82 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Bygg & renovering / Nytt hus? Regler och avtal

Regler och avtal som det är bra att känna till

Det är inte alls särskilt svårt att bygga nytt under förutsättning att du har koll på regler och avtal. Det är nämligen inte bara att börja snickra: Du måste ansöka om bygglov, köpa själva tomten samt skriva kontrakt för entreprenaden. Dessutom behöver du noga se över detaljplanen för att ta reda på vad du egentligen får och inte får bygga på den tomt som du har köpt.

Skapa en gratis prisförfrågan här
Tjänsten fungerar i hela Sverige.

Extra kostnader man lätt glömmer

Något som är lätt att glömma är att räkna med utgifter för saker som el, avlopp och fiber. Många tomter säljs nämligen helt utan anslutning till detta. Ska du dessutom köpa en naturnära tomt som inte har grannar finns det också stor risk att du behöver dra dessa ledningar en bra bit, något som kostar hundratusentals kronor.

Vad ska stå med i avtalet?En villa med en altan

När du anlitar en hustillverkare är det otroligt viktigt att du lägger stor tid på att undersöka företaget. Även om de flesta firmor är pålitliga finns det en del oseriösa aktörer som fuskbygger. För att undvika problem är det viktigt att dels undersöka företaget, kolla upp dem hos Kronofogden och Skatteverket och se till att de har rätt typ av försäkringar, men kolla även igenom tidigare byggen som de har utfört och hör av dig till andra kunder för att höra om deras erfarenheter. När allt verkar bra är det dags att skriva avtal. Här ska du vara säker på att avtalet är baserat på ABS 09, åtminstone om det gäller småhus. Detta är två stycken standardkontrakt som tagits fram av bland annat Konsumentverket.

Om det är första gången du köper ett hus bör du anlita en advokat som kan kolla igenom kontraktet innan du skriver på. Då kan du känna dig helt trygg med att allt stämmer. I kontraktet ska vissa saker finnas med, bland annat:

  • En beskrivning av det färdiga arbetsresultatet. Det ska beskrivas i detalj, till exempel husets utformning och liknande.
  • Allt ska finnas med i kontraktet, det vill säga fast eller löpande räkning, hur betalningen går till, eventuella tilläggsarbeten och liknande. Moms ska vara inräknad här.
  • Hur lång tid beräknas bygget ta och när kan du flytta in?

I kontraktet ska det även finnas med säkerheter som vitesklausul. Detta är en klausul som säger att byggfirman blir ersättningsskyldig (ska betala vite) om byggnadsprojektet pågår för länge, alltså om det uppstår förseningar. Ofta ligger vitesklausulen på 1-2 % av den överenskomna kontraktssumman per varje försenad arbetsvecka.

Fördelar med nybyggda hus

Trots att det är del att stå i inför ett husbygge finns det stora fördelar att vinna med ett nytt hus.

Bland annat:

  • Låg lagfart på endast 1,5 % av köpeskillingen för tomten, så länge som tomten ej är bebyggd.
  • Ett fräscht och nytt hus som ser ut som du vill ha det.
  • Du behöver inte lägga massor av tid och pengar på underhåll under de första åren.
  • Nya hus är oftast mer energisnåla och därmed mer kostnadseffektiva med åren än gamla hus.
  • Följande årsskifte efter att huset är nybyggt väntar 15 fastighetsskattefria år.
Fler inlägg om Bygg & Renovering

Köpa tomt – Användbara tips
Det är spännande att köpa tomt, oavsett om du ska använda den för en verksamhet eller för din nya bostad. Men det gäller att kolla marknaden ordentligt innan du bestämmer dig. En tomt kan nämligen både kosta väldigt mycket men också sakna viktiga saker som indraget vatten och el. För att ...
Läs mer om Köpa tomt – Användbara tips
Tillbyggnad – Tips och annat som är bra att känna till
Att bygga ut huset har blivit allt mer populärt. Du som bor i ett tätbebyggt område med höga villapriser kan faktiskt ha mycket att vinna på en tillbyggnad eftersom att den i regel höjer bostadsvärdet. En tillbyggnad behöver dessutom inte vara särskilt tidskrävande eller alltför svår att ...
Läs mer om Tillbyggnad – Tips och annat som är bra att känna till
Bygg ett extra rum i lägenheten
I takt med att bostadspriserna stiger gör lägenhetsägare vad de kan för att bo kvar i sina bostäder längre. I storstäder som Stockholm är det inte bara dyrt med lägenheter, det finns dessutom inte ett jättestort utbud. Du som redan har en bostadsrätt men känner att den börjar bli för lite...
Läs mer om Bygg ett extra rum i lägenheten