Offert Flyttfirma

Behöver du flytthjälp? På HelpHero gör vi det enkelt att hitta en bra flyttfirma. Få offer från fler flyttfirmor samtidigt, helt gratis och utan bindningskrav.

Spara tid och pengar genom att fylla i ett enda formulär. Du kan använda vår tjänst både som privatperson och som företag.

Få offert från flyttfirmor nära dig.
Hitta rätt flytthjälp utan stress.
Tjänsten är helt kostnadsfri.
Du förbinder dig inte till någonting.
Begär offert – flytthjälp
Flyttlådor

Jämför upp till 6 flyttfirmor – gratis

Vill du undvika överraskningar under din flytt? Börja med att samla in offerter från åtminstone tre flyttfirmor som har fått goda recensioner från tidigare kunder. Försäkra dig om att firman både är registrerad för F-skatt och har rätt försäkringar: en seriös flyttfirma är oftast ansluten till en organisation, som exempelvis S3F (Flyttfirmornas Branschförbund) eller SMF (Sveriges Möbeltransportörers Förbund).

Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, så är det troligen det. Och glöm inte att vara tydlig med vad som ska flyttas, särskilt om du har otympliga eller tunga saker.

  • Hur många flyttlådor kommer behövas och hur mycket flyttgods har du (inklusive eventuella förråd och garage)?
  • Behöver möbler monteras ned?
  • Finns tunga eller svårflyttade föremål, som kassaskåp eller kylskåp?
  • Finns hiss, och är den tillräckligt stor?
  • Vilken är körsträckan, och när ska flytten ske? Finns det möjlighet att flytta under en vardag på dagtid?
  • Finns det några specifika omständigheter med flytten? Ska exempelvis husdjur följa med?

Råd bortom offerten

För att göra en rättvis bedömning och jämförelse mellan offerterna från de olika flyttfirmorna ska du ta hänsyn till följande punkter:

  • Vad ingår i offerten? Kontrollera att alla kostnader, inklusive rutavdrag, framgår tydligt. Se upp med flyttfirmor som enbart accepterar kontant betalning.
  • Har du fått ett fast eller rörligt pris på offerten? Ett fast pris är ofta något högre eftersom flyttfirman behöver ta höjd för oförutsedda kostnader. Med ett fast pris slipper du dock överraskningar.
  • Har flyttfirman ett organisationsnummer? Detta kan du kontrollera på Bolagsverkets webbplats och bör vara med i avtalet.
  • Kontrollera genom Transportstyrelsens e-tjänst om flyttfirman har ett giltigt tillstånd för yrkestrafik.Läs det finstilta i villkoren. Det är viktigt att veta vad som händer om dina saker försvinner eller blir skadade.
  • Använder de standardavtalet Bohag 2010?
  • Kolla upp flyttfirmorna för att se hur andra upplevt deras tjänster.

Fördelar med att anlita flytthjälp

Det kan vara skönt att anlita flyttfirma för att få hjälp med allt från att packa till att bära tunga lådor och möbler. Det frigör tid för annat som ska fixas med inför flytten och kan vara väl värt pengarna. Här nedan har du fyra anledningar till att anlita professionell flytthjälp:

Flytten går snabbt och smidigt.
Du slipper bära tunga saker och riskera att skada dig.
Du behöver inte krångla med släp eller lastbil själv.
Du får hjälp av proffsen att skruva isär skrymmande möbler.

Avtal och regler kring flytt

När du tar in offerter för att anlita en flyttfirma bör du ha koll på vilka regler och avtal som gäller. Genom att förstå standardavtalet Bohag 2010 och vad som ingår i firmans ansvar, kan du undvika obehagliga överraskningar och känna dig trygg under hela flyttprocessen.

Bohag 2010

Bohag 2010 är ett standardavtal mellan flyttfirmor och Konsumentverket. Några av de olika reglerna som finns med i Bohag 2010, och som anslutna firmor måste följa, är bland annat fasta priser, avtal, skriftligt ansvar och tydliga upplysningar om vad som ingår och inte ingår. Flyttfirman är ersättningsskyldig om något går sönder, och du kan avbeställa tjänsten upp till 15 dagar innan flytten.

Fast pris eller prisuppskattning

När du väljer en flyttfirma som arbetar i enlighet med Bohag 2010 får du alltid ett fast pris, om det inte uttalas ska du begära detta. I vissa fall kan det hända att flyttfirman gör en prisuppskattning, något som är godtagbart. Vid prisuppskattning är reglerna att priset inte får överskridas mer än 15 % över det uppskattade priset. Dessutom ska du få ett skriftligt avtal där allt som ingår finns tydligt nedskrivet. Flyttfirmans ansvar ska bland annat innefatta fackmannamässigt arbete samt försiktig hantering med ägodelar och egendom.

Undvik fallgroparna

Tyvärr är det ganska många som anmäler flyttfirmor till Konsumentverket, anledningen kan vara att ägodelar förstörts eller att priset höjts oväntat. För att undvika dessa fallgropar och hitta en firma som är pålitlig är det bästa sättet att höra dig för. Fråga vänner, släkt och bekanta om de har använt sig av någon flyttfirma och om de var nöjda. Även om det är bra att läsa recensioner på nätet kan du dessvärre aldrig vara helt säker på om dessa är riktiga eller köpa/påhittade.

Se över avtalet noggrant innan du anlitar en firma. Du vill ha svar på saker som försäkring, priser och tid. De flesta flyttfirmor kan inte lämna ett fast pris utan att först veta hur bohaget ser ut. Många företag tar istället timpris. Oavsett priset bör du få det skrivet på papper. Skulle företaget sedan säga att det blir högre pris har du alltid en överenskommelse på papper.

6 smarta flyttips

Här kommer sex smarta flyttips som kan göra din flytt mindre stressig.

1. Tillträde

Det är bra att packa en låda med saker som du behöver redan vid tillträdet. Den kan innehålla städartiklar, toalettpapper, dator, en taklampa eller andra ägodelar som du kommer behöva direkt när du kommer in i ditt nya boende.

2. Sladdar

Genom att fotografera hur sladdarna är kopplade mellan olika enheter får du enklare ihop det i den nya bostaden. Samla gärna urtagbara sladdar som hör ihop i en påse och skriv på påsen vad de hör till, exempelvis routern eller tv:n.

3. Packning

Numrera flyttlådorna och anteckna i valfri app vad du packar ner i var och en. På så sätt kan du enkelt söka i appen och hitta rätt låda om du behöver en viss sak. Packa de viktigaste sakerna i en resväska precis som om du skulle iväg över helgen. Kom ihåg städ- och hygienartiklar, laddsladdar och belysning.

4. Rensa

Ta inte med saker som du ändå inte använder. Rensa bort saker du inte vill ha så tidigt som möjligt så slipper du packa och bära i onödan.

5. Avtal

Kontakta ditt försäkringsbolag för att flytta din hemförsäkring och se om du behöver teckna ett flyttskydd för att vara försäkrad i båda bostäderna samtidigt.

Kolla upp dina abonnemang, till exempel bredbandsabonnemanget, för att se om de har uppsägningstid som behöver lösas ut eller om de går att flytta med till det nya boendet.

6. Adressändring

Gör en flyttanmälan hos Skatteverket i god tid – du kan välja ett framtida datum då ändringen ska träda i kraft. Lägg till eftersändning om du inte känner personen som tar över ditt gamla boende så att du kan få posten av dem.

När eftersänd post kommer till din nya adress är det bäst att direkt kontakta företaget för att göra en adressändring i deras register. På så sätt undviker du att gå miste om post som kommer till din gamla adress när eftersändningen har upphört.

Vanliga frågor från andra som funderar på att flytta till villa, bostadsrätt eller hyreslägenhet

Det är framför allt tre faktorer som påverkar hur lång tid flytten kommer att ta: vart du ska flytta, hur nära det går att parkera flyttbilen och hur mycket saker du har.

Räkna med att det åtminstone tar en dag att flytta alla kartonger och en dag att flyttstäda. Det som tar längst tid är flyttpackningen. Vanligen tar det två till fyra veckor att få ordning på allting som finns i ett normalstort hus. Om du vill att det ska gå snabbare ska du anlita en flyttfirma som hjälper dig. Flyttfirman ser till att dina värdesaker packas ner på ett säkert sätt.

Ja, det går utmärkt att använda rutavdraget. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Med rutavdraget betalar du endast 50 procent av arbetskostnaden när du anlitar en flyttfirma eller flyttstädning. Avdraget görs direkt på fakturan. Maxbeloppet ligger på 50 000 kronor per år.

För att du ska ha rätt till rutavdrag måste du bland annat:

  • Vara äldre än 18 år
  • Bo i Sverige eller betala skatt på 90 procent av din inkomst i Sverige
  • Ha rutavdrag kvar att använda

I de flesta fall ingår flyttstädning i de avtal du skriver när du säljer din bostad eller flyttar från en hyresrätt. En flyttstädning ska ske så nära inpå flytten som möjligt. I vissa fall kan du slippa städa om du erbjuder en snabbare inflyttning.

Du har alltid rätt att säga upp elavtalet när du flyttar. Det är viktigt att du gör detat i rätt tid så att du slipper betala för någon annans elanvändning. I de flesta fall måste du kontakta elbolaget en månad innan du flyttar.

Nätabonnemanget måste du alltid avsluta när du flyttar. Om du är väldigt nöjd med ditt elabonnemang brukar du däremot kunna ta med dig det till din nya adress. Då fortsätter avtalet gälla med samma villkor som innan.

De flesta flyttfirmor tar betalt per timme och timpriset brukar ligga någonstans mellan 350 – 550 kronor. Detta kan givetvis variera en del beroende på företag. Här kan du läsa mer om vad det kostar att anlita flyttfirma.

Ett riskmoment under en flytt är att något går sönder. Detta kan hända även om en flyttfirma är väldigt noggrann och försiktig med hanteringen av ägodelar. Om olyckan skulle vara framme och något går sönder så är firman ersättningsskyldig.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Vart flyttar du ifrån
Vart flyttar du till
Vad vill du ska ingå i uppdraget?
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.