Måla innertak: Välj en snygg kulör

Det finns många anledningar till att fräscha upp innertaket. Om du ska renovera eller tapetsera ett rum kan det vara smart att passa på att även göra i ordning taket.  Det gör dels att:

 • Rummet blir i samma nyans, och
 • Det spelar ingen roll om det kommer färg över skarven mellan vägg och tak

Innertak är oftast vita, men du kan med fördel testa andra färger och kulörer.

Taket måste inte vara vitt

En man håller upp en färgkarta mot väggen.
Ta fram en färgkarta och välj en kulör du tycker om.

Ett tak utgör ungefär en sjättedel av rummet. Precis som färgen du har på golvet påverkar atmosfären i rummet påverkar också färgen på taket hur rummet upplevs. Ljusa tak gör att rummet känns större medan mörkare tak gör att det känns mer ombonat. Av den anledning väljer många att måla taket i sovrummet i en mörkare nyans.

Grått har varit populärt i flera år nu. Det ger ett elegant intryck och det finns oändligt många olika nyanser att välja mellan. Tänk bara på att takfärgen ska vara matt. Det finns särskild takfärg att köpa som är framtagen för att fästa snyggt på innertaket.

Innan du börjar måla innertaket

Det finns några saker som du måste göra innan själva målningen av taket kan komma igång.

 1. Vilken taktyp handlar det om? För att du ska kunna utföra grundarbetet på rätt sätt behöver du veta vilket material ditt tak är gjort av. Du kan ta reda på det genom att provtvätta en liten yta. Om färgen verkar sitta ordentligt är det bara att fortsätta tvätta. Skulle den däremot börja släppa och lösas upp beror det förmodligen på limfärg. Denna färg måste du tvätta bort innan du kan fortsätta måla över med ny färg. Det är bara att fortsätta med mycket vatten för att få bort färgen. Om färgen istället verkar damma av sig när du torkar med en torr trasa kan det hända att det är kalkfärg. Den färgen tar du bort genom att borsta taket. Kom ihåg att använda skyddsglasögon och handskar när du rengör taket.
 2. När du rengjort taket är det dags att börja sätta upp täckpapp på golvet och tejpa lister och skarvar. Flytta ut möbler från rummet så blir det enklare att måla. Om du inte tänker tapetsera eller måla väggarna bör du även täcka dem med skyddsplast.
 3. Färgval. Att välja kulör är det roligaste. Även om vitt är klassiskt och ofta ger rymd åt rummet kan du självklart välja en annan kulör. Har du ett stort rum med högt i tak kan du med fördel välja en mörkare kulör som matchar tapet eller väggfärg.
 4. Dags att måla! När du köper färgen hos färgaffären kan du passa på att få hjälp med tillbehör. Det är lättast med en mindre pensel samt en roller. Börja med att penselmåla närmast väggen, vid skarv mellan tak och vägg. Där är det nämligen svårt att komma åt med rollern. Rolla sedan från fönstret inåt mitten för att få ett jämnt resultat.

Underlätta målningen – Se till att du har rätt material hemma

En man målar taket med lång roller.

Dessa produkter är bra att ha inför ommålning av innertak:

 • Täckpapper
 • Förläningsskaft till rollern
 • Roller och pensel (vinkelpensel är praktiskt)
 • Skyddshandskar och skyddsglasögon
 • Tvättsvamp och trasor (beroende på takmaterial kan du även behöva borste för rengöring av limfärg)
 • Inomhustvätt
 • Skyddsplast och skarvremsor
 • Spackel och skrapa samt spatel
 • Grundfärg, takfärg och latexfog

Spackel är bra om taket skulle ha några skador eller hål du vill täcka igen.

 

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om måleri
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Som ägare till ett hus med träfasad kommer du förr eller senare behöva plocka fram färg och pensel. Förutom att husets färg flagnar med åren och tappar glansen i kulören kan en ommålning bli nödvändig av andra skäl än rent estetiska. I värsta fall kan fasaden drabbas av alger och mögelsva...
Läs mer om
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Har du tröttnat på tapeten hemma? Istället för att lägga ner tid på att ta ner den gamla tapeten och tapetsera nytt kan du faktiskt måla direkt på tapet, men det är inte bara att hälla upp färgen och börja rolla. Förarbetet är mycket viktigt för ett fint resultat. Följ vår steg-för-steg-l...
Läs mer om
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Genom att måla om tegelhus kan du genast skapa en helt ny fasad. Det finns särskilda tegelfärger som fäster bra på just tegel. För att du ska få ett professionellt och fint resultat samt för att färgen ska sitta så bra som möjligt är det dock viktigt att du utför målningen på rätt sätt. F...
Läs mer om
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.