125 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Offert på fönsterbyte & skjutpartier

Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika fönsterfirmor med en enda förfrågan. Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita en firma eller inte.

Helt kostnadsfritt

Inget köptvång

Hitta det bästa erbjudandet

Fungerar i hela Sverige

Hitta seriösa och erfarna

 

företag i din närhet

Fönsterbyte: Pris, material och isoleringsförmåga

Ett fönsterbyte är en stor investering. Det påverkar hemmets värde och inomhusmiljö. Vad är egentligen viktigast – utseendet, material eller energiklass? Och hur mycket kostar det att byta fönster? Fönster har både en estetisk och en praktisk uppgift. De är vackra detaljer på huset, men också din bästa källa till dagsljus.

Du har säkert hört någon säga att fönstret är husets ögon. Faktum är att vindöga är ett gammalt ord för fönster. Från början användes ordet för att beskriva en rököppning i taket eller en vägg, men när bostäder började utrustas med fönster som släppte in ljus fick ordet en ny betydelse. I Sverige är det idag vanligast att välja mellan träfönster, PVC-fönster (plast) eller aluminiumfönster. Det som påverkar vilka fönster du ska välja till ditt hem är:
  • Budget
  • Krav på livslängd
  • Behov av ljusinflöde
  • Utseende – vill du ha traditionellt spröjsade fönster eller modernt rundade fönster?

Gör upp din budget: Så mycket kostar det att byta fönster

Det är svårt att säga exakt vad kostnaden för att byta fönster kommer att bli. Till stor del beror slutpriset på hur många fönster du ska byta och vilket material dessa fönster har. Om du vill veta det exakta priset för just ditt fönsterbyte ska du därför be fönsterinstallatören att komma hem till dig och mäta dina fönster innan denna tar fram en offert.

Hur lång tid det tar att genomföra ett fönsterbyte varierar beroende på omfattning, men i regel kan du räkna med en arbetskostnad på 1 000 – 2 000 kronor per fönster. Till detta har du också kostnaden för material som brukar hamna någonstans mellan 1 000 kronor och 7 000 kronor. I teorin skulle ett fönsterbyte kunna landa på allt mellan 3 000 och 300 000 kronor, beroende på hur många fönster du ska byta. När du sitter med budgeten för ditt fönsterbyte är det därför viktigt att du först och främst har koll på hur många fönster du ska installera, men sedan måste du också bestämma vilken typ av glas och karmar du vill ha.

Vilket fönstermaterial du väljer påverkar priset

Som vi nämnde ovan är det vanligast att välja mellan träfönster, PVC-fönster eller aluminiumfönster. Det brukar också gå att köpa en kombination mellan trä och aluminiumfönster.

Om du söker på nätet kommer du att hitta många olika återförsäljare av fönster där du kan jämföra priser. Hornbach erbjuder bland annat ett 2-lufts (sidohängt) träfönster för 3 595 kronor. På sparfönster.se har de i skrivande stund spröjsade fönster med 1 luft och 3 rutor i modellerna: Trä (från 1 424 kronor), Trä/aluminium (från 2057 kronor) och PVC (från 2031 kronor).
Klicka eller zooma in för att förstora bilden

Bestäm fönstermaterial

Träfönster är det populäraste alternativet i Sverige. De varierar i pris beroende på vilket träslag du väljer. Kärnvirke är i regel ganska billigt medan ädelträ är en betydligt större investering. De är lätta att renovera, men kräver också underhåll. Trä är ett levande material som är känsligt mot skiftande väderförhållanden.

PVC-fönster är billigast. De är slitstarka och nästintill underhållsfria. En nackdel är att de kan upplevas som mindre estetiskt tilltalande än träfönster. De är också svåra att måla om. Vill du ändra stil på dina fönster är det sannolikt enklast att byta ut dem istället. Aluminiumfönster delar många egenskaper med PVC-fönster. De är också i princip underhållsfria och har en lång livslängd. Nackdelarna med aluminiumfönster är att de är dyra att köpa in och att de inte brukar passa bra i äldre hus. Om du vill ha en mer ”traditionell känsla” på dina fönster kan du därför kombinera aluminium med trä.

Isoleringsförmågan är viktig

Du kan också välja hur fönstret ska vara uppbyggt. Du har säkert redan sett beteckningar som 3-glas, 2-glas och 2+1-glas. Det beskriver hur glas och båge är ihopkopplade. Ett 2-glas fönster har exempelvis 2 glas i fönsterbågen och beteckningen 2+1 visar att fönstret har två fönsterbågar där den ena har det som kallas för en 2-glas ruta medan den andra enbart 1 glas.

Från dessa beteckningar kan du utläsa hur bra fönstret isolerar. Kortfattat: Ju fler glas det finns i ett fönster, desto fler luftspalter skapas och det är dessa luftspalter som gör att fönstret isolerar bättre.

Ska jag köpa 2-glas eller 3-glas?

De flesta som köper fönster brukar nöja sig med ett 2-glasfönster eftersom att det isolerar bra trots att det är något billigare än 3-glasfönster. Enligt Kronfönster ska du först och främst välja en fönstertillverkare som har energiglas lågemmission med argon. Kronfönster rekommenderar att du väljer 3-glasfönster med dessa egenskaper om du har problem med buller eller bor norr om Sundsvall, annars brukar det räcka med 2-glas.

Isolering Kostnad
2-glas fönster 700 kronor – 7 000 kronor
2-glas fönster + 1  1 000 kronor – 7 000 kronor
3-glas fönster 2 000 kronor – 10 000 kronor
Notera att priset på fönstret också påverkas av hur det ska hängas, det är exempelvis betydligt billigare att köpa ett fast fönster (som inte kan öppnas) än att köpa ett vridbart fönster. Vi rekommenderar att du tittar på det totala u-värdet och ställer det i förhållandet till priset.  

Sänk din uppvärmningskostnad med energifönster

Med stora fönster finns det en risk att uppvärmningskostnaden ökar. Ju större glasytan är desto svårare är den att isolera. Enligt Energimyndigheten släpper dåligt isolerade fönster ut ungefär en tredjedel av husets värme.

På ett år blir värmeförlusten väldigt stor. Om du vill förhindra detta kan du investera i något som brukar kallas för energifönster. Det är fönster om är tillverkade för att ha ett u-värde på max 1,2 W/m2K. U-värdet beskriver fönstrets isoleringsförmåga. Det finns flera olika sätt att isolera fönster på för att de ska få ett så lågt u-värde som möjligt. Som vi beskrev ovan är det vanligast att skapa luftfickor mellan olika fönsterrutor. Detta kallas för 2-luftsfönster eller 3-luftsfönster beroende på hur många luftfickor fönstret har. Det går också att fylla dessa luftfickor med ädelgas för att förbättra isoleringen ytterligare.

Ta in offerter på ditt fönsterbyte: Gör en korrekt bedömning

I processen att byta fönster ingår det att anlita en fönsterinstallatör – och det bästa sättet att göra det på är att ta in flera offerter från olika företag och jämföra dessa. Eftersom att priset på ett fönsterbyte kan variera väldigt mycket är det viktigt att du är tydlig när du ber om offerter.

Saker som du kan tänka på när du ber om offerter:

  • Skriv med allt som du vill ska ingå. Exempelvis slutstädning.
  • Du kan alltid fråga fönsterinstallatören om denna kan komma hem till dig för att mäta de fönster som ska bytas, samt för att analysera hur väggarna runt dina fönster är uppbyggda.
  • Fundera på om priset känns rimligt i förhållande till arbetet som ska utföras. Låter det för bra för att vara sant? Om ett företag erbjuder ett pris som är betydligt lägre än de andras så kan det vara något som inte stämmer.
  • Be om att få rotavdraget inkluderat direkt i offerten.

Placera nya fönster på rätt plats

För att du ska få in så mycket naturligt ljus som möjligt i hemmet är det viktigt att sätta fönsterna där de gör mest nytta. Arkitekter brukar ge rådet att placera fönstret långt ut mot ytterpanelen för att det ska spegla himlen. Det är optimalt om du bara tänker på ljusinsläppet – men hur påverkar det glaset? Fönster om sitter i det som kallas för fasadliv exponeras mer för regn och fukt än fönster som sitter längre in. De brukar dessutom vara dyra att montera. I många fall kan det därför vara bättre att placera fönstret innanför den luftspalt som vanligen finns mellan fasad och yttervägg. Då hamnar fönstret längre in – men det får ett bättre skydd mot väder och vind.

Oavsett hur långt in (eller ut) du vill montera dina fönster ska du sätta dem mot det du vill se. Stora fönster mot den vackra utsikten och mindre fönster där du vill ha insynsskydd. Nu för tiden väljer många att bygga energisnåla hus och då brukar norrfönster undvikas. Istället placeras fönster mot söder där solen lyser flest timmar.

Köp takfönster

Ett takfönster är precis som namnet indikerar ett fönster som monteras på taket istället för på fasaden. Många väljer detta alternativet till badrummet där de vill få in ljus, men undvika insyn. Det har också blivit vanligt att montera takfönster för att det ökar värmeinsläppet i huset. Genom att installera ett takfönster som är välisolerat kan du få in så mycket värme att det är möjligt att sänka inomhustemperaturen med några grader.

Det är dyrare att köpa takfönster än vanliga fasadfönster. Priset varierar kraftigt beroende på vilken utformning du vill ha på takfönstret. Du kan köpa en enklare variant för runt 1 000 kronor medan en avancerad takfönsterkupa kan kosta så mycket som 50 000 kronor. Räkna med att det tar ungefär en dag att montera fönstret. Timpriset för hantverkaren/fönsterinstallatören brukar ligga på cirka 500 kronor. Tänk på att du kan sänka arbetskostnaden med 30 procent genom att använda rotavdraget.

Renovera eller köpa nya fönster?

Det är inte alltid läge att byta gamla träfönster. Slitna fönsterbågar och flagnade färg kan åtgärdas. Isolerar dina fönster dåligt? Även detta kan en renovering lösa.

Anledningen till att du inte vill byta ut dina gamla fönster är för att de ofta gjorda av bättre virke än moderna fönster. Åtminstone om de är tillverkade innan 50-talet. På den tiden fanns det nämligen mycket hårdare regler för vilket kärnvirke en fönstertillverkare fick använda. Kärnvirket skulle ha minst sex stycken årsringar för varje centimeter vilket gjorde att fönstret fick en lång hållbarhet.
Det är viktigt att kolla vilket år dina fönster tillverkades innan du bestämmer dig för att renovera eller inte. Innan 50-talet, då har du förmodligen fönster av toppkvalitet. Mellan 60-talet och 70-talet? Då kan du tyvärr ha fönster av sämre kvalitet för då hade vi precis börjat massproducera fönster i Sverige. Ett årtionde senare, på 80-talet, hade vi fått bättre ordning på produktionen och fönster som är tillverkade efter denna period brukar därför vara i bättre skick. När du ska renovera fönster ska du anlita en snickare istället för en fönsterinstallatör. I storstäder som Stockholm, Göteborg eller Malmö brukar timpriset ligga på mellan 400 – 700 kronor. I mindre städer kan du dra bort ungefär en hundralapp från det timpriset. Den totala kostnaden för att renovera träfönster brukar hamna någonstans i spannet 2 500 kronor och upp till 5 000 kronor per fönster. Om du har aluminium eller PVC-fönster brukar det vara mest lönsamt att byta fönster istället för att renovera.  

Rotavdrag när du renoverar fönster

Precis som när du byter fönster har du rätt till rotavdrag när du renoverar eller målar om dina fönster. Det kan vara bra att känna till att du bara har rätt till rotavdrag för åtgärder som görs på insidan av fönstret om du bor i en bostadsrätt. Tänk också på att du inte får använda rotavdraget som snickaren tar med sig dina fönster till sin verkstad. Rotavdraget gäller alltså endast för arbetet som utförs på plats.

Datera dina gamla fönster

I Sverige blev det vanligt med fönster först under senmedeltiden. Glas var en lyxvara så på den tiden täckte de flesta människorna sina ”fönsterhål” med djurskinn eller träluckor. Det var Gustav Vasa som låg bakom Sveriges första glasbruk 1556. Till sin hjälp hade han glasmästare från Venedig som blåste rutorna för hand. Maxstorleken på glaset var 10x15 cm. Eftersom att det var dyrt med glas (och till och med skatt på det) dröjde det egentligen ända till 1800-talet innan det började monteras på vanliga bostadshus.

Idag avslöjar färgen på glaset fönstrets ålder. Grönt glas användes mycket under 1700 och 1800-talet. Ofärgat glas introducerades först under 1800-talets mitt. Om fönsterglaset har en ojämn spegling är det förmodligen handblåst. Även fönsterkarmarna är ändrat stil genom åren. Fram till 1900-talet var fönsterkarmarna för det mesta mörka och fönstret delades med ribbor (spröjs) till små kvadrater. Därefter blev det allt vanligare att måla fönsterkarmarna och fönsterna växte i storlek. Idag väljer många att montera ljusa fönster (ofta helt utan spröjs) som ska sudda ut gränsen mellan inne och ute. Tillbaka till toppen av sidan

Vanliga frågor från andra som funderar på att byta fönster i hus eller lägenhet

Visa fler frågor + Visa färre frågor -
 
Ska jag välja inåtgående, utåtgående eller vridbara fönster?

Något som många uppskattar med inåtgående fönster är att det går att stå inomhus och putsa både insidan och utsidan av fönsterna. De passar därför väldigt bra om du bor på ett högt våningsplan eller har ett hus med övervåning.

Utgående fönster är framför allt vanligt i äldre hus. Med utgående fönster behöver du inte flytta några krukväxter eller prydnader när du ska vädra. De passar bäst på enplanshus (eller första våningen) eftersom att det då går att nå upp till fönsterrutan när den behöver tvättas. Tänk på att installera ett barnsäkerhetsbeslag om du har barn. Det är lättare att ramla ut från utåtgående fönster än inåtgående. Ett vridbart fönster har beslag som gör att det går att vända runt fönstret så yttersidan hamnar inåt mot rummet. Precis som inåtgående fönster är de därför smidiga att tvätta.
Läs hela svaret
Vad är u-värdet för något?

Det är u-värdet som visar hur energieffektivt fönstret är, det vill säga, hur bra det isolerar. Värdet mäts i ”watt per kvadratmeter grader Kelvin” (W/kvm °K). Ju lägre u-värdet är desto bättre isolerar fönstret.

Kolla så att fönstrets u-värde gäller hela fönsterkonstruktionen med karm, glas och båge. Har ditt fönster ett u-värde på mindre än 1,2 W/m2K räknas det som ett energifönster.
Läs hela svaret
Varför behöver träfönster kittas?

Kitt används för att täta mellan fönstrets glasrutor och bågar. Du kittar dina fönster för att skydda dem mot fuktskador, men också för att se till att de inte läcker ut värme.

Trä suger åt sig vissa ämnen i kittet och det gör att det kan börja torka efter några år. Då behöver du kitta om dina fönster. Detta kan du göra med olja eller syntetiska kitt.
Läs hela svaret
Kan jag använda rotavdraget när jag anlitar ett fönsterproffs?

Om du äger huset där fönstret ska bytas har du rätt till skattereduktion. Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Det maximala beloppet du kan få i avdrag per år ligger på 50 000 kronor.

Tänk på att du bara får avdrag för arbetskostnaden och inte material. Om du bor i en bostadsrätt kan du inte använda dig av rotavdraget eftersom det inte gäller för arbeten utvändigt om lägenheten.
Läs hela svaret
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.