Vanliga misstag när du målar och hur du undviker dem

Äntligen dags att doppa penseln i målarburken och dra det första penseldraget. Efter ett par timmars ihärdigt, men roligt, målande är du klar. Men det blir inte bra. Vad har du gjort för fel? Varför ser väggen fläckig och ojämn ut? Det finns en hel del vanliga misstag man lätt kan råka göra när man ska måla om hemma. Vi reder ut de vanliga misstagen och hur du enkelt undviker dem.

Slarvigt förarbete

Vi vet, det är otroligt lockande att bara få börja med målandet, men om du stressar finns risken att du slarvar med det viktigaste av allt, förarbetet. Förarbetet kan ofta ta längre tid än själva målandet och är inte alls lika kul. Men ack så viktigt. För att få ett jämnt och fint resultat och för att slippa göra om allt bör du följa den här punktlistan.

  1. Täck golv med golvpapp och tejpa lister, kontakter och områden med maskeringstejp för att undvika fläckar.
  2. Skrapa bort gamla tapeter eller flagnande färg.
  3. Torka av väggarna så att de är rena från damm och smuts.
  4. Spackla ojämnheter i väggarna som gamla spikhål och revor.
  5. Efter att första omgången spackel torkat, slipa med sandpapper för att jämna ut.
  6. Lägg därefter på ytterligare ett lager spackel och låt torka.
  7. Ibland behöver man grundmåla väggen, om så är fallet är det dags för det nu.
  8. När grundfärgen torkat kan du köra vidare med målarfärgen. Kom ihåg att använda både mindre penslar och rollers för att få ett fint resultat.

Ojämnt och flammigt

En burk med vit målarfärg som har tippat omkull.

Du har utfört ett noggrant förarbete och har nu målat färdigt, men varför ser väggarna flammiga och ojämna ut? Ett väldigt vanligt misstag är att rollerna dragits kors och tvärs. Då samlas ett tjockare färglager där du råkat gå över fler gånger och ett tunnare lager bildas där du inte rollat lika många gånger. Resultatet blir en ojämn och fläckig vägg. Se istället till att först börja måla längst med lister och skarvar och svåråtkomliga ställen med en vinkelpensel. Börja penseldraget lite från väggen så att det inte fastnar massor av färg i kanterna. När du tagit itu med svåra ställen kan du börja rolla. Men inte kors och tvärs. Jobba istället långsamt och systematiskt upp och ner tills väggen är klar.

Hjälp – Färgen slets bort

Även om du följt det noggranna förarbetet samt rollat och målat perfekt finns det ytterligare ett vanligt misstag som snabbt kan förstöra resultatet. Maskeringstejpen. Du ska förvisso tejpa över lister och kontakter med tejp innan du målar men det viktiga är att ta bort tejpen medan färgen fortfarande är blöt, alltså precis efter att du målat. Annars finns risken att färgen torkar över tejpen. När du sedan drar bort tejpen får du med dig en bit av väggfärgen också.

Sista tipset är att vara noggrann med att tvätta och torka av ytor där händer har tagit. Där har det nämligen hamnat fett och olja som färgen kommer få svårt att fästa på.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om måleri
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Som ägare till ett hus med träfasad kommer du förr eller senare behöva plocka fram färg och pensel. Förutom att husets färg flagnar med åren och tappar glansen i kulören kan en ommålning bli nödvändig av andra skäl än rent estetiska. I värsta fall kan fasaden drabbas av alger och mögelsva...
Läs mer om
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Har du tröttnat på tapeten hemma? Istället för att lägga ner tid på att ta ner den gamla tapeten och tapetsera nytt kan du faktiskt måla direkt på tapet, men det är inte bara att hälla upp färgen och börja rolla. Förarbetet är mycket viktigt för ett fint resultat. Följ vår steg-för-steg-l...
Läs mer om
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Genom att måla om tegelhus kan du genast skapa en helt ny fasad. Det finns särskilda tegelfärger som fäster bra på just tegel. För att du ska få ett professionellt och fint resultat samt för att färgen ska sitta så bra som möjligt är det dock viktigt att du utför målningen på rätt sätt. F...
Läs mer om
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.