135 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kundtjänst: 08-232 232
Kunskapsbank / Bygg & renovering / Nytt hus? Regler och avtal

Regler och avtal som det är bra att känna till

Det är inte alls särskilt svårt att bygga nytt under förutsättning att du har koll på regler och avtal. Det är nämligen inte bara att börja snickra: Du måste ansöka om bygglov, köpa själva tomten samt skriva kontrakt för entreprenaden. Dessutom behöver du noga se över detaljplanen för att ta reda på vad du egentligen får och inte får bygga på den tomt som du har köpt.

Skapa en gratis prisförfrågan här
Tjänsten fungerar i hela Sverige.

Extra kostnader man lätt glömmer

Något som är lätt att glömma är att räkna med utgifter för saker som el, avlopp och fiber. Många tomter säljs nämligen helt utan anslutning till detta. Ska du dessutom köpa en naturnära tomt som inte har grannar finns det också stor risk att du behöver dra dessa ledningar en bra bit, något som kostar hundratusentals kronor.

Vad ska stå med i avtalet?En villa med en altan

När du anlitar en hustillverkare är det otroligt viktigt att du lägger stor tid på att undersöka företaget. Även om de flesta firmor är pålitliga finns det en del oseriösa aktörer som fuskbygger. För att undvika problem är det viktigt att dels undersöka företaget, kolla upp dem hos Kronofogden och Skatteverket och se till att de har rätt typ av försäkringar, men kolla även igenom tidigare byggen som de har utfört och hör av dig till andra kunder för att höra om deras erfarenheter. När allt verkar bra är det dags att skriva avtal. Här ska du vara säker på att avtalet är baserat på ABS 09, åtminstone om det gäller småhus. Detta är två stycken standardkontrakt som tagits fram av bland annat Konsumentverket.

Om det är första gången du köper ett hus bör du anlita en advokat som kan kolla igenom kontraktet innan du skriver på. Då kan du känna dig helt trygg med att allt stämmer. I kontraktet ska vissa saker finnas med, bland annat:

  • En beskrivning av det färdiga arbetsresultatet. Det ska beskrivas i detalj, till exempel husets utformning och liknande.
  • Allt ska finnas med i kontraktet, det vill säga fast eller löpande räkning, hur betalningen går till, eventuella tilläggsarbeten och liknande. Moms ska vara inräknad här.
  • Hur lång tid beräknas bygget ta och när kan du flytta in?

I kontraktet ska det även finnas med säkerheter som vitesklausul. Detta är en klausul som säger att byggfirman blir ersättningsskyldig (ska betala vite) om byggnadsprojektet pågår för länge, alltså om det uppstår förseningar. Ofta ligger vitesklausulen på 1-2 % av den överenskomna kontraktssumman per varje försenad arbetsvecka.

Fördelar med nybyggda hus

Trots att det är del att stå i inför ett husbygge finns det stora fördelar att vinna med ett nytt hus.

Bland annat:

  • Låg lagfart på endast 1,5 % av köpeskillingen för tomten, så länge som tomten ej är bebyggd.
  • Ett fräscht och nytt hus som ser ut som du vill ha det.
  • Du behöver inte lägga massor av tid och pengar på underhåll under de första åren.
  • Nya hus är oftast mer energisnåla och därmed mer kostnadseffektiva med åren än gamla hus.
  • Följande årsskifte efter att huset är nybyggt väntar 15 fastighetsskattefria år.
Fler inlägg om Bygg & Renovering

Så läser du offerterna från hantverkare
Det är inte alltid så lätt att veta hur en offert ska läsas. Vad borde stå med, men saknas? När du ska sätta igång med ett bygg- eller renoveringsprojekt är det alltid smart att ta in flera offerter från olika hantverkare och byggföretag. På så sätt kan du jämföra pris, tid, försäkringar ...
Läs mer om Så läser du offerterna från hantverkare
Företagare: Så hanterar ni coronavirus och kundbesök
Med tanke på coronaviruset (covid-19) spridning i Sverige och resten av världen är det många som känner oro just nu. I dessa tider är det extra viktigt att du tänker på din egen och andras hälsa. Ha därför tydliga rutiner på plats för att skapa en så trygg arbetsmiljö som möjligt för dig ...
Läs mer om Företagare: Så hanterar ni coronavirus och kundbesök
Köpa tomt – Användbara tips
Det är spännande att köpa tomt, oavsett om du ska använda den för en verksamhet eller för din nya bostad. Men det gäller att kolla marknaden ordentligt innan du bestämmer dig. En tomt kan nämligen både kosta väldigt mycket men också sakna viktiga saker som indraget vatten och el. För att ...
Läs mer om Köpa tomt – Användbara tips