Tips fönsterbyte – Tänk på det här

Gamla fönster kan vara vackra, men många äldre fönster är tyvärr inte särskilt bra isolerade. Detta innebär att mycket av husets värme försvinner ut genom fönsterna. Även risken för kallras kan bli ett stort problem. Det kostar en hel del att byta ut sina fönster, men å andra sidan kan det betala sig i längden i form av minskade uppvärmningskostnader. Det finns enkla knep för att ta reda på om dina fönster är dåligt isolerade. Genom att exempelvis lägga handen mot rutan kan du genast känna om det är väldigt kallt eller inte. Är fönstret kallt betyder det oftast att isoleringen är dålig.

När du ska beställa nya fönster bör du kolla efter höga u-värden. U-värden är något man sätter på fönster för att beskriva deras energibesparande förmågor. Ju lägre U-värde desto bättre. Äldre treglasfönster har u-värden runt 1,8 – 2. Idag kan du hitta energieffektiva modeller under 0,8.

Bra tips inför fönsterbytet

Det är så klart viktigt att se på fönstrets egenskaper till energibesparing när du ska genomför ett fönsterbyte, men har du också funderat på fönstrets utseende? Det tar tid att byta ut husets alla fönster så om du någonsin velat ha extra stora fönster, en fönsterkupa, eller kanske ett runt fönster, kan det vara lika bra att installera detta under fönsterbytet. Stora fönster ger betydligt bättre ljusinsläpp än mindre fönster och ger samtidigt fasaden en intressant och modern estetik.

Förutom att du behöver tänka över fönstrens form och storlek bör du även fundera över hur fönstret ska öppnas, och om det överhuvudtaget ska vara öppningsbart. Traditionella fönster som öppnas svängbart är bra när du vill kunna vädra ur och öppna upp ordentligt. Nackdelen är att dessa är svårare att rengöra, särskilt om de sitter på en hög höjd. Du kan även hitta vridbara fönster som du enkelt rengör då du kommer åt dem åt alla håll.  Fasta fönster är också ett bra alternativ, exempelvis för riktigt stora fönsterpartier som inte behöver öppnas.

Kostnaden är givetvis en viktig fråga när du ska välja nya fönster. Om du håller på med budgeten och vill veta hur mycket ditt projekt kommer att kosta kan du alltid ta in gratis offerter här hos oss. Det tar bara 1 minut.

Material och underhåll

Beroende på hur mycket tid du vill lägga på underhåll och skötsel av dina nya fönster bör du fundera lite över materialen. Träfönster är vackra och passande för äldre hus, men det är också en fönstertyp som kräver mer underhåll. Du får räkna med flagnande färg som behöver skrapas, spacklas och fixas. Om du inte orkar med allt nödvändigt underhåll kan du istället välja fönster som har en karm och båge i plast eller aluminium. Du kan även hitta fönster med olika material på in- och utsida. Då kan du exempelvis ha träkarm på insidan och aluminium på utsidan.

Stora moderna fönster.

Det finns för- och nackdelar med både trä och aluminium, vi har samlat några punkter här nedan.

Fördelar med träfönster:
 • Finns ett stort utbud att välja bland.
 • Har lågt pris.
 • Passar bra till många hustyper, både äldre och modernare.
 • Går att renovera.
Nackdelar med träfönster:
 • Kräver mycket underhåll och skötsel.
Fördelar med aluminiumfönster:
 • I stort sett inget underhåll.
 • Tåligt material.
 • Fungerar för många hustyper och kan kombineras med trä.
Nackdelar med aluminiumfönster:
 • Högre priser.
 • Med tiden kan aluminiumet blekas och det kan vara svårt att måla om.
 • Smälter inte in lika bra till äldre hus.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om fönster
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Upphandling av fönsterbyte i hel bostadsrättsförening Att byta fönster i en hel bostadsrättsförening kan vara ett stort projekt under en längre tid. För att veta att rätt företag anlitas är det alltid en god idé att ta in offerter från flera företag och jämföra dessa, ta in referenser från...
Läs mer om
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Byta takfönster kostnad
Ett takfönster är en bra lösning för hus med snedtak, men även i rum där du vill få in mycket dagsljus. Så här brukar priset kunna se ut när du ska installera takfönster: Material: takfönster kan kosta väldigt olika men du får räkna med priser från cirka 3 000 kronor och uppåt. Detta...
Läs mer om
Byta takfönster kostnad
Vad kostar det att byta fönster?
Ibland är det nödvändigt att byta fönster. Det kan vara så att fönsterna har blivit utslitna eller utdaterade. Ibland behövs det bättre ljudisolering. Det kan också vara så att huset har gamla fönster som släpper ut värme vilket gör att värmekostnaderna blir onödigt höga. Oavsett varför f...
Läs mer om
Vad kostar det att byta fönster?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.