82 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Ange uppgifter om uppdraget


Har du någon övrig information som du vill dela?För att du ska kunna ha koll på vilka som har mottagit din förfrågan och se hur det går med ditt projekt skapar vi ett kostnadsfritt konto åt dig på HelpHero.

Det är helt utan förpliktelser och underlättar när du vill veta hur det går.

Allt du behöver göra är att ange namn, e-postadress och telefonnummer som hantverkarna kan nå dig på för att boka ett hembesök eller skicka sin offert.
Offerter på fönsterbyte & skjutpartier

Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika fönsterfirmor med en enda förfrågan. Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita en firma eller inte.

Helt kostnadsfritt

Inget köptvång

Hitta det bästa erbjudandet

Fungerar i hela Sverige

Hitta seriösa och erfarna


företag i din närhet

Enkelt att använda

"Jag är extremt nöjd med nivån på hantverkare, 4 av 5 hörde av sig inom rätt tid."

Jonas, Falun

"Har kört HelpHero för att fixa både värmepump och fönsterbyte nu, funkar kanon."

Erik, Kalmar

"Fantastisk tjänst och jättebra kundservice som hjälpte mig med mina frågor!"

Alice, Kungsbacka

Så går det till

1
Fyll i dina uppgifter
För att du ska kunna följa din förfrågan skapas ett konto åt dig på HelpHero.se. Du förbinder dig inte till köp och kan när som helst ändra eller radera dina uppgifter.
2
Vi skickar ut din förfrågan
Fönsterfirmor i vårt nätverk hör av sig till dig inom fem dagar. Om du går in på Mina Sidor kan du se vilka firmor det är och du hittar även deras kontaktuppgifter.
3
Du får in upp till 6 offerter
Du väljer själv om du vill acceptera en av offerterna. I framtiden kan du snabbt och enkelt göra nya förfrågningar via ditt konto här på HelpHero.

Vanliga frågor från andra som funderar på att byta fönster i hus eller lägenhet

Visa fler frågor + Visa färre frågor -


Ska jag välja inåtgående, utåtgående eller vridbara fönster?

Något som många uppskattar med inåtgående fönster är att det går att stå inomhus och putsa både insidan och utsidan av fönsterna. De passar därför väldigt bra om du bor på ett högt våningsplan eller har ett hus med övervåning.

Utgående fönster är framför allt vanligt i äldre hus. Med utgående fönster behöver du inte flytta några krukväxter eller prydnader när du ska vädra. De passar bäst på enplanshus (eller första våningen) eftersom att det då går att nå upp till fönsterrutan när den behöver tvättas. Tänk på att installera ett barnsäkerhetsbeslag om du har barn. Det är lättare att ramla ut från utåtgående fönster än inåtgående. Ett vridbart fönster har beslag som gör att det går att vända runt fönstret så yttersidan hamnar inåt mot rummet. Precis som inåtgående fönster är de därför smidiga att tvätta.

Läs hela svaret
Vad är u-värdet för något?

Det är u-värdet som visar hur energieffektivt fönstret är, det vill säga, hur bra det isolerar. Värdet mäts i ”watt per kvadratmeter grader Kelvin” (W/kvm °K). Ju lägre u-värdet är desto bättre isolerar fönstret.

Kolla så att fönstrets u-värde gäller hela fönsterkonstruktionen med karm, glas och båge. Har ditt fönster ett u-värde på mindre än 1,2 W/m2K räknas det som ett energifönster.

Läs hela svaret
Varför behöver träfönster kittas?

Kitt används för att täta mellan fönstrets glasrutor och bågar. Du kittar dina fönster för att skydda dem mot fuktskador, men också för att se till att de inte läcker ut värme.

Trä suger åt sig vissa ämnen i kittet och det gör att det kan börja torka efter några år. Då behöver du kitta om dina fönster. Detta kan du göra med olja eller syntetiska kitt.

Läs hela svaret
Kan jag använda rotavdraget när jag anlitar ett fönsterproffs?

Om du äger huset där fönstret ska bytas har du rätt till skattereduktion. Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Det maximala beloppet du kan få i avdrag per år ligger på 50 000 kronor.

Tänk på att du bara får avdrag för arbetskostnaden och inte material. Om du bor i en bostadsrätt kan du inte använda dig av rotavdraget eftersom det inte gäller för arbeten utvändigt om lägenheten.

Läs hela svaret

Så väljer du rätt stil på dina fönster

Ett fönsterbyte är en stor investering. Det påverkar hemmets värde och inomhusmiljö. Vad är egentligen viktigast – utseendet, material eller energiklass?

Du har säkert hört någon säga att fönstret är husets ögon. Faktum är att vindöga är ett gammalt ord för fönster. Från början användes ordet för att beskriva en rököppning i taket eller en vägg, men när bostäder började utrustas med fönster som släppte in ljus fick ordet en ny betydelse.

Investera i fönster som passar huset

Fönster har både en estetisk och en praktisk uppgift. De är vackra detaljer på huset, men också din bästa källa till dagsljus. Det som påverkar vilka fönster det är som passar ditt hem bäst är:

  • Budget
  • Krav på livslängd
  • Behov av ljusinflöde
  • Utseende – vill du ha traditionellt spröjsade fönster eller modernt rundade fönster?

I Sverige är det vanligast att välja mellan träfönster, PVC-fönster (plast) eller aluminiumfönster. De har olika egenskaper och passar olika bra på olika hus.

Bestäm fönstermaterial

Träfönster är det populäraste alternativet i Sverige. De varierar i pris beroende på vilket träslag du väljer. Kärnvirke är i regel ganska billigt medan ädelträ är en betydligt större investering. De är lätta att renovera, men kräver också underhåll. Trä är ett levande material som är känsligt mot skiftande väderförhållanden.

PVC-fönster är billigast. De är slitstarka och nästintill underhållsfria. En nackdel är att de kan upplevas som mindre estetiskt tilltalande än träfönster. De är också svåra att måla om. Vill du ändra stil på dina fönster är det sannolikt enklast att byta ut dem istället.

Aluminiumfönster delar många egenskaper med PVC-fönster. De är också i princip underhållsfria och har en lång livslängd. Nackdelarna med aluminiumfönster är att de är dyra att köpa in och att de inte brukar passa bra i äldre hus. Om du vill ha en mer ”traditionell känsla” på dina fönster kan du därför kombinera aluminium med trä.

Placera nya fönster på rätt plats

För att du ska få in så mycket naturligt ljus som möjligt i hemmet är det viktigt att sätta fönsterna där de gör mest nytta. Arkitekter brukar ge rådet att placera fönstret långt ut mot ytterpanelen för att det ska spegla himlen. Det är optimalt om du bara tänker på ljusinsläppet – men hur påverkar det glaset? Fönster om sitter i det som kallas för fasadliv exponeras mer för regn och fukt än fönster som sitter längre in. De brukar dessutom vara dyra att montera. I många fall kan det därför vara bättre att placera fönstret innanför den luftspalt som vanligen finns mellan fasad och yttervägg. Då hamnar fönstret längre in – men det får ett bättre skydd mot väder och vind.

Oavsett hur långt in (eller ut) du vill montera dina fönster ska du sätta dem mot det du vill se. Stora fönster mot den vackra utsikten och mindre fönster där du vill ha insynsskydd.

Nu för tiden väljer många att bygga energisnåla hus och då brukar norrfönster undvikas. Istället placeras fönster mot söder där solen lyser flest timmar.

Datera dina gamla fönster

I Sverige blev det vanligt med fönster först under senmedeltiden. Glas var en lyxvara så på den tiden täckte de flesta människorna sina ”fönsterhål” med djurskinn eller träluckor. Det var Gustav Vasa som låg bakom Sveriges första glasbruk 1556. Till sin hjälp hade han glasmästare från Venedig som blåste rutorna för hand. Maxstorleken på glaset var 10x15 cm. Eftersom att det var dyrt med glas (och till och med skatt på det) dröjde det egentligen ända till 1800-talet innan det började monteras på vanliga bostadshus.

Idag avslöjar färgen på glaset fönstrets ålder. Grönt glas användes mycket under 1700 och 1800-talet. Ofärgat glas introducerades först under 1800-talets mitt. Om fönsterglaset har en ojämn spegling är det förmodligen handblåst.

Även fönsterkarmarna är ändrat stil genom åren. Fram till 1900-talet var fönsterkarmarna för det mesta mörka och fönstret delades med ribbor (spröjs) till små kvadrater. Därefter blev det allt vanligare att måla fönsterkarmarna och fönsterna växte i storlek.

Nu för tiden väljer många att montera ljusa fönster (ofta helt utan spröjs) som ska sudda ut gränsen mellan inne och ute.

Sänk din uppvärmningskostnad med energifönster

Med stora fönster finns det en risk att uppvärmningskostnaden ökar. Ju större glasytan är desto svårare är den att isolera. Enligt Energimyndigheten släpper dåligt isolerade fönster ut ungefär en tredjedel av husets värme.

På ett år blir värmeförlusten väldigt stor. Om du vill förhindra detta kan du investera i något som brukar kallas för energifönster. Det är fönster om är tillverkade för att ha ett u-värde på max 1,2 W/m2K.

U-värdet beskriver fönstrets isoleringsförmåga. Det finns flera olika sätt att isolera fönster på för att de ska få ett så lågt u-värde som möjligt. Det är vanligast att skapa luftfickor mellan olika fönsterrutor. Detta brukar kallas för tvåluftsfönster eller treluftsfönster beroende på hur många luftfickor fönstret har. Det går också att fylla dessa luftfickor med ädelgas för att förbättra isoleringen ytterligare.

Mer från vår kunskapsbank

Tips fönsterbyte – Tänk på det här
Gamla fönster kan vara vackra, men många äldre fönster är tyvärr inte särskilt bra isolerade. Detta innebär att mycket av husets värme försvinner ut genom fönsterna. Även risken för kallras kan bli ett stort problem. Det kostar en hel del att byta ut sina fönster, men å andra sidan kan de...
Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver
Fönsterbyten hör till ett av alla måsten som du har som husägare. Förr eller senare måste du köpa ny fönster eller renovera de gamla som du redan har. Det är svårt att säga exakt hur mycket det hela kommer att kosta eftersom det är många faktorer som spelar in, bland annat: Fönstrens...
Olika typer av fönsterglas
Fönster är en viktig del av hemmet. De har en rent estetisk funktion, men sen bidrar de givetvis också till trivseln genom sitt ljusinsläpp. Det finns många olika fönstertyper i olika storlekar och kvalitet. Om du ska byta ut fönster behöver du fundera på vilken budget du kan lägga, vilke...