129 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Markarbeten & Dränering

Behöver du hjälp med mark- eller anläggningsarbete, dränering eller andra grundarbeten?

Ta in offerter från seriösa företag i din region snabbt, enkelt och gratis idag! Det tar bara en minut.

Få kostnadsfri offert på markjobb, gjutning & dränering från företag

  • Gör en gratis prisförfrågan på 1 minut och nå ut till flera markentreprenörer direkt.
  • Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
  • Du sparar tid och hittar proffs som har tid för dig och ditt projekt - helt utan köptvång.

Så fungerar det

1
Fyll i dina uppgifter
För att kunna följa din förfrågan skapas ett konto åt dig på helphero.se. Du förbinder dig inte till köp och kan när som helst ändra eller radera dina uppgifter.
2
Vi skickar ut din förfrågan
Markproffsen i vårt nätverk hör av sig till dig inom fem dagar. På Mina Sidor kan du se vilka företag det är och du hittar även deras kontaktuppgifter.
3
Du får in upp till 6 offerter
Du väljer själv om du vill acceptera en av offerterna. I framtiden kan du snabbt och enkelt göra nya förfrågningar via ditt HelpHero-konto.

Vill du veta hur mycket ditt projekt kommer att kosta?

Vanliga frågor från andra som funderar på att anlita ett markproffs.

Behöver jag marklov?

Om du ändrar tomtens höjd avsevärt eller fäller träd kan du behöva marklov. Reglerna skiljer sig något från kommun till kommun. Kontakta därför byggnadsnämnden där du bor för mer information.

Enligt Boverket gäller följande:

”Inom ett område med detaljplan behöver du oftast marklov för att schakta eller fylla ut marken på ett sätt som avsevärt ändrar markens höjdläge. Detta gäller både för tomter och för allmänna platser. Det går inte att säga exakt vad en avsevärd ändring är, men många kommuner bedömer att gränsen går vid en halv meter.”

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret
Hur mycket kostar det att schakta matjord?

Kostnaden varierar bland annat beroende på:

• Tomtens förutsättningar - finns det berg eller stenar?

• Hyran av grävmaskiner

• Husgrundens storlek

• Tjocklek på isoleringen

Prisexempel.

Låt säga att du ska schakta för en grund med en yta på 100 kvadratmeter i Stockholms län. Husgrundens höjd över marken är 10 centimeter (vilket är det normala) och isoleringen är normaltjock. Kostnaden kommer då landa på cirka 60 000 kronor för både grävning och bortforsling av matjord.

Notera att detta bara är ett räkneexempel. Gör en prisförfrågan så får du veta exakt vad ditt markprojekt kommer att kosta.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret
Kan jag använda mig av rotavdraget?

Du får inte använda rotavdraget om du enbart gräver på tomten. Däremot får du använda dig av rotavdraget när du anlitar ett markproffs som:

• Anlägger enskilt avlopp

• Dränerar runt huset

• Borrar brunn

• Utför kompletterande arbete på en befintlig husgrund

Rådgör med din markentreprenör! De har garanterat koll på vad det är som gäller för just ditt projekt. Kom ihåg att be om att få rotavdraget inkluderat i offerten om du ska använda dig av det.

Tips: Om du ska fälla träd på tomten kan du använda dig av rutavdraget istället. I skrivande stund (2018) har du möjlighet att dra av 50 procent av arbetskostnaden.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret
Jag har gjutit en ”platta på mark”, hur lång tid tar det för betongen att torka?

Hur lång tid det tar innan du kan börja bygga ovanpå husgrunden beror bland annat på vilken typ av betong du har använt dig av samt hur tjock plattan är. Det kan ta alltifrån 30 till 100 dagar. Den relativa fuktigheten (RF) ska vara under 85 procent innan du börjar med golvet.

Om du vill börja bygga innan plattan har torkat kan du starta med väggarna. Tänk bara på att ventilera ordentligt under bygget.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret

Mer om markarbete från vår kunskapsbank

Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem
Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem En krypgrund är en typ av grundläggning (husgrund) som byggs med en luftficka mellan bjälklaget och markytan. Denna luftficka kan vara ventilerad eller oventilerad, oavsett vilket, så skapar den en typ av isolation mot kylan f...
Läs mer
Så mycket kostar plattläggningen
Att lägga ut plattor är ett enkelt sätt att få en tomt att se vacker och ordnad ut. Plattorna kan sättas för att skapa en naturlig gångväg från tomten till huset, för att skapa en grillyta i trädgården eller varför inte för att skapa en stilren yta framför garaget? Det finns dock många sa...
Läs mer
Dräneringskostnad: Saker att tänka på
En källare som har problem med fukt behöver dräneras. Det innebär att man gräver runt byggnaden. Genom olika åtgärder kan ett företag minska fuktbelastningen. Vi går igenom vad det kostar och varför priserna kan skilja sig åt en hel del. Kostnaden för att dränera Dränering brukar prissä...
Läs mer

Tips till dig som ska anlita markproffs


Många hemprojekt kräver markarbete. Oavsett om du ska bygga ett nytt hus, lägga gräsmatta eller sätta nya plattor i trädgården så är själva grundarbetet viktigt. Du behöver proffs som klarar av just ditt projekt.

Markarbetet ska först och främst:

  • Jämna ut marken och göra den ”byggklar”

  • Leda bort vatten från hus eller anläggning


Så går markarbetet till


Som namnet antyder utförs ett markarbete på marken innan ett byggprojekt sätts igång. Ett markarbete kan utföras på olika sätt beroende på hur marken ser ut. En tomt i Sverige består vanligtvis av grus, lera, sandjord, trädrötter eller berggrund. I och med att de geologiska förutsättningarna skiljer sig åt från adress till adress kan exempelvis ett stort projekt som ett husbygge kräva markarbete i form av sprängning eller schaktning.

Utför en geoteknisk undersökning om du ska bygga hus


Det bästa sättet att ta reda på hur ett markarbete ska genomföras är genom en så kallad geoteknisk undersökning. Målet med undersökningen är att ta reda på om marken är tillräckligt stabil för ditt projekt. Genom en geoteknisk undersökning bestäms därför jordlagerföljden och grundvattennivån.

Kostnaden för detta kan landa på alltifrån 15 000 kronor till 40 000 kronor beroende på hur omfattande jobbet är. Har marken varit bebyggd tidigare kan du ofta hitta tidigare undersökningar hos kommunens stadsbyggnadskontor. Om det inte har skett några omfattande förändringar på platsen behöver du inte genomföra en ny undersökning.

Din bygglovshandläggare på kommunen brukar säga till om det krävs en geoteknisk undersökning eller inte. Ibland krävs det för att du ska få ett startbesked för ditt projekt.

Dränera tomten


När din bygglovsansökan har blivit godkänd har du två år på dig att inleda bygget och det måste stå klart inom fem år.

Innan det är dags att sätta igång med ditt hemprojekt kommer byggfirman lägga tid på att förbereda tomten. Först och främst måste matjord schaktas bort så att det går att lägga VA- och dräneringsledningar. Sedan måste en fiberduk och dräneringsmaterial på plats.

Det är alltid bra att dränera marken i samband med bygget av husgrunden. Det minskar risken för fuktskador.

Dräneringsrör leder bort vatten från husväggarna och förs samman med en dräneringsbrunn, stenkista eller ett dike av något slag. Röret ska luta minst 0,5 centimeter per meter.

Sätt igång med bygget av husgrunden


När marken är iordningställd är det dags att montera grundelement. På dessa ska först isoleringen på. Vanligen läggs cellplast (runt 200 till 300 mm i tjocklek) som har ett väldigt lågt u-värde. Detta innebär att materialet har en låg värmeledningsförmåga. Ovanpå isoleringen monteras sedan armeringsnät som ska öka betongens draghållfasthet. Detta gör att risken för sprickor minskar.

När allt detta är på plats kan du gjuta betongen.

Så gjuter du en ”platta på mark ”


Sedan 50-talet har det blivit allt vanligare i Sverige att gjuta en platta av betong till sitt hus. Betong består till mesta del av sand, sten, grus, cement och vatten. Vanligen adderas också en liten dos tillsatsmedel som ska förbättra betongens egenskaper.

Du kan givetvis blanda betongen själv, men till en husgrund är det absolut lättast att beställa färdigblandad betong. Om du beställer betong från fabrik levereras den till tomten i en roterbil som brukar ta fem till sex kubik åt gången. Till ett normalstort hus krävs det omkring 15 kubik betong. Räkna med att det kostar minst 1 500 kronor per kubikmeter betong.

Bilarna har en ränna eller pump som används till att tömma betongen rakt i gjutplattan.

Det är viktigt att vara noggrann vid gjutningen


När betongen är på plats måste den först vibreras med ett vibreringsbord så att eventuella luftfickor försvinner. Vibreringen är klar när ytan blir blank. Tänk på att utläggning och vibrering måste ske inom två timmar efter blandning för betongen ska hålla bra kvalité.

Efter detta är det dags för rivning och glättning som ser till att ytan på betongen blir jämn. Till detta används precis som namnen antyder en rivningsmaskin och en glättningsmaskin.

När allt detta är ordnat ska betongen härda. Detta är väldigt viktigt! Härdningen ser till att din husgrund inte drabbas av plastiska krympsprickor i framtiden. Skydda betongen på en gång så att den behåller en stabil temperatur. Betongen ska torka i naturlig takt.

Olika typer av husgrunder


En av de vanligaste husgrunderna i Sverige är som nämnt ovan ”platta på mark”, men du kan också välja att ha en:

  • Källare

  • Krypgrund

  • Plintgrund

  • Hybridgrud


Beroende på vilken husgrund du väljer kommer kostnaden variera. Gör en prisförfrågan så får du en exakt prisbild.