74 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Ange uppgifter om uppdraget

Har du någon övrig information som du vill dela?För att du ska kunna ha koll på vilka som har mottagit din förfrågan och se hur det går med ditt projekt skapar vi ett kostnadsfritt konto åt dig på HelpHero. Det är helt utan förpliktelser och underlättar när du vill veta hur det går.

Allt du behöver göra är att ange namn, e-postadress och telefonnummer som hantverkarna kan nå dig på för att boka ett hembesök eller skicka sin offert.

Installera solceller & solpaneler

Spara pengar och gör ett smart miljöval, ta in och jämför offerter från flera leverantörer med en enda förfrågan.

Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag.
Bestäm dig sedan i lugn och ro när du har tid.

Få kostnadsfria offerter på solcellsinstallationer från företag nära dig

  • Gör en gratis prisförfrågan online på 1 minut och nå upp till 6 företag direkt.
  • Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
  • Du sparar tid och hittar proffs som har tid för dig och ditt projekt - helt utan köptvång.

Så fungerar det

1
Fyll i dina uppgifter
För att kunna följa din förfrågan skapas ett konto åt dig på helphero.se. Du förbinder dig inte till köp och kan när som helst ändra eller radera dina uppgifter.
2
Vi skickar ut din förfrågan
Installatörerna i vårt nätverk hör av sig till dig inom fem dagar. På Mina Sidor kan du se vilka installatörer det är och du hittar även deras kontaktuppgifter.
3
Du får in upp till 6 offerter
Du väljer själv om du vill acceptera en av offerterna. I framtiden kan du snabbt och enkelt göra nya förfrågningar via ditt HelpHero-konto.

Vill du veta hur mycket ditt projekt kommer att kosta?

Vanliga frågor från andra som funderar på att skaffa solceller och solpaneler.

Vad är solcellsbidraget?

Sedan 2009 har svenskar kunnat få ett investeringsstöd när de installerar solceller. Detta kallas för solcellstödet eller solcellsbidraget. I dagsläget täcker stödet 20 procent av investeringskostnaden. Maxbeloppet är 1,2 miljoner kronor per solcellsanläggning.

Du söker solcellstödet hos länsstyrelsen där du bor. Regeringen har budgeterat totalt 915 miljarder kronor som ska avsättas till detta.

Stäng svar Läs hela svaret
Hur mycket kostar solcellerna?

En solcellsanläggning har inga rörliga kostnader eftersom att solen är gratis. Du betalar därför endast för installation och material.

En vanlig solcellsanläggning på 5kW kostar mellan 75 000 – 100 000 kronor totalt. Den kräver en yta på 35 kvadratmeter.

Till en stor anläggning på 15 kW behöver du ungefär 105 kvadratmeter ledig yta och kostnaden brukar landa på mellan 220 000 – 240 000 kronor. Det genomsnittliga priset för ett solcellspaket ligger på 20 000 kronor per kilowatt. I regel minskar priset per installerat kilowatt om du investerar i ett större paket.

Som du märker kan priset variera. Detta beror främst på geografi och lutning på tak.

Stäng svar Läs hela svaret
Kan jag använda rotavdraget?

Det går utmärkt att nyttja rotavdraget när du anlitar en solcellsinstallatör. I dagsläget får du dra av 30 procent av installationskostnaden. Detta innefattar exempelvis kostnaden för montering, inkoppling och anslutning av solcellsanläggningen. Maxbeloppet som du kan få i avdrag är 50 000 kronor per år.

För att rotavdraget ska beviljas av Skatteverket måste du först och främst:

• Vara 18 år

• Bo i Sverige, eller

• Betala skatt på 90 procent av din inkomst i Sverige

• Ha ett hus som är äldre än fem år

• Vara helt eller delvis bosatt i bostaden när installationen genomförs

Observera att du inte får kombinera rotavdraget med solcellsbidraget.

Stäng svar Läs hela svaret
Hur stor yta täcker solpanelerna?

En solcellsanläggning i det minsta laget, det vill säga, på 3 kW kräver en yta på 25 kvadratmeter.

För 5 kW behövs det cirka 35 kvadratmeter och för en riktigt stor anläggning på 15 kW måste du ha 105 kvadratmeter ledig yta. I genomsnitt krävs det en yta på 7 kvadratmeter per kilowatt.

Stäng svar Läs hela svaret

Mer om solceller från vår kunskapsbank

Hitta den bästa solcellsmodulen på marknaden
Det är blivit allt mer populärt med solceller. Tekniken har gått snabbt framåt och priset har sjunkit rejält de senaste åren. Sedan 2010 har priset för en nyckelfärdig installation minskat med 25 procent. I takt med att intresset för solceller har ökat så har också utbudet på marknaden...
Läs mer
Producera egen el med solceller
med solceller Visste du att det är möjligt att producera egen el? Med hjälp av en solcellsanläggning kan du minska dina elkostnader och även sälja överskottsel till elhandelsbolag. Om du har ett hus med bra förutsättningar för solceller kan du göra både dig själv och miljön en tjänst....
Läs mer
Fördelar och nackdelar med solceller
Här har vi samlat fördelar och nackdelar med solceller. Solceller blir allt mer populärt. Det beror på flera faktorer, inte minst klimathotet. En solcellsanläggning är ett bra alternativ för dig som vill minska den egna energianvändningen samtidigt som du gör något positivt för miljön....
Läs mer

Stort intresse för solceller i Sverige


Marknaden för solceller har aldrig varit bättre. Sedan kinesiska strafftullar togs bort i EU har priset för solceller och solpaneler fallit stadigt neråt. Regeringen satsar dessutom miljarder i investeringsstöd för att du ska börja producera egen grön el.

Solceller är knappast en nyhet längre. Sedan 50-talet har tekniken använts för att omvandla solens strålar till elektricitet. Bor du i norr eller söder? Oavsett var i landet du bor är solceller ett bra alternativ.

  • Solen är miljövänlig och förnyelsebar.

  • En solcellsanläggning är tystgående och kräver inget underhåll.

  • Genom att producera egen el påverkas du inte av rörliga elpriser.


Solceller som installeras i Sverige har en verkningsgrad på 14 till 20 procent och varje kvadratmeter solceller genererar ungefär 150 watt under en dag.

Därför ska du satsa på solenergi


solenergi är en förutsättning för liv

Sedan EU tog bort tullavgifterna på solcellspaneler från Kina 2018 och bygglovskravet skrotades har den svenska solcellsmarknaden blivit allt mer lönsam.

Enligt Energimyndigheten har 10 000 husägare i Sverige hittills valt att installera solceller – och det är en siffra som förväntas stiga betydligt de kommande åren. Med solceller bidrar du som husägare inte bara till en bättre miljö, utan du gör också en riktigt bra affär. På 12 till 15 år är investeringskostnaden betald och du producerar därefter gratis el.

Solceller, solcellspaneler och solpaneler - vad är vad?


Är det någon skillnad på solceller och solpaneler? Egentligen inte. Kärt barn har många namn, men det kan ändå uppstå vissa missförstånd och förväxlingar. Solceller är samlingsnamnet för alla tekniska applikationer där ljuskänsliga halvledardioder omvandlar ljus till elektrisk ström, men man kan också dela upp dem i två huvudgrupper, kristallina solceller och tunnfilmsceller, som du kan läsa mer om nedan. Solcellerna i sig är relativt små, och skapar en låg spänning.

För att kunna generera elektricitet som faktiskt kan användas för mänskliga behov, seriekopplar man därför ihop solceller till solpaneler. Som konsument eller intressent är det alltså egentligen solpaneler du kommer att göra en prisförfrågan på. Dessa består i sin tur av ihopkopplade celler. Skälet till att man kallar dem paneler, är att cellerna sätts in i någon form av ram eller ramverk, och därmed helt enkelt får formen av en panel.

Solcellspaneler, som vissa kallar dem, är därmed inte felaktigt. Det är ju paneler som består av solceller. Ordet är dock mindre använt än både solceller och solpaneler, trots att det rent grammatiskt möjligen är ännu mer rättvisande än solpaneler. Men det du behöver ha med dig i bakhuvudet är framför allt att solceller, solpaneler och solcellspaneler i fastighetssammanhang syftar till samma sak.

Skilj på solel och solvärme


En viktig skillnad är däremot den mellan solcellspaneler, som genererar el, och solvärmepaneler, som genererar värme. De förstnämnda sätter elektroner i rörelse och genererar el som kan användas till vad som helst i hushållet och elnätet. De sistnämnde värmer upp luft eller en vätska, som i sin tur avger värme i t.ex. det vattenburna värmesystemet eller genom en fläkt. Det är stor skillnad i pris, men också i användningsområden. Traditionellt har solvärme setts som ett bra komplement till ved- eller pelletseldning, men som kompletering till exempelvis bergvärme är det en investering du troligen aldrig kommer att kunna räkna hem. Då är solceller som delvis kan driva pumpen ett vettigare alternativ ekonomiskt.

Minska investeringskostnaden med solcellsstödet


För att bidra till att fler svenskar väljer solel har regeringen beslutat att du som privatperson eller företagare kan få ett stöd som täcker 20 procent av investeringskostnaden. Du söker stödet hos länsstyrelsen där du bor. Kom ihåg att installationen måste vara utförd senast 31 december 2020 och att stödet inte får kombineras med rotavdraget.

Högsta möjliga stöd per solcellssystem är i nuläget 1,2 miljoner kronor.

Så fungerar det: Solceller sätts ihop i solpaneler


De allra flesta som investerar i solceller väljer att montera solpaneler på taket eller på tomten. En solpanel består av flera solceller som har kopplats ihop till en solcellsmodul. Solpanelerna finns i fler olika storlekar, men vanligvist kan du köpa rektangulära paneler på 1 x 1,6 meter.

Solcellerna omvandlar solljus till växelström via en växelriktare. När solen lyser på solpanelen uppstår det en elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan av solcellerna. Genom en växelriktare omvandlas likströmmen sedan till växelström.

Denna process kräver inte direkt solljus. En solpanel producerar energi även när det är molnigt även om verkningsgraden blir något försämrad.

Olika typer av solceller


Kiselsolceller utgör i dagsläget 90 procent av solcellsmarknaden. Du kan få kiselcellerna som monokristallina eller polykristallina. Den förstnämnda varianten kostar mer, men har också en högre verkningsgrad.

Skillnaden är enkel: monokristallina kiselsolceller tillverkas av en kiselkristall och polykristallina av flera kristaller. Monokristallina kiselsolceller är vanligtvis svarta medan polykristallina kiselsolceller skimrar i blått.

Ett tredje (mindre vanligt) alternativ är tunnsfilmsolceller. De har fått sitt namn från den tunna film som används för att absorbera solljuset. Filmen placeras på glas eller plast och ovanpå monteras halvledarskiktet som absorberar ljuset. Precis som kiselsolceller är de svarta till utseendet.

Det kan vara bra att veta att alla solcellspaneler som installeras i Sverige måste vara CE-märkta. Det innebär att tillverkaren har följt EU:s krav om hälsa, miljö och säkerhet.

De första stapplande stegen mot solen


Du har säkert hört talas om Arkimedes och Arkimedes princip som beskriver vad det är som gör att ett föremål flyter. Det sägs att denna världskända grek också låg bakom det som kallades för brännspeglar. En brännspegel var i princip en stor metallbit som användes för att rikta solljus mot fiendeskepp i förhoppningen om att detta skulle börja brinna. Det ska påpekas att alla försök till att återskapa den här uppfinningen har misslyckats, men Arkimedes brukar ändå nämnas som en av de första som använde solenergi.

För att hitta bakgrunden till dagens moderna solceller måste vi lämna antikens Grekland och istället bege oss till Frankrike år 1839. Det var nämligen det året som den 19-åriga fysikern Edmond Becquerel upptäckte det som idag kallas för den fotovoltaiska effekten.

Han lyckades bevisa att det skapas en elektisk spänning (volt) mellan undre och ovansidan av en cell när den utsätts för solljus.

Det dröjde många år men 1954 gjorde hans upptäckt slutligen att tre amerikaner, Daryl Chapin, Calvin Fuller och Gerald Pearson, kunde utveckla den första kiselsolcellen med en verkningsgrad på sex procent.

Detta skedde under en tid när hela världen hade siktet inställt på månen. Skulle USA eller Ryssland vinna rymdkapplöpningen och nå månen först? Ironiskt nog var det faktiskt tack vare solceller som USA gjorde sin första lyckade satellituppskjutning 1958. Solceller fick då sitt genombrott och uppfinningen spred sig så småningom över Atlanten till Sverige.

Producera egen el – och sälj den vidare


Sedan 50-talet när solceller började introduceras i vanliga hushåll har utvecklingen gått framåt rejält. Idag behövs det faktiskt inte ens direkt solljus för att solcellen ska fungera. När det är sämre väder och lättare molnighet brukar solcellerna nå så mycket som 50 procent av sin maxkapacitet.

På sommaren är det vanligt att solcellsanläggningen producerar mer el än vad du kan göra av med. När detta händer kan du sälja tillbaka överskottselen till elbolagen som drar av kostnaden på framtida elräkningar. När det blir vinter och mörkt ute hämtas elen via elnätet. Har du redan sålt din gröna el till elbolagen behöver du inte betala för elen som du köper.

På sätt blir ditt hushåll självförsörjande.

Sedan 2015 får mikroproducenter av förnyelsebar överskottsel dessutom skattereduktion på 60 öre per kilowattimme (kWh). Underlaget kan som högst uppgå till 30 000 kilowattimmar och skattereduktion ligger därmed på max 18 000 kronor per år.