Med en altan får du ett extra rum. En plats för härliga sensommarkvällar, för grillfesten och för avkoppling i solen. Vanligtvis byggs altanen i direkt anslutning till huset, så att du kan gå ut via en altandörr – men det går även att bygga helt fristående altaner i trädgården om det passar bättre.
Du vet väl om att du kan bygga altaner utan bygglov?
Fundera på om du vill ha altanen högt upp, och hur du i så fall har tänkt kring en eventuell trappa och staket, eller om du istället vill ha altanen på marknivå. En annan viktig sak att fundera över är hur solen ligger på: en altan som ligger i skugga större delen av dagen kommer förmodligen inte att användas särskilt mycket.
När du har bestämt dig för hur altanen ska se ut och var den ska placeras är det dags att ta fram trädgårdshandskarna. Det är nämligen bra att förbereda marken under altanen med en markduk – och innan den läggs är det bäst att rensa bort ogräset. När markduken lagts ut täcker du den med singel. Ett tips om du är osäker på storlek är att spraya ut en ruta där du tänker ha altanen. Då får du en känsla över vilka möblemang som får plats och liknande.
Nu är det dags att ta det första steget i själva bygget – dags för gjutning av plintar! Avståndet ska helst vara 0,6 meter från varje plint, det går dock även med två meters mellanrum. Mät ut hur du ska placera plintarna och gräv därefter ut hålen. Hålen bör vara minst 1,2 meter djupa för att plintarna och hela altanen ska få den stabilitet som krävs samt ett säkert frostskydd. Innan du sätter i gjutröret fyller du hålen med lite grus. När gjutröret står rakt fyller du på jord runtomkring. Sist ställer du plintjärnet i mitten av röret och fyller i med betong.
Om du inte vill göra jobbet själv kan du självklart anlita en snickare istället.
Det finns gott om alternativ när det kommer till trallvirke. Olika träslag har olika egenskaper. Det vanligaste för altanbyggen är dock tryckimpregnerat trä, ett hållbart och väderbeständigt alternativ.
Välj rätt trall till altanen: Smarta tips
När du har byggt ”altanplattan” är det dags för staket. Kolla upp vilka regler det är som gäller när det kommer till höjden på staketet samt hur stort mellanrum det maximalt får vara mellan stolparna innan du sätter igång med bygget. För altaner som står i marknivå behövs oftast inget bygglov alls, ska du däremot bygga 0,6 meter eller högre bör du se till att du har koll på vad det är som gäller för då kan det krävas bygglov.
Vi ska försöka hålla det kort. Detta är stegen som krävs för en altan:
Materialen som behövs är:
Om du har en altan i anslutning till huset kan rätt sorts altandörrar ge ett fantastiskt ljusinsläpp. Beroende på hur stor yta som finns tillgängligt kan både skjutdörrar och vikdörrar vara praktiskt, men även ett par stora dubbeldörrar med spröjsat glas blir otroligt snyggt till altanen.
Tips: Satsa på stora dörrar om du vill sudda ut gränsen mellan inne och ute.
För dig som gillar att fixa själv och kanske till och med byggt altanen på egen hand, finns alla möjligheter att även sätta in en dörr själv. Hur svårt det är beror på om det finns en dörr i nuläget eller om du måste öppna ett nytt hål i väggen. För en helt ny öppning behöver du följande material och redskap:
Först och främst behöver du ha måtten på din nya dörr, därefter ska du måla ut på väggen vart dörren ska sitta. Kolla på reglarna på husväggen för att anpassa dörren utifrån dem. Ju färre reglar du måste ta bort, desto bättre. För att se reglarna behöver du börja med att bryta loss panelen. När du sedan har vindpappen och isoleringen blottad tar du bort detta, kom ihåg att endast ta bort precis så mycket som dörren täcker. När du arbetar med kniv, var försiktig med fuktspärren.
Nu är det dags att borra ett hål i väggskivan för att markera dörröppningen, detta gör du från insidan. Därefter är det dags att såga upp dörrhålet. Använd en sticksåg och var väldigt noggrann med att undvika reglarna. Vissa reglar måste du såklart såga bort, men var försiktig så du inte råkar såga i de som ska sitta kvar. Dörrhålet som sågas ut ska vara 45 millimeter högre än den riktiga öppningen.
Ta sedan bort så pass mycket panel att du får in en vertikal regel. Därefter sätter du dit den horisontella regeln i öppningens ovankant. Placera sedan ut två stycken klossar i vågrät riktning, dessa lutar du sedan dörrkarmen på. Skruva fast dörrkarmen och var noga med att kolla med vattenpass så att det blir rakt. Sedan är det bara att hänga på dörren, dreva runtom karmen och spika fast alla plankor och foder på väggen. Kom ihåg att fuktspärren ska gå hela vägen till kanten av karmen (på insidan). Kom ihåg fönsterblecket vid tröskeln och eventuellt även på ovansidan av dörren.
Gör upp en budget för altanbygget
När du väljer ut altandörren kan det vara bra att fundera över stilen. Vill du att dörren ska matcha fönstren och övriga detaljer? Eller vill du ha en dörr som står ut från mängden, kanske i en annan färg eller stil? Inspireras genom att titta på bilder på nätet och i inredningstidningar.