Offert på altan

Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika byggföretag och snickare med en enda förfrågan.

Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita ett företag eller inte.

Helt kostnadsfritt
Inget köptvång
Hitta det bästa erbjudandet
Fungerar i hela Sverige
Ta in offerter
Stor altan i trä

Vanliga frågor från andra som funderar på att bygga en altan, veranda eller trädäck

Måste jag ansöka om bygglov för mitt altanprojekt?
 
Om du bygger din altan i marknivå krävs inget bygglov. Enligt Mark- och miljööverdomstolen avgör det visuella intrycket och altanens höjd över markytan om det krävs bygglov eller inte. Generellt kan det krävas bygglov för:
  • Altaner som höjs över 1,2 meter upp över marken
  • Altaner som blir ett extra rum (exempelvis om de glasas in)
  • Altaner som byggs i takfall
  • Altaner som byggs ovanpå en annan byggnad
  • Altandörren
  • Taket
I vissa fall behövs inget bygglov trots att du bockar av flera punkter på ovanstående lista, men då kan det istället krävas medgivande från dina grannar. Så här skriver Boverket: ”Om den skyddade uteplatsen, skärmtaket, planket eller muren byggs närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande av berörda grannar.” Kolla på din kommuns hemsida om du vill ha mer information.
Kan jag använda rotavdraget?
 
Det går bra att nyttja rotavdraget när du bygger en altan. Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Rotavdraget gäller alltså inte för materialkostnaden. Maxbeloppet som du kan få i avdrag ligger på 50 000 kronor per år. Be om att få rotavdraget inkluderat direkt i offerten så får du ett exakt pris på ditt altanprojekt.
Hur mycket kostar det att bygga altan?
 
I regel brukar en standardaltan kosta 1 000 kronor per kvadratmeter om du anlitar en snickare. Priset kan vara både högre och lägre beroende på materialval samt hur förutsättningarna ser ut på just din tomt. Gör en offertförfrågan om du vill ha information om exakta priser.
Altan, veranda eller terass?
 
Det kan vara svårt att skilja på dessa uteplatser. Börja med att titta på materialet. En altan och en veranda byggs oftast med något typ av trall medan en terrass är av sten eller betong. Höjden över marken brukar också anges som en skillnad. Altanen och verandan byggs upphöjda med hjälp av pelare medan en terrass alltid har en koppling till marken eller huset. Skillnaden mellan en altan och en veranda är däremot hårfin. Här brukar åsikterna gå isär, men i regel har en veranda ett tak medan en altan inte har det.

Investera i en altan – och öka värdet på huset

Många svenskar drömmer om den perfekta altanen. Den ska passa till huset, vara funktionell och fungera som en samlingsplats för vänner och familj under härliga sommardagar. Vi bygger altaner som aldrig förr och det är inte så konstigt. En altan går relativt snabbt att bygga och den får ditt hus att kännas större.

Tre anledningar att skaffa altan till hemmet

Dagens moderna altan eller veranda kan spåras tillbaka till antikens Grekland och Rom. Mest känt är ett bygge som kallas för Stoa Poikile vilket kan översättas till ”målad veranda”. Där gick filosofen Zenon från Kition fram och tillbaka och funderade över kärleken och förnuftet. På den tiden var altanen en statussymbol, något för de allra rikaste grekerna, men sedan dess har den spridit sig till hem över hela världen.

Det finns många fördelar med en altan

  • Du får en nytt ”rum” att utnyttja – vilket kan göra att huset känns större.
  • Det är relativt enkelt att bygga en altan och du behöver inte ansöka om bygglov om du inte glasar in den eller sätter på ett tak.
  • Värdet på ditt hus ökar.

Planera ditt altanbygge steg-för-steg

Det finns en hel del att tänka på innan du sätter ingång med ditt altanprojekt.

1. Börja med att fundera över placeringen

På vilken plats du väljer att bygga altanen påverkar altanens storlek, form och material. Det viktigt att altanen ansluter till trädgården på ett snyggt och funktionellt sätt. Börja med att sätta upp snören för att märka ut den totala ytan. Då kan du lättare få en överblick över altanen storlek. Oavsett som altanen ska vara i marknivå eller inte måste gräs och jord grävas undan. Fundera över hur det kommer påverka resten av trädgården. Tänk också på vilken höjd plintar (och eventuellt en trapp) ska ha om du väljer att bygga i en sluttning. Altanen ska helst ha en ingång/utgång till både huset och trädgården. Detta för oss vidare till formen på altanen.

2. Bestäm hur altanen ska se ut

När du har koll på förutsättningarna för ett altanbygge i din trädgård är det dags att börja fundera över form och storlek. Se till att dimensionerna blir rätt. Det kan se märkligt ut att ha en jättestor altan till ett mindre hus eller tvärtom. Ett tips är att sätta ut möbler som du vill ska få plats på altanen. Då får du enkelt koll på hur stor altan du behöver.

Svara på några frågor som gör det lättare att komma igång med projektet

Hur stor är budgeten?
Hur många kvadratmeter behövs det för att altanen ska bli tillräckligt stor?
Var ska dörren eller dörrarna placeras?
Vilket material är bäst?
Ska altanen ha ett tak? Ett altanräcke? Trappor?
Behövs det eluttag till grillen?

3. Välj rätt material till din altan

Idag finns det många olika träslag att välja bland. Tre populära alternativ är ek, furu eller lärk. Vad du väljer i slutändan beror självklart på tycke och smak. Fundera över om du vill ha en räfflad yta? Mörkt eller ljust trä? Det är vanligt att välja en färg som matchar hustakets undersida. Tänk bara på att nyanserna kommer att bli olika eftersom att altanen slits av väder och vind på ett annat sätt. Om du inte har något emot att altanen grånar kan du lämna trallen obehandlad, men annars krävs det någon form av ytbehandling för att den inte ska bli sliten. Många väljer av den anledningen tryckimpregnerat furu. Det är tåligt och även relativt billigt.

4. Se till att du har insynsskydd till altanen

Ofta är det skönt att ha ett insynsskydd till altanen. Tänk på att det är bra att lämna så kallade luftspringor i ditt insynsskydd. Det minskar nämligen risken för att det ska bildas luftströmmar bakom skyddet. Om du vill att altanen ska smälta samman med trädgården kan det vara snyggt att ha en spaljé eller en hög buske som insynsskydd.

Ett virke med dåligt rykte

Tryckimpregnerat trä innehöll förr i tiden giftiga ämnen som bland annat arsenik. Det var farligt för både hälsa och miljö att använda materialet. Dagens virke är betydligt skonsammare, det tillverkas med kopparsalter, men det har fortfarande en viss miljöpåverkan. Det kan vara bra att ha detta i åtanke när du står i bygghandeln och väljer trall. Kolla så att den är märkt av Nordiska Träskyddsrådet (NTR) så får du 20 års konsumentgaranti.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.