108 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Måleri / Vanliga misstag när du målar och hur du undviker dem

Vanliga misstag när du målar och hur du undviker dem

Äntligen dags att doppa penseln i målarburken och dra det första penseldraget. Efter ett par timmars ihärdigt, men roligt, målande är du klar. Men det blir inte bra. Vad har du gjort för fel? Varför ser väggen fläckig och ojämn ut? Det finns en hel del vanliga misstag man lätt kan råka göra när man ska måla om hemma. Vi reder ut de vanliga misstagen och hur du enkelt undviker dem.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på måleri!

Slarvigt förarbete

Vi vet, det är otroligt lockande att bara få börja med målandet, men om du stressar finns risken att du slarvar med det viktigaste av allt, förarbetet. Förarbetet kan ofta ta längre tid än själva målandet och är inte alls lika kul. Men ack så viktigt. För att få ett jämnt och fint resultat och för att slippa göra om allt bör du följa den här punktlistan.

  1. Täck golv med golvpapp och tejpa lister, kontakter och områden med maskeringstejp för att undvika fläckar.
  2. Skrapa bort gamla tapeter eller flagnande färg.
  3. Torka av väggarna så att de är rena från damm och smuts.
  4. Spackla ojämnheter i väggarna som gamla spikhål och revor.
  5. Efter att första omgången spackel torkat, slipa med sandpapper för att jämna ut.
  6. Lägg därefter på ytterligare ett lager spackel och låt torka.
  7. Ibland behöver man grundmåla väggen, om så är fallet är det dags för det nu.
  8. När grundfärgen torkat kan du köra vidare med målarfärgen. Kom ihåg att använda både mindre penslar och rollers för att få ett fint resultat.

Ojämnt och flammigt

En burk med vit målarfärg som har tippat omkull.

Du har utfört ett noggrant förarbete och har nu målat färdigt, men varför ser väggarna flammiga och ojämna ut? Ett väldigt vanligt misstag är att rollerna dragits kors och tvärs. Då samlas ett tjockare färglager där du råkat gå över fler gånger och ett tunnare lager bildas där du inte rollat lika många gånger. Resultatet blir en ojämn och fläckig vägg. Se istället till att först börja måla längst med lister och skarvar och svåråtkomliga ställen med en vinkelpensel. Börja penseldraget lite från väggen så att det inte fastnar massor av färg i kanterna. När du tagit itu med svåra ställen kan du börja rolla. Men inte kors och tvärs. Jobba istället långsamt och systematiskt upp och ner tills väggen är klar.

Hjälp – Färgen slets bort

Även om du följt det noggranna förarbetet samt rollat och målat perfekt finns det ytterligare ett vanligt misstag som snabbt kan förstöra resultatet. Maskeringstejpen. Du ska förvisso tejpa över lister och kontakter med tejp innan du målar men det viktiga är att ta bort tejpen medan färgen fortfarande är blöt, alltså precis efter att du målat. Annars finns risken att färgen torkar över tejpen. När du sedan drar bort tejpen får du med dig en bit av väggfärgen också.

Sista tipset är att vara noggrann med att tvätta och torka av ytor där händer har tagit. Där har det nämligen hamnat fett och olja som färgen kommer få svårt att fästa på.

Fler inlägg om Måleri

Måla om lägenhet – Kostnad och tips
Måla om lägenhet – Kostnad och tips Genom att sätta ny färg på väggarna kan du enkelt förnya din lägenhet. Oavsett om du ska göra jobbet själv eller anlita en målerifirma så finns en del saker som det är bra att tänka över.  En första fråga att ställa sig: Hur mycket kostar det? Vi ska kik...
Läs mer om Måla om lägenhet – Kostnad och tips
Måla om hus – Kostnad och tid
Hur fasaden på ditt hus ser ut avgör det första intrycket. En sliten och gammal målarfärg som flagnat och blivit smutsig drar ner hela husets utseende. Det är dock inte något enkelt projekt att måla om huset, det tar mycket tid, kräver noggrant förarbete och kostar även pengar. Beroende p...
Läs mer om Måla om hus – Kostnad och tid
Måla innertak: Välj en snygg kulör
Det finns många anledningar till att fräscha upp innertaket. Om du ska renovera eller tapetsera ett rum kan det vara smart att passa på att även göra i ordning taket.  Det gör dels att: Rummet blir i samma nyans, och Det spelar ingen roll om det kommer färg över skarven mellan väg...
Läs mer om Måla innertak: Välj en snygg kulör