135 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Kunskapsbank / Tips för att hitta en bra flyttfirma

Tips för att hitta en bra flyttfirma

När det börjar dra ihop sig till en flytt finns det mycket att tänka på och det är mycket som ska göras. Allting ska packas ner i lådor, abonnemang ska sägas upp eller flyttas och det ska flyttstädas. Många väljer att ta hjälp av en flyttfirma för att spara tid, men också för att spara energi. Priset för att anlita en flyttfirma beror bland annat på faktorer som storleken på bostaden och körsträckan mellan bostäderna. Vi kommer att gå igenom priset närmare här nedan, men vi börjar med att kika på fördelar med en flyttfirma och fördelar med att flytta själv.

Tjej ska flytta till nytt boende

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Varför bör du välja en flyttfirma?

Självklart ser en flytt olika ut beroende på hur mycket det är som ska flyttas och var i landet vi befinner oss, men det finns några fördelar med att anlita en flyttfirma som brukar vara återkommande:

 • Du slipper körsträckan och parkering om du inte själv kör flyttbilen.
 • Du behöver inte bära och lyfta tunga möbler och föremål.
 • Du frigör tid för att utföra andra saker på din checklista inför flytt och inflyttning.

Glöm inte bort att många flyttfirmor erbjuder helhetslösningar där de exempelvis paketerar dina saker, monterar ned möbler och flyttstädar åt dig.

Jämför offerter från olika flyttfirmor här! 

Funderar du på att flytta själv?

Har du lång tid på dig att planera din flytt och kanske även hittar flytthjälp (vänner/familj) som utför arbetet gratis behöver du givetvis inte anlita en flyttfirma. Tänk bara på att ha rätt transport för flytten och bekräfta att din flytthjälp faktiskt kommer att dyka upp så att du inte står där själv på flyttdagen. I regel går något alltid fel vid en flytt. Det kan vara allt ifrån att ett glas trillar i golvet och går sönder eller att dammsugaren plötsligt inte startar. När du flyttar med familj eller vänner kan du inte förvänta dig samma professionalitet som med en flyttfirma. Missöden och förseningar är definitivt en större risk här, men det mesta går att lösa – ha tålamod bara och glöm inte att bjuda på den obligatoriska flyttpizzan!

Några fördelar med att flytta själv:

 • Om din planering är noggrann och du kan låna en flyttbil/släp kan kostnaderna bli lägre.
 • Du har möjlighet att umgås med familj eller vänner. Om allt går smidigt blir det förhoppningsvis en rolig dag tillsammans.

Vad kostar det att ta hjälp av en flyttfirma?

Normalt sett brukar en flytt där det ingår två flyttarbetare och en flyttbil kosta mellan 500 – 1 000 kronor/timme. Hur lång tid själva flytten tar beror givetvis på hur mycket saker det är som ska flyttas samt vart allt ska ta vägen. Räkna med att det tar 3 – 5 timmar att flytta från en etta om flyttfirman hjälper till att montera ned möbler och även paketerar en del av dina saker.

Så här kan priset se ut: 1 rum och kök: 3 000 kronor, 2 rum och kök: 3 700 kronor, 3 rum och kök, 4 300 kronor.

De faktorer som är viktiga när du ska försöka räkna ut priset är främst bostadens storlek mätt i kvadratmeter, hur lång flyttsträckan är samt hur många personer från flyttfirman du behöver ha hjälp av. Utöver detta tillkommer en kostnad för flyttbilen.

Dessa faktorer påverkar priset på flytten

Modern ny bostad

En flytt har alltid ett grundpris, det brukar flyttfirman kunna tala om för dig direkt, men sedan finns det vissa faktorer avgör om det priset blir högre eller inte. Det är bra att veta att arbetet som flyttarbetare utför är giltigt för rut-avdrag, men inte flyttbil, transportkostnader eller packningsmaterial. Du betalar ett milpris för den sträcka som flyttbilen kör mellan din gamla och din nya bostad. Körsträckan är alltså en viktig faktor att ha koll på. Flyttar du mellan olika städer eller orter kostar det betydligt mer jämfört med om du flyttar inom samma stad.

Mängden flyttkartonger och möbler kan också påverka slutpriset. Flyttfirmor brukar räkna ut volymen av dina saker utifrån antalet kvadratmeter. Kom ihåg att även saker i förråd, garage eller vind räknas med här. Vilka föremål/möbler som ska flyttas kan också ha betydelse. Om du har ett piano eller kassaskåp (tunga föremål) blir flyttkostnaderna högre. Många flyttfirmor brukar ha ett fast pris för sådana föremål. Det är bra att fråga om detta i samband med att du tar in offerter.

Ytterligare en sak som påverkar priset är vilken dag/tid du vill flytta. Det är till exempel dyrare att anlita en flyttfirma på helgen än på vardagar. Här kan det skilja några hundralappar i timmen. Har du ingen hiss och bor några trappor upp påverkas priset även av detta. Det är relativt logiskt eftersom flyttpersonalen behöver gå längre och det tar längre tid, således blir den rörliga kostnaden högre.

Om du vill att flyttfirman ska packa saker åt dig kostar detta ungefär 20 – 30 % extra. Det brukar även finnas möjlighet att beställa flyttkartonger och packningsemballage för en viss extra kostnad.

Flyttfirmor erbjuder fast pris

Det finns flyttfirmor som erbjuder ett fast pris utifrån antalet kvadratmeter i bostaden. Detta innebär att priset inte kommer att stiga beroende på hur lång tid själva flytten tar, exempelvis om det är mycket trafik eller liknande under själva flyttdagen. Både Konsumentverket och flyttbranschen rekommenderar fast pris. Det är en trygghet för dig som kund att veta vilket pris det blir i förväg och inte få en mindre chock när fakturan sedan anländer.

Vet du inte vad som är bäst i ditt fall? Hos vissa flyttfirmor är det möjligt att få både ett fast pris och ett rörligt pris på offerten.

Tänk på att det kan finnas specifika villkor på det fasta priset, det kan exempelvis vara att det finns en hiss och även parkeringsutrymme i närhet av bostaden. Det ska tydligt framgå i offerten och avtalet vad som ingår i det fasta priset och vad som inte gör det. Det kan också vara viktigt att tänka på att flyttfirman egentligen bara kan ange ett ungefärligt pris i offerter, är flyttfirman seriös bör dock inte slutpriset överstiga det med mer än 15 %. Det är också viktigt att du anger all information som har betydelse när du beställer en offert. Om du har glömt att ange viss information och flytten tar längre tid på grund av detta så kan flyttfirman begära att du ska betala mer.

Du kan ta in offerter från flera olika flyttfirmor hos oss och sedan jämför priset i lugn och ro.

Så här kan du hålla priset nere på flyttfirman

För att hålla priset nere är det fördelaktigt att du jämför och bokar flyttfirman i god tid. Om du i god tid, kanske redan en månad innan flytten, börjar jämföra olika flyttfirmor så kommer du ha gott om tid för att hitta den flyttfirma som erbjuder lägst pris.

Försök att flytta en vardag mitt i månaden. Eftersom flyttfirmor är dyrare på helger och även kvällar är det fördelaktigt att flytta på en vardag. I samband med månadsskifte brukar det också vara större efterfrågan på flyttfirmor. För absolut bästa pris är det bra om du kan ange flera olika dagar då det är möjligt för dig att flytta med flyttfirman.

Packa planerat och noggrant i förväg. Om du följer flyttfirmans anvisningar vad det gäller packandet och även monterar ned alla möbler kan du spara mycket tid på själva flyttdagen vilket betyder att du sparar pengar. Det är också bra om du samlar flyttkartonger och möbler på ett lättåtkomligt ställe i hemmet så att flyttfirman enkelt kan packa in i flyttbilen.

Den billigaste flyttfirman är inte nödvändigtvis  bäst

Tänk på att inte anlita den första flyttfirman som ger dig det billigaste priset. Det är väsentligt att kolla upp en flyttfirma innan du anlitar den för att vara säker på att de går att lita på. Är du offer för ett blufföretag kan du få oväntade kostnader i efterhand vilket gör att det ändå blir dyra pengar i slutet. Om du exempelvis får en offert där en flyttfirma erbjuder långt under 300 kr/timme före rut-avdrag är risken stor att det inte är ett seriöst företag. Med ett så lågt timpris är det svårt att samtidigt följa de lagar och regler som finns för flyttfirmor.

Så hittar du den bästa flyttfirman

Fundera på dessa frågor innan du beslutar om vilken flyttfirma du ska använda:

 • Har flyttfirman ett organisationsnummer? Detta kan du kolla på Bolagsverkets webbplats och det ska även vara angivet på avtalet som du skriver under.
 • Har flyttfirman yrkestrafiktillstånd? Om de inte har det kommer inte ditt flyttgods vara försäkrat. Detta innebär att det kan kosta dig mycket om något försvinner eller går sönder.
 • Är flyttfirman med i någon branschförening? Många av de seriösa och professionella flyttfirmorna är medlem i någon av de två vanligaste branschföreningarna: Almega Flyttjänstföretagen (S3F) eller Sveriges Möbeltransportörers Förbund (SMF).

När du tar emot en offert ska det framgå vad som ingår i priset, men också vad som inte ingår i priset. Detta för att flyttfirman inte ska lägga till alltför stora kostnader i efterhand. Glöm inte bort att kontrollera att rutavdraget är medräknat i offerten. Tänk också på att inte acceptera att en flyttfirma bara tar kontant betalning, detta tyder ofta på skattefusk.

Besvara dessa frågor innan du tar in offerter från flyttfirmor

 • Hur många flyttlådor kommer att behövas och hur mycket saker samt möbler har du?
 • Ska möbler eller köksinredning monteras ned?
 • Finns det några tunga föremål, som exempelvis kylskåp eller kassaskåp?
 • Hur kommer körsträckan se ut till den nya bostaden?
 • När ska flytten ske? Finns det möjlighet att göra det under en vardag på dagtid?
 • Finns det några specifika omständigheter med flytten? Ska exempelvis husdjur följa med?

En flytt mellan olika städer

Sverige bilväg

Om du ska flytta mellan olika städer eller en längre sträcka kan det vara extra utmanande. Det kommer inte bara ta längre tid, utan även kräva mer planering och förberedelser. Det går exempelvis inte bara att vända om för att hämta något som råkade bli kvar i den gamla bostaden. Som vi redan har nämnt ovan påverkas priset i huvudsak av körsträckan. Om du flyttar från Luleå till Malmö kommer det vara betydligt dyrare än om du flyttar från Uppsala till Stockholm. Tänk på att du måste bekosta bensin och eventuella vägtullar om du väljer att flytta själv.

Flyttfirmor som har standardavtalet Bohag 2010

Tillsammans med Konsumentverket har flyttbranschen tagit fram ett standardavtal för flyttfirmor. Detta avtal kallas för Bohag 2010 och innehåller gemensamma regler samt bestämmelser som flyttbranschen ska förhålla sig till. Enligt Bohag 2010 ska flyttfirman meddela dig innan de genomför arbeten som inte finns avtalade i förväg, de är ansvariga för eventuella skador eller förluster av flyttgods och du som kund har rätt att avboka flyttkalaset fram till 15 dagar innan själva flyttdagen. Vi rekommenderar att du frågar flyttfirman om de följer Bohag 2010. Det ger dig som kund en större trygghet.

Fler inlägg om Flytt

Flytt – Avtal och regler
Ska du flytta? Det är vanligt att känna sig stressad under en flytt, och inte undra på. Det är en minst sagt omfattande procedur som kräver såväl tid som pengar och ork. För att underlätta flytten kan det vara värt att investera i en professionell flyttfirma som kan hjälpa dig. Det finns ...
Läs mer om Flytt – Avtal och regler
Checklista flytt – bra att tänka på
För den som ska flytta är det många saker som ska göras. Förutom att ägodelar och möbler ska packas ihop, läggas i lådor som ska märkas upp, ska det även flyttstädas och alla grejer ska transporteras. Men det är även andra saker att göra, som att flytta försäkringen till den nya bostaden,...
Läs mer om Checklista flytt – bra att tänka på
Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma?
När du vill flytta och funderar på vad det kostar att anlita en flyttfirma spelar flera faktorer in. Dessa faktorer beror på din bekvämlighetsnivå och hur stor bostaden är. Om du exempelvis själv packar och även monterar ned möbler blir det ett billigare pris, men det du investerar iställ...
Läs mer om Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma?