135 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Offert på flytthjälp

Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika flyttfirmor med en enda förfrågan. Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita en flyttfirma eller inte.

Helt kostnadsfritt

Inget köptvång

Hitta det bästa erbjudandet

Fungerar i hela Sverige

Hitta seriösa och erfarna

 

företag i din närhet

Därför är det bra att anlita en flyttfirma

Det är ett stort projekt att flytta. Oftast är det först när du börjar packa ihop ditt liv i lådor som du inser hur mycket saker du har samlat på dig. En flyttfirma hjälper dig hålla koll på kartongerna och ser till att din flytt blir så smidig som möjligt. De flesta som någon gång har flyttat kan hålla med om två saker: det är jobbigt och det tar lång tid. Om du anlitar en flyttfirma slipper du axla allt ansvar själv. Fördelarna med en flyttfirma är många:

  • Det går snabbare än om du packar/packar upp allt själv
  • Du slipper lyfta tunga lådor
  • Flyttfirman har rätt utrustning – de hjälper dig skruva isär den där Ikeamöbeln som är för bred för att komma ut genom ytterdörren
  • Du blir inte osams med dina vänner som av någon anledning har packat ner kökssakerna där du skulle lägga dina lakan

Praktiska tips till dig som ska flytta – det behöver inte bli så jobbigt

Människan har alltid rört på sig. För 100 000 år sedan tog sig Homo sapiens från Afrika till Asien och vidare till Europa på jakt efter mat. Vikingen Erik Röde upptäckte Grönland och Roald Amundsen tog sig som först människa hela vägen ut till sydpolen. Nu för tiden flyttar människor oftast för att de har fått ett jobb på en annan ort eller i en annan del av staden. Enligt Employee Relocation Council finns det bara två andra livshändelser som är mer stressiga än att flytta – död och skilsmässa. I genomsnitt flyttar svenskar ändå 10 gånger under sin livstid.

Ta reda på när du får tillträde till bostaden

Specificera vilken dag och vilket klockslag du får nycklarna till ditt nya boende när du planerar flytten. Hör med din mäklare eller hyresvärd om du är osäker på vilka tider det är som gäller.

Rangordna dina flyttlådor

Det är bra att packa en låda med saker som du behöver på en gång. Den kan innehålla städartiklar, toalettpapper, dator eller andra ägodelar som du kommer behöva direkt när du kommer in i ditt nya boende.

Fotografera viktiga sladdar

Ett hem innehåller mycket elektronik – och sladdar. Fotografera sladdar till exempelvis tv:n som har många uttag så vet du exakt vilken sladd som ska sitta var.

Passa på att rensa

Du kommer säkert hitta flera saker som du hade glömt bort att du hade – behöver du verkligen dessa? En flytt är ett utmärkt tillfälle att rensa bort föremål som du inte har någon nytta av längre.

Flytta abonnemang och försäkringar

När du byter boende måste du antingen ta med dig abonnemang som är kopplade till din bostad eller säga upp dom helt. Tänk på att abonnemang och andra avtal kan vara bundna eller ha en uppsägningstid som måste löpa ut.

Ta med dig en övernattningsväska

Det brukar ta tid att packa upp. Se därför till att du har en övernattningsväska med ombyte och tandborste. På så sätt slipper du riva runt bland lådorna när du går och lägger dig och gör dig redo för den första dagen i ditt nya boende.

Glöm inte att skicka in din adressändring

Det brukar ta tid att packa upp. Se därför till att du har en övernattningsväska med ombyte och tandborste. På så sätt slipper du riva runt bland lådorna när du går och lägger dig och gör dig redo för den första dagen i ditt nya boende. När du flyttar till en ny bostad måste du göra en flyttanmälan till Skatteverket. Detta gör du enklast via Skatteverkets e-tjänster. Du har en vecka på dig efter att du har bytt adress att fylla i formuläret och skicka in det till Skatteverket. Om du flyttar till en lägenhet måste du ange lägenhetsnumret. Det är helt gratis att göra en flyttanmälan. Om du ska eftersända post måste du däremot betala för det. På adressandring.se ligger priset för detta på 249 till 498 kronor. Din nya adress gäller från den dag du flyttar in.

Så gör du med din hemförsäkring

Utöver att du anmäler din flytt till Skatteverket är det också viktigt att du hör av dig till ditt försäkringsbolag. Din hemförsäkring täcker skador på föremål och personer i din bostad. Tänk på att den endast gäller för dem som är namngivna på försäkringen. Om ni blir fler eller färre i hushållet efter flytten ska du meddela det till försäkringsbolaget. Försäkringsbeloppet baseras på boytan – om du flyttar till en mindre eller större bostad måste du därför också meddela detta till ditt försäkringsbolag. I vissa fall erbjuder försäkringsbolag ett särskilt flyttskydd som ingår i hemförsäkringen. Med flyttskyddet är dina saker försäkrade på din gamla och nya adress samtidigt. Försäkringsperioden kan variera, men den gäller vanligen uppemot fyra veckor. Om du vill byta hemförsäkring i samband med flytten är det viktigt att du kollar upp när du har rätt att säga upp din nuvarande försäkring. Det står alltid i avtalet. Ska du flytta ihop med någon som redan har en hemförsäkring har du däremot rätt att säga upp den före avtalstidens slut.

Tillbaka till toppen av sidan

Vanliga frågor från andra som funderar på att flytta till villa, bostadsrätt eller hyreslägenhet

Visa fler frågor + Visa färre frågor -
 
Hur lång tid tar flytten?

Det är framför allt tre faktorer som påverkar hur lång tid flytten kommer att ta: vart du ska flytta, hur nära det går att parkera flyttbilen och hur mycket saker du har.

  Räkna med att det åtminstone tar en dag att flytta alla kartonger och en dag att flyttstäda. Det som tar längst tid är flyttpackningen. Vanligen tar det två till fyra veckor att få ordning på allting som finns i ett normalstort hus. Om du vill att det ska gå snabbare ska du anlita en flyttfirma som hjälper dig. Flyttfirman ser till att dina värdesaker packas ner på ett säkert sätt.
Läs hela svaret
Gäller rutavdrag när jag anlitar en flyttfirma?

Ja, det går utmärkt att använda rutavdraget. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Med rutavdraget betalar du endast 50 procent av arbetskostnaden när du anlitar en flyttfirma eller flyttstädning. Avdraget görs direkt på fakturan. Maxbeloppet ligger på 50 000 kronor per år.

  För att du ska ha rätt till rutavdrag måste du bland annat:
  • Vara äldre än 18 år
  • Bo i Sverige eller betala skatt på 90 procent av din inkomst i Sverige
  • Ha rutavdrag kvar att använda
Läs hela svaret
Måste jag flyttstäda?

I de flesta fall ingår flyttstädning i de avtal du skriver när du säljer din bostad eller flyttar från en hyresrätt. En flyttstädning ska ske så nära inpå flytten som möjligt. I vissa fall kan du slippa städa om du erbjuder en snabbare inflyttning.

Läs hela svaret
Vad ska jag göra med elavtalet när jag flyttar?

u har alltid rätt att säga upp elavtalet när du flyttar. Det är viktigt att du gör detat i rätt tid så att du slipper betala för någon annans elanvändning. I de flesta fall måste du kontakta elbolaget en månad innan du flyttar. Nätabonnemanget måste du alltid avsluta när du flyttar. Om du är väldigt nöjd med ditt elabonnemang brukar du däremot kunna ta med dig det till din nya adress. Då fortsätter avtalet gälla med samma villkor som innan.

Läs hela svaret
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.