Flytt – Avtal och regler

Ska du flytta? Det är vanligt att känna sig stressad under en flytt, och inte undra på. Det är en minst sagt omfattande procedur som kräver såväl tid som pengar och ork. För att underlätta flytten kan det vara värt att investera i en professionell flyttfirma som kan hjälpa dig. Det finns mängder av pålitliga och erfarna flyttfirmor över hela landet. Men för att du inte ska få några otrevliga överraskningar är det vissa saker som bör gås igenom.

man ska flytta från lägenhet

Bohag 2010

Det första som du bör känna till är Bohag 2010, det är allmänna bestämmelser och regler för en bohagsflyttning. Det är Konsumentverket som tillsammans med flyttbranschen tagit fram vissa regler och bestämmelser för flyttningar. Några av de olika reglerna som finns med i Bohag 2010, och som anslutna firmor måste följa, är bland annat fasta priser, avtal, skriftligt ansvar och tydliga upplysningar om vad som ingår och inte ingår.

Pris och avtal

När du väljer en flyttfirma som arbetar i enlighet med Bohag 2010 får du alltid ett fast pris, om det inte uttalas ska du begära detta. I vissa fall kan det hända att flyttfirman gör en prisuppskattning, något som är godtagbart. Men reglerna i så fall är att priset inte får överskridas mer än 15 % över det uppskattade priset. Dessutom ska du få ett skriftligt avtal där allt som ingår finns nedskrivet tydligt. Flyttfirmans ansvar ska bland annat innefatta fackmannamässigt arbete samt försiktig hantering med ägodelar och egendom.

Ditt ansvar som konsument är att delge tydliga upplysningar till firman som utför flytten. Du ska bland annat beskriva om det finns några begränsningar eller moment som kan vara svåra att utföra. Då kan flyttfirman nämligen, innan projektet påbörjas, berätta om det är något som inte går att utföra.

Du har rätt att avbeställa flyttfirman

Man vet aldrig vad som kan hända under en flytt. Kanske blir du tvungen att avboka flyttfirman du anlitat. När du väljer företag som arbetar i enlighet med Bohag 2010 har du rätt att avbeställa tjänsterna om du är ute 15 dagar före bestämt datum. Skulle du vara ute försent finns det redan bestämda regler för vad som gäller, exempelvis hur mycket du blir tvungen att betala och vad du kan få tillbaka.

Skulle något gå sönder?

Ett riskmoment under en flytt är att något går sönder. Detta kan hända även om en flyttfirma är väldigt noggrann och försiktig med hanteringen av ägodelar. Men om något går sönder är firman ersättningsskyldig.

Trygghet för konsumenten

Som du märker finns det många fördelar med att anlita ett företag som arbetar enligt Konsumentverkets och flyttbranschens regler. Ibland sker oväntade händelser, då är det skönt att kunna vända sig till en konsumentvägledare och rådfråga hur du ska lösa problem. Till exempel tvister eller liknande. Med ordentligt skrivna avtal och kontrakt får både konsumenten och flyttfirman större säkerhet.

För dig som vill läsa mer om Bohag 2010 och om allt som ingår finns det bra dokument att läsa och ta del av hos bland annat Sveriges Åkeriföretag.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Vart flyttar du ifrån
Vart flyttar du till
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om flytt
Checklista flytt – bra att tänka på
För den som ska flytta är det många saker som ska göras. Förutom att ägodelar och möbler ska packas ihop, läggas i lådor som ska märkas upp, ska det även flyttstädas och alla grejer ska transporteras. Men det är även andra saker att göra, som att flytta försäkringen till den nya bostaden,...
Läs mer om
Checklista flytt – bra att tänka på
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Hitta bästa flyttfirman Vill du hitta bästa flyttfirman inför din flytt? Faktorer som pris och kundservice spelar givetvis en stor roll för flyttupplevelsen. Men det finns även andra saker som är bra att ha i åtanke. Här hjälper vi dig att jämföra flyttfirmor och tipsar om hur du ska gå ti...
Läs mer om
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Kostnad att flytta till lägenhet? Hitta en bra flyttfirma?
Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma? När du vill flytta och funderar på vad det kostar att anlita en flyttfirma spelar flera faktorer in. Dessa faktorer beror på din bekvämlighetsnivå och hur stor bostaden är. Om du exempelvis själv packar och äv...
Läs mer om
Kostnad att flytta till lägenhet? Hitta en bra flyttfirma?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.