Måla fasad: Skillnad mellan puts, betong och trä

Fasaden är viktig, det är husets yttre, men att måla om hela fasaden gör man inte i en handvändning. Dels krävs det ett omfattande förarbete i form av rengöring och borttagning av flagnande färg. Dessutom kostar det en del att köpa in målarfärg och material. Med det sagt är det viktigt med en fräsch och hållbar fasad för att husets yttre ska klara av väder och vind. Dessutom ser det trevligt ut med ett nymålat hus!

Det finns mängder av produkter som är utvecklade för olika fasadtyper som exempelvis putsad betong eller trä. Är du osäker på vilken sorts färg du ska välja? Om du har ett trähus kan du känna på väggarna. Om det färgar av sig på händerna är det slamfärg. Om du funderar över om fasaden är målad med olje- eller akrylfärg kan du testa genom att använda ett sandpapper. Slipa lite på väggen. Om du får ett damm är det olje- eller alkydoljefärg. Om färgen istället fastnar på sandpappret är det förmodligen akrylat.

Man och kvinna har börjat måla om huset.

Samma färg och färgtyp

När du ska måla om trähuset är det bäst att måla i samma färg som huset tidigare haft. Det är såklart inte omöjligt att byta färg, men det kräver ett mer omfattande grundarbete då du kanske behöver täcka den gamla färgen om du valt en ljusare kulör.

De färgtyperna vi nämnde ovan, alkyd-, olje- och akrylat, har alla sina olika egenskaper. Akrylat, även kallad latexfärg, är en vattenbaserad och snabbtorkande färg som håller otroligt bra. Nackdelen med akrylat är att den har en något porösare yta än oljefärgen. Detta gör den mer mottaglig för mögelangrepp.

Oljefärgen är vanlig på äldre hus, en färgtyp som går in djupare i träets fibrer. Den blir väldigt vacker på fasaden men är i regel lite mer svårjobbad än akrylaten. Den är trögflytande och tar lång tid att torka. Dessutom har den kortare livslängd än akrylat.

Alkyd kan vara ett bra alternativ då färgtypen är en modernare variant av olje- samt linoljefärgen. Du kan hitta både vatten- och lacknaftabaserad färg. Färgen är lättjobbad, har lång livslängd och får en fin yta. Nackdelen med den lacknaftabaserade alkyden är att färgen tenderar att gulna på mörka ställen i fasaden.

Färg till puts och betong

Är din fasad i puts eller betong? Då är det andra färgtyper som gäller. Vanligtvis används kalkfärg på den här sortens fasad. De vanligaste färgtyperna är kalkcementfärg och silikatfärg. Betong och puts är fuktabsorberande material så det är viktigt att du inte använder färg som stänger inne fukten.

Kalkcementfärg är en billigare färg med fin lyster, men den är inte lika hållbar som silikatfärg. Silikat är fördelaktigt då färgen hanterar sura luftföroreningar optimalt samt fungerar på såväl sten som betong och puts.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om måleri
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Som ägare till ett hus med träfasad kommer du förr eller senare behöva plocka fram färg och pensel. Förutom att husets färg flagnar med åren och tappar glansen i kulören kan en ommålning bli nödvändig av andra skäl än rent estetiska. I värsta fall kan fasaden drabbas av alger och mögelsva...
Läs mer om
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Har du tröttnat på tapeten hemma? Istället för att lägga ner tid på att ta ner den gamla tapeten och tapetsera nytt kan du faktiskt måla direkt på tapet, men det är inte bara att hälla upp färgen och börja rolla. Förarbetet är mycket viktigt för ett fint resultat. Följ vår steg-för-steg-l...
Läs mer om
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Genom att måla om tegelhus kan du genast skapa en helt ny fasad. Det finns särskilda tegelfärger som fäster bra på just tegel. För att du ska få ett professionellt och fint resultat samt för att färgen ska sitta så bra som möjligt är det dock viktigt att du utför målningen på rätt sätt. F...
Läs mer om
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.