Inred ditt hem med färger – Hitta inspiration

Tapeter och målarfärg kan snabbt förändra atmosfären i ett rum, men vilken kulör ska du välja? Eftersom att det  finns en uppsjö av färg- och mönsteralternativ att välja bland kan det kännas svårt att hitta rätt. För att du ska bli nöjd med färgvalet är det viktigt med inspiration. Ett tips är att kolla igenom inredningsmagasin och bloggar på nätet där du kan få idéer om såväl mönster som färger. Beroende på vilket rum du ska inreda finns även lite olika sätt att tänka.

Sovrum – hitta lugnet

Sovrummet är ett viktigt rum, här ska du kunna vila och slappna av. Med för starka färger kan det bli svårt att komma ner i varv. Här bör du istället satsa på pastell eller dovare färger. Välj lugna mönster och gärna nyanser i blått, grönt eller lila. Trots att mörka färger ofta ger illusionen om att ett rum är mindre än vad det är, kan det ändå passa bra i sovrummet. Här ska du trots allt sova och ta det lugnt. Blått är en färg man ofta förknippar med lugn och ro, det finns ju dessutom hur många olika nyanser av blått som helst att välja bland. Även mönstrade tapeter passar bra i sovrummet, satsa gärna på naturinspirerade motiv som blad och blommor, både stor- och småmönstrat kan passa bra.

I kombination med skira och mörkläggande gardiner i färger som matchar tapeten kan du enkelt skapa en hotellkänsla i sovrummet. Låt även textilier som mattor, kuddar och lakan följa färgtemat för en fulländad och enhetlig inredning.

Vardagsrummet – här kan du våga

Medan sovrummet är en plats för lugn och ro är vardagsrummet hemmets allrum, en plats du med fördel kan våga vara modig i. Här kan du absolut välja skarpare färger eller mer kreativa mönster på tapeterna. Vardagsrummet används ofta som en plats för familj och vänner, kanske spelar ni spel här eller kollar på film? Beroende på vilken känsla du vill skapa finns ett rikt sortiment av tapeter i såväl lantlig och romantisk stil som mer modern, minimalistisk eller barocka.

Modernt eller lantligt kök?

Hemmets hjärta, köket är sannerligen ett rum som använts flitigt. Här samtalar man in på småtimmarna, fixar käk och gör läxor. Vilken känsla vill du ha i köket? Det finns mängder av tapeter och färger att välja bland. Fundera över om du vill ha ett ljust och modernt kök med minimalistisk inredning. Då kan ljusare och enfärgade tapeter passa bra. Matcha gärna med köksskåp och bänkar för att få till en enhetlig känsla. I ett mer klassiskt, lantligt kök, kan du med fördel satsa på mönstrade tapeter eller fasat kakel.

Hallen – hemmets första intryck

Hallen är i regel ett relativt litet område. Du kan därför med fördel inreda med ljusa färger (gärna vitt) som skapar en känsla av att rummet är båda ljusare och större än det faktiskt är. Färgsätt rummet med dekorativa vaser, speglar (som skapar rymd) eller konstverk. Hallen är det första du möter när du kommer hem och det sista du ser när du går ut genom dörren, men det är också ett rum för av- och påklädning så se först och främst till att det är funktionellt!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om måleri
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Som ägare till ett hus med träfasad kommer du förr eller senare behöva plocka fram färg och pensel. Förutom att husets färg flagnar med åren och tappar glansen i kulören kan en ommålning bli nödvändig av andra skäl än rent estetiska. I värsta fall kan fasaden drabbas av alger och mögelsva...
Läs mer om
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Har du tröttnat på tapeten hemma? Istället för att lägga ner tid på att ta ner den gamla tapeten och tapetsera nytt kan du faktiskt måla direkt på tapet, men det är inte bara att hälla upp färgen och börja rolla. Förarbetet är mycket viktigt för ett fint resultat. Följ vår steg-för-steg-l...
Läs mer om
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Genom att måla om tegelhus kan du genast skapa en helt ny fasad. Det finns särskilda tegelfärger som fäster bra på just tegel. För att du ska få ett professionellt och fint resultat samt för att färgen ska sitta så bra som möjligt är det dock viktigt att du utför målningen på rätt sätt. F...
Läs mer om
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.