78 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Vad kostar luftvärme?

Vad kostar luftvärme?

Jämfört med berg-, jord- och sjövärme har luftvärme en lägre initial investeringskostnad. Prisexempel för de olika luftvärmepumparna:

  • Luft/vatten-värmepump: Mellan 35 000 kr och 100 000 kr (plus installation)
  • Luft/luft-värmepump: Mellan 7 000 kr och 15 000 kr (plus installation)
  • Frånluftsvärmepump: Mellan 40 000 kr och 75 000 kr (plus installation)

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!

Begär gratis offert

Vad är luftvärme?

En värmepump distribuerar (som namnet antyder) värme i en bostad. En värmepump är alltid beroende av en energikälla. Den kan använda sig av bergvärme, jordvärme, sjövärme eller luftvärme. Det som vi är intresserad av här är luftvärme. Precis som du säkert har förstått redan använder sig en luftvärmepump av luftens temperatur för att värma upp bostaden. Beroende på vilken luftvärmepump du tänker investera i kan detta ske på olika sätt. Vi går igenom några skillnader mellan luftvärmepumpar här nedan. 

Olika typer av luftvärmepumpar

Principen bakom värmepumpen är densamma oavsett vilken energikälla som används. Luftvärmepumpen är speciell eftersom den inte kräver att det finns ett vattenburet värmedistributionssystem, något som de andra energikällorna behöver. En luft/vatten värmepump kopplas till bostadens vattenburna element och värmer upp huset med hjälp av dessa. En luft/luft värmepump värmer upp luften och sprider omkring den i huset. Det finns även en tredje luftvärmepump; en så kallad frånluftvärmepump.

Luft/vattenvärmepump

Infografik som redogör för hur mycket luftvärme kostar.

Värmepumpen suger in luft via en utomhusventil. Luften kommer i kontakt med ett köldmedium, en vätska med mycket låg kokpunkt. Kontakten med luften får detta köldmedium att förångas. Gasen som bildas samlas i en kompressor och komprimeringen ökar trycket vilket i sin tur får temperaturen att höjas ordentligt. Den numera varma gasen kan sedan värma upp de vattenburna elementen på olika sätt, bland annat genom att värma upp en ackumulatortank, vilket både kräver en tank och en värmeväxlare. Gasen kallnar och kommer till en kondensor som omvandlar den från gasform till flytande form igen. Därefter fortsätter detta köldmedium sin cirkulation.

Luft/Luftvärmepump

Detta är ett alternativ för hus som inte har ett vattenburet värmedistributionssystem. Värmepumpen fungerar på samma sätt men istället för att växla över värmen till elementen sprids den varma luften direkt ut i huset. Fördelen med denna typ av värmepump är att den även fungerar åt andra hållet, det vill säga att den tar den varma luften från huset, växlar värmen till ytterluften och sprider den kalla luften i hemmet.

Frånluftsvärmepump

Frånluftsvärme innebär att värmepumpen utnyttjar den varma luften inuti huset som är på väg utåt. Metoden är exakt densamma som för alla värmepumpar. Den varma inomhusluften sugs in i värmepumpen och kommer i kontakt med ett köldmedium. Detta köldmedium förångas och förs till en kompressor. Trycket och temperaturen ökar. Värmen växlas och hamnar tids nog i elementen.

Faktorer som påverkar kostnaden

En luftvärmepump anses vara ett bra komplement till ett värmesystem. Även om dagens luftvärmepumpar är bra klarar de inte alltid av att värma upp ett helt hus. De behöver även relativt varm luft för att fungera bra, vilket innebär att de passar bättre i områden med relativt hög årsmedeltemperatur. 

Installationskostnaden är en annan faktor. De olika luftvärmepumparna kan ha installationskostnader mellan 4 000 kronor och 35 000 kronor beroende på hur komplicerade de är att installera. Även uppvärmningsbehovet är en faktor att ta hänsyn till. Ju större utrymme som ska värmas upp, desto dyrare värmepump kommer du att behöva.

Fler inlägg om Uppvärmning

Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Om du ska installera golvvärme och vill ha ett ungefärligt pris för detta finns det några saker som vi måste reda ut. Först och främst så finns det tre typer av golvvärme: vattenburen, luftburen och elektrisk. Precis som namnen indikerar genererar dessa värmesystem antingen värme till gol...
Läs mer om Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Funderar du på att byta till värmepump? Det finns flera typer av värmepumpar och det finns även många saker att tänka på inför bytet. Vi går igenom olika saker som är bra att känna till inför bytet. 1.      Kolla marken För att kunna använda dig av bergvärme behöver berggrunden finnas i...
Läs mer om Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Så fungerar ett vattenburet värmesystem
Det finns många fördelar med att använda vatten för att transportera värmen dit man vill ha den i hemmet. Det är framför allt flexibelt och kan användas med en mängd olika drivmedel. Populära alternativ är bergvärme, luftvatten, el, olje- eller vedpanna och även fjärrvärme. Bostadens vär...
Läs mer om Så fungerar ett vattenburet värmesystem