått sönder tappar den effektivitet ju äldre den blir. Det kan därför vara en god ekonomisk investering att byta ut den innan den slutar att fungera helt.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!

Begär gratis offert

Byt pump innan vintern

Tiden går fort! En bergvärmepump håller som sagt i många, många år men till slut kommer den att stanna. Om du oroar dig för att din värmepump börjar sjunga på sista versen är det alltid en bra ide att byta ut den innan nästa vinter kommer. Ingen vill uppleva en vinter då värmepumpen väljer att lägga av. Ett plus med bytet är att du kommer sänka driftkostnaderna. Du kan alltså tjäna pengar på att investera i en ny, bättre värmepump.

Hur går det till att byta bergvärmepump?

Rent praktiskt finns det två alternativ när du ska byta ut din bergvärmepump. Du kan antingen  använda samma borrhål som tidigare och endast byta ut pumpen eller så får du borra på nytt. Om du behöver borra eller inte beror på hur energibehovet för ditt hushåll har utvecklats sedan den ursprungliga pumpen sattes in. Om energibehovet har ökat, vilket ofta är fallet, lönar det sig att antingen utvidga det befintliga hålet eller borra ett nytt som sedan kopplas ihop med det gamla. Med tanke på de nya värmepumparnas avsevärt förbättrade effektivitet är det oftast ett måste att borra ett nytt hål för att kunna utnyttja den på bästa möjliga sätt. En nackdel med att borra nytt är förstås att kostnaden blir högre än om du bara använder dig av det gamla hålet. Prata med din leverantör för att hitta det alternativ som passar bäst för dig!

Många fördelar med att byta

Att byta ut sin bergvärmepump kan låta som ett stort, skrämmande projekt, men det behöver det inte vara. Tänk istället på alla fördelar du får med en ny, modern värmepump! Tre fördelar med att skaffa en ny bergvärmepump:
  • Du kommer att spara pengar när driftkostnaden blir lägre.
  • Du får en förlängd garanti vilket ger dig en viss trygghet om något skulle hända med värmepumpen.
  • De nya systemen kan integreras med till exempel luftkonditionering. Detta  gör att du kan utnyttja det befintliga borrhål som du redan har för att skapa kyla.
Om du vill ha koll på exakt hur mycket installationen av dina nya bergvärmepump kommer kosta kan du göra en offertförfrågan här ovan.

Fler inlägg om Uppvärmning

Jordvärme – Kostnad per månad
Jordvärme – Kostnad per månad Om du bestämmer dig för att installera en värmepump som nyttjar jordvärme kommer du att ha vissa kostnader, detta är oundvikligt. Först och främst har du investeringskostnaden, det vill säga kostnaden för nedgrävningen av kollektorkabel, installation, material...
Läs mer om Jordvärme – Kostnad per månad
Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen
Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen Vi har haft bergvärmepumpar i Sverige sedan 70-talet, men än idag finns det många myter kring bergvärme. Vad är sant och inte? Vi  bestämde oss för att reda ut vad det egentligen är som gäller. 1.      Värmen från berget kan ta slut Denna m...
Läs mer om Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen
Vad kostar luftvärme?
Vad kostar luftvärme? Jämfört med berg-, jord- och sjövärme har luftvärme en lägre initial investeringskostnad. Prisexempel för de olika luftvärmepumparna: Luft/vatten-värmepump: Mellan 35 000 kr och 100 000 kr (plus installation) Luft/luft-värmepump: Mellan 7 000 kr och 15 000 k...
Läs mer om Vad kostar luftvärme?