Offert på utbyggnad

Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika byggföretag med en enda förfrågan.

Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita ett företag eller inte.

Helt kostnadsfritt
Inget köptvång
Hitta det bästa erbjudandet
Fungerar i hela Sverige
Ta in offerter

Vanliga frågor från andra som funderar på att bygga ut sitt hus

Om du bygger en tillbyggnad på maximalt 15 kvadratmeter (en attefallstillbyggnad) behöver du inte ansöka om bygglov. Du kan däremot behöva anmäla ditt projekt till byggnadsnämnden i din kommun. De kommer då att ge dig ett startbesked som baseras på din kontrollplan för bygget.

Det finns vissa kriterier som ditt tillbygge måste uppfylla för att få räknas som en attefallstillbyggnad. Enligt Boverket gäller följande:

 • tillbyggnaden får endast byggas på ett befintligt en- eller tvåbostadshus
 • en- eller tvåbostadshuset får inte ha byggts till med en attefallstillbyggnad tidigare
 • tillbyggnaden får högst ha en bruttoarea på 15 kvadratmeter
 • tillbyggnaden får inte vara högre än bostadshusets taknockshöjd
 • tillbyggnaden måste placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen – annars krävs det tillstånd från grannar
 • tillbyggnaden får inte uppföras vid särskilt värdefulla byggnader eller bebyggelseområden
 • tillbyggnaden får inte placeras inom eller i anslutning till vissa områden som är av riksintresse för totalförsvaret
 • tillbyggnaden får inte uppföras utan bygglov om det specificeras i detaljplanen att det krävs bygglov i området

En villaförsäkring täcker sällan skador som kan uppstå vid ett nybygge eller en tillbyggnation. Det kan därför vara bra att teckna ytterligare försäkringar. Du ska framför allt ha ett färdigställandeskydd.

Färdigställandeskyddet tecknar du med din byggfirma. Försäkringen ser till att ditt byggprojekt kan slutföras även om byggfirman skulle gå i konkurs. Färdigställandeskyddet är lagstadgat och måste därför tecknas mellan byggherre och byggfirma/näringsidkare. Undantag gäller om din åtgärd är bygglovsbefriad.

Vi rekommenderar också att du ser om det finns:

 • Allriskförsäkring
 • Ansvarsförsäkring

Allriskförsäkringen ger ett brett skydd och täcker hus såväl som material och verktyg som används under tillbyggnadsprojektet. Försäkringen gäller två år efter att bygget är färdigställt och godkänt. Det är byggfirman som tecknar försäkringen, men det är viktigt att du ser till att du är medförsäkrad.

Ansvarsförsäkringen skyddar framför allt byggfirman vid skadeståndskrav från utomstående part. Det ger helt enkelt byggfirman ett ekonomiskt stöd om något skulle gå fel. Försäkringen tecknar byggfirman själv.

Det finns väldigt många olika försäkringar att välja mellan. Om du går in på ditt försäkringsbolags hemsida kommer du hitta flera försäkringar som de rekommenderar. Se till att du är väl påläst så att du kan göra ett bra val.

Det går utmärkt att använda rotavdraget när du anlitar en byggfirma till ditt nya projekt. ROT står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden i rotavdrag. Maxbeloppet som du kan få i avdrag per år ligger just nu på 50 000 kronor.

För att rotavdraget ska beviljas är det framför allt viktigt att du har:

 • Fyllt 18 år
 • Är bosatt i Sverige,
 • Eller betalar skatt i Sverige på minst 90 procent av din totala inkomst
 • Äger bostaden, som också
 • Måste vara äldre än fem år
 • Bor helt eller delvis i bostaden under projektets gång

De allra flesta väljer att bygga en tillbyggnad i samma stil som det ursprungliga huset. Då används samma tak och fasadmaterial. Om du vill gå åt det andra hållet och satsa på en tillbyggnad som bryter mot huset utseende kommer du i huvudsak välja mellan:

 • Trä
 • Tegel, eller
 • Sten

Fördelar med trä är att det är ett torrt material som är flexibelt och enkelt att bygga med.

Fördelar med tegel är att det är hållbart, har en lång livstid och är nästintill underhållsfritt.

Fördelar med sten är i princip samma som för tegel, men inköpspriset är något högre.

Rådfråga din byggfirma om du är osäker på vad som kommer passa bäst till just din bostad!

Tips till dig som vill ha en större bostad

För många hushåll kommer det en dag när huset börjat kännas lite för trångt.

Barnen har kanske blivit äldre nu och vill ha sina egna rum? Du har kanske börjat jobba hemifrån och behöver ett hemmakontor som inte är fullt av brödsmulor från frukosten? Kanske vill ni kunna ta hem fler gäster? Ha en balkong som fungerar som ett extra rum?

Anledningar till att bygga ut är många. Vi har skrivit ner tips och idéer som hjälper dig komma igång med ditt hemprojekt.

5 olika sätt att bygga ut huset på

Du kan göra ditt hem större på flera olika sätt. En tillbyggnad kan du få genom att:

Förlänga huskroppen

Många väljer att bygga ut sitt hus i sidled. Genom att förlänga ett tvåplanshus med exempelvis 4 meter kan du få en ny matsal på undervåningen och nya sovrum på övervåningen. Vanligen byggs tillbyggnaden i samma stil som huset. Då används samma tak och fasadmaterial.

En annan sorts husförlängning gör du genom att bygga ett nytt uterum eller sätta ihop växthuset med ditt bostadshus. På så sätt får du ett inglasat uterum som du också kan använda som vinterträdgård.

Bygga frontespis

Skillnaden mellan en frontespis och en takkupa är att frontespisen är betydligt större. Den går från nedervåningen upp till takkupans tak. Med en frontespis får du därför extra utrymme på både över- och undervåningen.

Bygga till i vinkel

När du bygger till i vinkel sammanför du din tillbyggnad i en annan vinkel än ursprungshuset står i. Ofta blir hela byggnaden då L-formad. Många som bygger till i vinkel väljer att satsa på fler fönster för att skapa en modern kontrast mot ursprungshuset. Det kan vara smart eftersom att det är svårt att få de båda ”husdelarna” att sammanfogas helt sömlöst.

Bygga punchveranda

En punchveranda brukar placeras i husets entré. Den kan sträcka sig från nedre- till övervåningen. Med en punchveranda får du ett mysigt extra rum. Den engelska översättningen är ”sun room” och ofta byggs punchverandor just för att öka ljusinsläppet i huset.

Lyfta taket

Om du har en liten trädgård ska du rikta blicken uppåt istället. Genom att lyfta taket och bygga till en ovanvåning kan du fördubbla boarean i ditt hus.

Checklista som underlättar planeringen av byggprojektet

Hur är ditt hus byggt – vad har det för grund, väggar, fönster och takmaterial? Kommer tillbyggnadens ytterväggar bli tjockare?
Var finns det bärande väggar?
Finns det ledningar för vatten och avlopp?
Behövs det markarbete för tillbyggnaden och/eller omgivning?
Var kan du bygga nya dörröppningar?
Vilken typ av uppvärmning har huset – och hur ska du värma upp tillbyggnaden?
Kan du bygga tillbyggnaden med samma golvnivå som det ursprungliga huset?
Behöver du ansöka om bygglov?

Du kan också bygga en fristående utbyggnad

Det var med blandade känslor som friggeboden introducerades i Sveriges 1979. Politikerna var skeptiska: ja, det skulle minska kön på stadsbyggnadskontoret – men skulle det inte skapas mycket onödiga konflikter utan bygglov?

Detta till trots klubbade folkpartisten Birgit Friggebo igenom förslaget om en bygglovsfri komplementbyggnad. En byggnad som hon dessutom ofrivilligt fick låna ut sitt namn till. Succén lät inte vänta på sig.

Alla ville ha en friggebod.

På den tiden hade du tillåtelse att bygga en friggebod på högst 10 kvadratmeter. Detta justerades 2008 till 15 kvadratmeter istället.

En friggebod kan du använda till förråd, lekstuga, ateljé, växthus och mycket annat.

Med tanke på att friggeboden blev så populär var det med större entusiasm som attefallshuset kom upp som förslag 2013. I Sverige rådde det bostadsbrist och med en bygglovsfri byggnad på 15 till 25 kvadratmeter skulle problemet förhoppningsvis bli mindre. Villaägarnas riksförbund bedömde att reformen kunde ge 150 000 till 200 000 nya bostäder.

Ett år senare, 2014, stod det därmed klart att husägare skulle få bygga en komplementbyggnad på 25 kvadratmeter utan bygglov. Den här gången var det före detta bostadsminister Stefan Attefall som fick låna ut sitt namn till byggnaden.

Ett attefallshus får du inreda som en permanent bostad. Den kan också användas som exempelvis kontor, gästhus eller bastu. Tänk bara på att du måste anmäla bygget till kommunen innan du sätter igång.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.