82 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Ange uppgifter om uppdraget


Har du någon övrig information som du vill dela?För att du ska kunna ha koll på vilka som har mottagit din förfrågan och se hur det går med ditt projekt skapar vi ett kostnadsfritt konto åt dig på HelpHero.

Det är helt utan förpliktelser och underlättar när du vill veta hur det går.

Allt du behöver göra är att ange namn, e-postadress och telefonnummer som hantverkarna kan nå dig på för att boka ett hembesök eller skicka sin offert.
Offerter på markarbeten & dränering

Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika markfirmor med en enda förfrågan. Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita en firma eller inte.

Helt kostnadsfritt

Inget köptvång

Hitta det bästa erbjudandet

Fungerar i hela Sverige

Hitta seriösa och erfarna


företag i din närhet

Enkelt att använda

"Jag är extremt nöjd med nivån på hantverkare, 4 av 5 hörde av sig inom rätt tid."

Jonas, Falun

"Har kört HelpHero för att fixa både värmepump och fönsterbyte nu, funkar kanon."

Erik, Kalmar

"Fantastisk tjänst och jättebra kundservice som hjälpte mig med mina frågor!"

Alice, Kungsbacka

Så går det till

1
Fyll i dina uppgifter
För att du ska kunna följa din förfrågan skapas ett konto åt dig på HelpHero.se. Du förbinder dig inte till köp och kan när som helst ändra eller radera dina uppgifter.
2
Vi skickar ut din förfrågan
Markfirmor i vårt nätverk hör av sig till dig inom fem dagar. Om du går in på Mina Sidor kan du se vilka firmor det är och du hittar även deras kontaktuppgifter.
3
Du får in upp till 6 offerter
Du väljer själv om du vill acceptera en av offerterna. I framtiden kan du snabbt och enkelt göra nya förfrågningar via ditt konto här på HelpHero.

Vanliga frågor från andra som funderar på att anlita ett markproffs

Visa fler frågor + Visa färre frågor -


Behöver jag marklov?

Om du ändrar tomtens höjd avsevärt eller fäller träd kan du behöva marklov. Reglerna skiljer sig något från kommun till kommun. Kontakta därför byggnadsnämnden där du bor för mer information. Enligt Boverket gäller följande:

”Inom ett område med detaljplan behöver du oftast marklov för att schakta eller fylla ut marken på ett sätt som avsevärt ändrar markens höjdläge. Detta gäller både för tomter och för allmänna platser. Det går inte att säga exakt vad en avsevärd ändring är, men många kommuner bedömer att gränsen går vid en halv meter.”

Läs hela svaret
Hur mycket kostar det att schakta matjord?

Kostnaden varierar bland annat beroende på:

 • Tomtens förutsättningar - finns det berg eller stenar?
 • Hyran av grävmaskiner
 • Husgrundens storlek
 • Tjocklek på isoleringen


 • Prisexempel.

  Låt säga att du ska schakta för en grund med en yta på 100 kvadratmeter i Stockholms län. Husgrundens höjd över marken är 10 centimeter (vilket är det normala) och isoleringen är normaltjock. Kostnaden kommer då landa på cirka 60 000 kronor för både grävning och bortforsling av matjord.

  Notera att detta bara är ett räkneexempel. Gör en prisförfrågan så får du veta exakt vad ditt markprojekt kommer att kosta.

  Läs hela svaret
  Kan jag använda mig av rotavdraget?

  Du får inte använda rotavdraget om du enbart gräver på tomten. Däremot får du använda dig av rotavdraget när du anlitar ett markproffs som:

 • Anlägger enskilt avlopp
 • Dränerar runt huset
 • Borrar brunn
 • Utför kompletterande arbete på en befintlig husgrund


 • Rådgör med din markentreprenör! De har garanterat koll på vad det är som gäller för just ditt projekt. Kom ihåg att be om att få rotavdraget inkluderat i offerten om du ska använda dig av det.

  Tips: Om du ska fälla träd på tomten kan du använda dig av rutavdraget istället. I skrivande stund (2018) har du möjlighet att dra av 50 procent av arbetskostnaden.

  Läs hela svaret
  Jag har gjutit en ”platta på mark”, hur lång tid tar det för betongen att torka?

  Hur lång tid det tar innan du kan börja bygga ovanpå husgrunden beror bland annat på vilken typ av betong du har använt dig av samt hur tjock plattan är. Det kan ta alltifrån 30 till 100 dagar. Den relativa fuktigheten (RF) ska vara under 85 procent innan du börjar med golvet.

  Om du vill börja bygga innan plattan har torkat kan du starta med väggarna. Tänk bara på att ventilera ordentligt under bygget.

  Läs hela svaret

  Tips till dig som ska anlita markproffs

  Många hemprojekt kräver markarbeten. Oavsett om du ska bygga ett nytt hus, lägga gräsmatta eller sätta nya plattor i trädgården så är själva grundarbetet viktigt. Du behöver proffs som klarar av just ditt projekt.

  Det är vanligt att markarbeten behövs för att:

  • Jämna ut marken och göra den ”byggklar”
  • Leda bort vatten från hus eller anläggning

  Så går markarbetet till

  Som namnet antyder utförs ett markarbete på marken innan ett byggprojekt sätts igång. Ett markarbete kan utföras på olika sätt beroende på hur marken ser ut. En tomt i Sverige består vanligtvis av grus, lera, sandjord, trädrötter eller berggrund. I och med att de geologiska förutsättningarna skiljer sig åt från adress till adress kan exempelvis ett stort projekt som ett husbygge kräva markarbete i form av sprängning eller schaktning.

  Utför en geoteknisk undersökning om du ska bygga hus

  Det bästa sättet att ta reda på hur ett markarbete ska genomföras är genom en så kallad geoteknisk undersökning. Målet med undersökningen är att ta reda på om marken är tillräckligt stabil för ditt projekt. Genom en geoteknisk undersökning bestäms därför jordlagerföljden och grundvattennivån.

  Kostnaden för detta kan landa på alltifrån 15 000 kronor till 40 000 kronor beroende på hur omfattande jobbet är. Har marken varit bebyggd tidigare kan du ofta hitta tidigare undersökningar hos kommunens stadsbyggnadskontor. Om det inte har skett några omfattande förändringar på platsen behöver du inte genomföra en ny undersökning.

  Din bygglovshandläggare på kommunen brukar säga till om det krävs en geoteknisk undersökning eller inte. Ibland krävs det för att du ska få ett startbesked för ditt projekt.

  Dränera tomten

  När din bygglovsansökan har blivit godkänd har du två år på dig att inleda bygget och det måste stå klart inom fem år.

  Innan det är dags att sätta igång med ditt hemprojekt kommer byggfirman lägga tid på att förbereda tomten. Först och främst måste matjord schaktas bort så att det går att lägga VA- och dräneringsledningar. Sedan måste en fiberduk och dräneringsmaterial på plats.

  Det är alltid bra att dränera marken i samband med bygget av husgrunden. Det minskar risken för fuktskador.

  Dräneringsrör leder bort vatten från husväggarna och förs samman med en dräneringsbrunn, stenkista eller ett dike av något slag. Röret ska luta minst 0,5 centimeter per meter.

  Sätt igång med bygget av husgrunden

  När marken är iordningställd är det dags att montera grundelement. På dessa ska först isoleringen på. Vanligen läggs cellplast (runt 200 till 300 mm i tjocklek) som har ett väldigt lågt u-värde. Detta innebär att materialet har en låg värmeledningsförmåga. Ovanpå isoleringen monteras sedan armeringsnät som ska öka betongens draghållfasthet. Detta gör att risken för sprickor minskar.

  När allt detta är på plats kan du gjuta betongen.

  Så gjuter du en ”platta på mark ”

  Sedan 50-talet har det blivit allt vanligare i Sverige att gjuta en platta av betong till sitt hus. Betong består till mesta del av sand, sten, grus, cement och vatten. Vanligen adderas också en liten dos tillsatsmedel som ska förbättra betongens egenskaper.

  Du kan givetvis blanda betongen själv, men till en husgrund är det absolut lättast att beställa färdigblandad betong. Om du beställer betong från fabrik levereras den till tomten i en roterbil som brukar ta fem till sex kubik åt gången. Till ett normalstort hus krävs det omkring 15 kubik betong. Räkna med att det kostar minst 1 500 kronor per kubikmeter betong.

  Bilarna har en ränna eller pump som används till att tömma betongen rakt i gjutplattan.

  Det är viktigt att vara noggrann vid gjutningen

  När betongen är på plats måste den först vibreras med ett vibreringsbord så att eventuella luftfickor försvinner. Vibreringen är klar när ytan blir blank. Tänk på att utläggning och vibrering måste ske inom två timmar efter blandning för betongen ska hålla bra kvalité.

  Efter detta är det dags för rivning och glättning som ser till att ytan på betongen blir jämn. Till detta används precis som namnen antyder en rivningsmaskin och en glättningsmaskin.

  När allt detta är ordnat ska betongen härda. Detta är väldigt viktigt! Härdningen ser till att din husgrund inte drabbas av plastiska krympsprickor i framtiden. Skydda betongen på en gång så att den behåller en stabil temperatur. Betongen ska torka i naturlig takt.

  Olika typer av husgrunder

  En av de vanligaste husgrunderna i Sverige är som nämnt ovan ”platta på mark”, men du kan också välja att ha en:

  • Källare
  • Krypgrund
  • Hybridgrund
  • Plintgrund

  Beroende på vilken husgrund du väljer kommer kostnaden variera. Gör en prisförfrågan så får du en exakt prisbild.

  Mer från vår kunskapsbank

  Inspiration: Så får du din drömträdgård
  En tomt kan bli en härlig oas för trädgårdsfix, plantering och avkoppling. Ska du anlägga en helt ny trädgård? Då har du en del att fundera över. För vissa räcker det att trädgården har en gräsmatta medan andra vill ha fruktträd, stora rabatter och växthus. Planera och fundera Innan du ...
  Så mycket kostar bergsprängning
  Det är inte ovanligt att berg måste sprängas när ett hus ska byggas. Anledningen till detta är att berggrunden kan vara belägen relativt grunt under jorden (det märks oftast först när markarbetet sätter igång) eller så är tomten helt enkelt bergig vilket gör det omöjligt att bygga en stab...
  Gjuta platta till garage
  Det är lätt att tro att husgrunden för ett garage ska se ut på samma sätt som den ska göra för ett hus. Men det är inte riktigt fallet. Ett garage måste utstå betydligt större påfrestningar än en vanlig villa och husgrunden/plattan måste därför vara mer beständig och tålig. Du ska trots a...