Renoveringsprojekt blir allt vanligare och framför allt mer ambitiösa. Det är inte ovanligt att en familj i en villa snabbt upptäcker att bostadsytan är för liten, kanske för att familjen har utökats eller för att barnen har blivit äldre. Istället för att sälja bostaden och flytta är det numera ganska vanligt att renovera och bygga ut.
Innan du börjar bygga, ta kontakt med ditt försäkringsbolag och informera dem om dina planer. De allra flesta försäkringsbolag uppskattar uppdateringen och kan även hjälpa till med råd, tips och rekommendationer. Försäkringsbolaget kan även hjälpa dig med eventuella delförsäkringar som kommer att behövas. Det är viktigt att vara försäkrad, inte minst eftersom byggmisstag kan ha konsekvenser som visar sig först efter flera år.
Alla byggprojekt behöver planeras väl. Ett smart sätt att börja på är genom att anlita en arkitekt. De kan ta hänsyn till dina önskemål och husets förutsättningar för att skapa en tillbyggnadsritning som passar just dig och ditt hem. Förutom en konstruktionsritning behövs det också en VVS- och elritning som du kan ge till de olika hantverkarna.
Exakt vad en tillbyggnad kostar beror på vad det är du vill bygga. Låt säga att du vill ha en tillbyggnad med kök, matplats och sovrum. Du kommer att behöva utföra alla möjliga delmoment, alltifrån att riva en befintlig vägg till att gräva bort jordmassor för att bygga krypgrund, lägga ett nytt golv, bygga väggar och takbjälklag, lägga nytt golv, lägga nytt tak, montera nya fönster och en eller två dörrar. Som du märker kan kostnaderna snabbt öka och vi har inte ens tagit med VVS eller elinstallationen. Räkna med en kostnad på mellan 15 till 20 000 kronor per kvadratmeter, men beroende på vad du vill göra kan kostnaden bli både högre och lägre.
Du kan låta ett företag ta hand om allt. Detta kallas för totalentreprenad och då tar företaget hand om hela listan på åtgärder som vi räknade upp ovan. Det handlar alltså om ritningarna såväl som nybyggnation samt VVS- och elinstallation.
Vid en tillbyggnad finns det flera risker att ta hänsyn till, speciellt när det kommer till taket. Det nya taket måste byggas på ett sådant sätt att det inte leder till fukt- och rötskador. Även om du planerar att bygga mycket själv är det därför är en god idé att anlita ett företag eller en kvalificerad hantverkare som hjälper dig.
Hur lång tid projektet tar och vad det kommer att kosta beror som sagt på flera faktorer. Om du tycker att en tillbyggnad som sitter ihop med huset är ett för stort projekt är ett tips att överväga ett attefallshus. Det kan inredas till en permanent bostad, kräver inget bygglov och är relativt enkelt att bygga.