108 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Måleri / Måla fasad: Skillnad mellan puts, betong och trä

Måla fasad: Skillnad mellan puts, betong och trä

Fasaden är viktig, det är husets yttre, men att måla om hela fasaden gör man inte i en handvändning. Dels krävs det ett omfattande förarbete i form av rengöring och borttagning av flagnande färg. Dessutom kostar det en del att köpa in målarfärg och material. Med det sagt är det viktigt med en fräsch och hållbar fasad för att husets yttre ska klara av väder och vind. Dessutom ser det trevligt ut med ett nymålat hus!

Det finns mängder av produkter som är utvecklade för olika fasadtyper som exempelvis putsad betong eller trä. Är du osäker på vilken sorts färg du ska välja? Om du har ett trähus kan du känna på väggarna. Om det färgar av sig på händerna är det slamfärg. Om du funderar över om fasaden är målad med olje- eller akrylfärg kan du testa genom att använda ett sandpapper. Slipa lite på väggen. Om du får ett damm är det olje- eller alkydoljefärg. Om färgen istället fastnar på sandpappret är det förmodligen akrylat.

Man och kvinna har börjat måla om huset.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på måleri!

Samma färg och färgtyp

När du ska måla om trähuset är det bäst att måla i samma färg som huset tidigare haft. Det är såklart inte omöjligt att byta färg, men det kräver ett mer omfattande grundarbete då du kanske behöver täcka den gamla färgen om du valt en ljusare kulör.

De färgtyperna vi nämnde ovan, alkyd-, olje- och akrylat, har alla sina olika egenskaper. Akrylat, även kallad latexfärg, är en vattenbaserad och snabbtorkande färg som håller otroligt bra. Nackdelen med akrylat är att den har en något porösare yta än oljefärgen. Detta gör den mer mottaglig för mögelangrepp.

Oljefärgen är vanlig på äldre hus, en färgtyp som går in djupare i träets fibrer. Den blir väldigt vacker på fasaden men är i regel lite mer svårjobbad än akrylaten. Den är trögflytande och tar lång tid att torka. Dessutom har den kortare livslängd än akrylat.

Alkyd kan vara ett bra alternativ då färgtypen är en modernare variant av olje- samt linoljefärgen. Du kan hitta både vatten- och lacknaftabaserad färg. Färgen är lättjobbad, har lång livslängd och får en fin yta. Nackdelen med den lacknaftabaserade alkyden är att färgen tenderar att gulna på mörka ställen i fasaden.

Färg till puts och betong

Är din fasad i puts eller betong? Då är det andra färgtyper som gäller. Vanligtvis används kalkfärg på den här sortens fasad. De vanligaste färgtyperna är kalkcementfärg och silikatfärg. Betong och puts är fuktabsorberande material så det är viktigt att du inte använder färg som stänger inne fukten.

Kalkcementfärg är en billigare färg med fin lyster, men den är inte lika hållbar som silikatfärg. Silikat är fördelaktigt då färgen hanterar sura luftföroreningar optimalt samt fungerar på såväl sten som betong och puts.

Fler inlägg om Måleri

Måla om lägenhet – Kostnad och tips
Måla om lägenhet – Kostnad och tips Genom att sätta ny färg på väggarna kan du enkelt förnya din lägenhet. Oavsett om du ska göra jobbet själv eller anlita en målerifirma så finns en del saker som det är bra att tänka över.  En första fråga att ställa sig: Hur mycket kostar det? Vi ska kik...
Läs mer om Måla om lägenhet – Kostnad och tips
Vanliga misstag när du målar och hur du undviker dem
Äntligen dags att doppa penseln i målarburken och dra det första penseldraget. Efter ett par timmars ihärdigt, men roligt, målande är du klar. Men det blir inte bra. Vad har du gjort för fel? Varför ser väggen fläckig och ojämn ut? Det finns en hel del vanliga misstag man lätt kan råka gö...
Läs mer om Vanliga misstag när du målar och hur du undviker dem
Måla om hus – Kostnad och tid
Hur fasaden på ditt hus ser ut avgör det första intrycket. En sliten och gammal målarfärg som flagnat och blivit smutsig drar ner hela husets utseende. Det är dock inte något enkelt projekt att måla om huset, det tar mycket tid, kräver noggrant förarbete och kostar även pengar. Beroende p...
Läs mer om Måla om hus – Kostnad och tid