Offert Takbyte

Hitta takläggare och begär in en offert på takbyte eller takläggning på huset. Med hjälp av HelpHero hittar du enkelt det bästa erbjudandet – helt gratis.

Det enda du behöver göra är att fylla i information om ditt tak och vad du behöver hjälp med i formuläret för prisförfrågan nedan. Sen kan du i lugn och ro jämföra offerter från flera takläggare.

Kostnadsfri offert på takläggning / takbyte
Hitta takläggare i hela Sverige
Inga köpkrav
Jämför priser utan stress
Begär offert på takbyte
Takebyte av takläggare

Jämför offerter från takläggare

I samband med att du får in offerter från olika takläggare rekommenderar vi att du bokar in hembesök med flera av dem. Då kan du ställa viktiga frågor och få ett bättre hum om vilket arbete de kan utföra på just ditt tak. Här är tips på bra frågor att ställa för att hitta takläggare som passar dig och ditt uppdrag:

Behöver jag byta råspont?
Behöver jag byta eller täta takpappen?
Exakt vad är det som ingår i offerten?
Vad händer om arbetet blir fördröjt?
Hur kan vädret komma att påverka arbetet?
Vilket väderskydd kommer att användas?
Behövs en byggnadsställning – vem ordnar och bekostar den?
Kan ni specificera vilken del av kostnaden som utgörs av material, arbete och övrigt?
Ingår grovstädning?
Hur många kommer jobba med takomläggningen? (Åtminstone 2 personer krävs eftersom arbetet är tungt.)

Så går det till

Det börjar med ett behov. Du kanske märker att taket läcker, att en eller flera takpannor har gått sönder, att fågelspillning fräter hål på dem, eller så vet du att taket har alltför många år på nacken. Kanske tvingas du upp på taket regelbundet för att fixa det ena besväret efter det andra. Oavsett scenario är det dags att göra något åt taket.

Därefter sker ett takbyte i tre steg:

  1. Ta in offerter
  2. Be om referenser
  3. Bygglov och utförande

Steg 1. Ta in offert på takbyte

Hör av dig till takläggare och företag som utför takbyten. Fundera på om du ska byta tak helt eller om du bara vill renovera taket. Ett helt nytt tak tar trots allt längre tid, kräver mer material och är i slutändan dyrare än en renovering.

Ta in minst tre offerter på takbyte så att du kan jämföra dem med varandra och bedöma om priset är bra. Notera att företagen som du hör av dig till oftast bara har dina egna undersökningar och mätningar att gå på, vilket innebär att offerten i sig inte alltid kommer att vara exakt. Jämför därför även vad de olika offerterna inkluderar. Fråga även om eventuella garantier, försäkringar och dylikt.

Tips: En vanlig offert för takläggning ska inkludera följande:

  • Materialkostnad
  • Arbetstid
  • Arbetskostnad
  • Hantering och återvinning av eventuellt avfall

Med HelpHero tar det bara 1 minut att ta in flera offerter från takläggare samtidigt.

Steg 2. Be om referenser

Det är även en bra idé att fråga grannar eller vänner som har använt sig av en takläggare de senaste åren om råd. Bra referenser väger tungt, speciellt om de kommer från personer som du känner. Du kan alltid fråga takläggarna om referenser också.

När du har jämfört offerterna är det vanligt att de skickar någon som undersöker taket mer noggrant. Då får du rådgivning kring vad som behöver åtgärdas, hur lång tid det beräknas att ta och så vidare.

Steg 3. Bygglov och utförande

Innan du godtar offerten kan det vara aktuellt att ansöka om bygglov. I de flesta fall hjälper takläggaren till med detta. Därefter börjar själva byggandet.

Vad som ska göras och hur lång tid det tar beror på vad du hade för önskemål. Generellt kan du räkna med att det kommer att ta upp emot 1,5 timmar per kvadratmeter att lägga ett helt nytt tak. Vissa moment går snabbare än andra och det går oftast även fortare om det är många som arbetar tillsammans.

Andra faktorer som påverkar tiden är eventuella genomföringar som skorsten och dylikt, dessa kan i vissa fall kräva speciella delar från en plåtslagare.

Vad ansvarar takläggarna för?

De ska se till att det finns en tidsplan för takarbetet samt att allt som behövs för att kunna jobba säkert på taket finns på plats. Det gäller bland annat ställningar, skyddsanordningar och i de flesta fall även en container för allt avfall.

När taket är färdigt är det dags att börja rengöra arbetsplatsen och montera ner ställningar. Innan ställningar och dylikt är borttaget är det bra om det utförs en slutkontroll tillsammans med dig (eller fastighetsägaren). Därefter tar det inte lång tid innan du får en faktura.

Notera att vissa takläggare vill att du betalar en viss del i förskott och resterande belopp efter att arbetet är utfört, samt att många har en klausul för eventuellt extra arbete på grund av oväntade upptäckter.

Få taket att hålla längre

Vad som helst kan hända under ett år, från stormar som flyttar på takpannor till sprickningar på grund av frost. Ge dig upp på taket minst två gånger per år för att inspektera det. Se även till att löpande utföra det underhållsarbete som din typ av tak behöver. Genom att rensa rännor, ta bort löv och mossa samt se till att ersätta trasiga pannor kan du få ett tak som håller i flera decennier.

Då är det dags för takbyte

Här är några tillfällen som gör att det kan vara dags att lägga nytt tak.

Det läcker in

Om ett tak läcker så är det uppenbarligen något som är fel, och oftast innebär det att du behöver utföra ett takbyte. I normala fall krävs det en hel del innan ett tak ska börja ta in vatten. Ett vanligt tak består av flera lager: själva yttertaket (t.ex. tegelpannor eller betongpannor), läkt och underlagspapp, undertak och därefter en vind med isolering eller ett rum.

För att det ska börja läcka behöver vattnet med andra ta sig igenom flera lager. Om en eller flera takpannor har spruckit kan dessa behöva bytas ut. Det är dock värre med underlagspappen och undertaket. Dessa kan du sällan bara ”byta”, du behöver lägga ett helt nytt vilket innebär att alla pannor behöver tas bort och sedan behöver underlagspapp och underlagstak rivas och ersättas.

Om taket saknar skydd för fukt kan det börja växa mossa.

Taket är gammalt

Alla tak åldras. Vissa takmaterial åldras väl och har en lång livslängd, exempelvis tegelpannor och betongpannor. Andra har kortare livslängd, exempelvis papptak vars livslängd ligger på cirka 30 år.

Vissa delar av taket har också ”kort” livslängd, åtminstone jämfört med tegel- och betongpannorna. Det gäller bland annat takläkt, hängrännor och stuprören. Om du vet att taket är gammalt, gå upp på taket och undersök skicket, eller låt en takläggare göra det.

Vindsutrymmet luktar konstigt

Ett tak kan läcka utan att du upptäcker något. Det kan leda till mögel och andra otrevligheter. Dessa saker ger ifrån sig en säregen lukt som du snabbt upptäcker när du är i närheten. Därför är det en god idé att gå upp på vindsutrymmet och lukta.

Misstänker du att det har läckt och börjat mögla eller att det finns någon annan typ av fuktskada bör du ta hjälp av ett företag för att undersöka förutsättningarna. I många fall kan du behöva byta ut de inre delarna av taket, det vill säga undertaket, underlagspappen och eventuellt isoleringen som har använts.

Svar på vanliga frågor

Här har vi samlat några artiklar som kan vara bra att läsa inför en takomläggning. Ta reda på vad det kostar att byta tak, hur du behöver förbereda dig och om vad som särskiljer olika material. Artiklarna ger dig svar på vanliga frågor som uppstår i samband med att ska byta eller lägga om ditt tak.

  1. Pris för att lägga nytt tak
  2. Pris för att lägga papptak
  3. Pris för taklyft

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Finns byggnadsställning?
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.