85 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Offert på nybyggnation

Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika byggföretag med en enda förfrågan. Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita ett företag eller inte.

Helt kostnadsfritt

Inget köptvång

Hitta det bästa erbjudandet

Fungerar i hela Sverige

Hitta seriösa och erfarna


företag i din närhet

Enkelt att använda

"Jag är extremt nöjd med nivån på hantverkare, 4 av 5 hörde av sig inom rätt tid."

Jonas, Falun

"Har kört HelpHero för att fixa både värmepump och fönsterbyte nu, funkar kanon."

Erik, Kalmar

"Fantastisk tjänst och jättebra kundservice som hjälpte mig med mina frågor!"

Alice, Kungsbacka

Så går det till

1
Fyll i dina uppgifter
För att du ska kunna följa din förfrågan skapas ett konto åt dig på HelpHero.se. Du förbinder dig inte till köp och kan när som helst ändra eller radera dina uppgifter.
2
Vi skickar ut din förfrågan
Byggföretagen i vårt nätverk hör av sig till dig inom fem dagar. Om du går in på Mina Sidor kan du se vilka företag det är och du hittar även deras kontaktuppgifter.
3
Du får in upp till 6 offerter
Du väljer själv om du vill acceptera en av offerterna. I framtiden kan du snabbt och enkelt göra nya förfrågningar via ditt konto här på HelpHero.

Vanliga frågor från andra som funderar på att bygga ett nytt hus

Visa fler frågor + Visa färre frågor -


Vilket ansvar har byggherren?

Byggherren ansöker om lov för bygg-, rivning och markåtgärder. Det är byggherren som har det yttersta ansvaret för att allting sker enligt lagar och föreskrifter. Byggherren ser exempelvis till att nybyggnationen följer byggnadsnämndens kontrollplan.

I första hand är det alltid du som anlitar en byggfirma eller hantverkare som är byggherre. Om du inte vill ta på dig detta ansvar själv kan du avtala om att din entreprenör ska ta över det istället.

Dokument för detta hittar du bland annat på Sverigesbyggindustrier.se. Det heter ”Hantverksformuläret 17” och går att ladda ner gratis. Avtalsmallen har tagits fram av konsumentverket i samarbete med Villaägarna och Sveriges Byggindustrier. Eftersom att det råder avtalsfrihet i Sverige har du också rätt att ta fram ett avtal själv

Läs hela svaret
Vad är lagfart och pantbrev?

När du har köpt en fastighet ska du ansöka om lagfart. Det är ett ägarbevis. Du ansöker om lagfart hos Lantmäteriet. Om du ska bygga ett nytt hus ansöker om endast om lagfart för tomten. Du betalar då 1,5 procent av tomtpriset i lagfart. Om du lånar pengar för ditt nya hemprojekt vill banken ha en säkerhet (pant) på lånet. Du kan använda din nya investering eller en fastighet som du redan äger som säkerhet. Det viktiga är att pantbrevet har samma värde som det belopp du lånar från banken.

När du tar ut ett nytt pantbrev betalar du stämpelskatt. Den ligger på 2 procent av pantbrevets totala belopp. Om din fastighet inte har ett taxeringsvärde (totala värdet av tomt och byggnation) kan det krävas en värdering för att banken ska godkänna din fastighet som säkerhet. Värderingen kan exempelvis utföras av din mäklare eller en banktjänsteman. Det kan vara bra att veta att du inte får sälja fastigheten om du inte kan lösa lånen hos banken samtidigt.

Läs hela svaret
Hur stort får jag bygga utan bygglov?

Det finns flera byggprojekt som du får dra igång helt utan bygglov. Det gäller bland annat friggebodar (komplementbyggnader), attefallshus, tillbyggnader och uthus. Även om det inte krävs bygglov för ditt byggprojekt kan du behöva anmäla projektet så att du får ett startbesked från stadsbyggnadsnämnden i din kommun.

Enligt Boverket gäller följande:

 • Oavsett vad du bygger på tomten får du inte bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Undantag gäller om dina grannar godkänner detta via ett skriftligt godkännande.
 • Om du har ett en- och tvåbostadshus får du bygga en tillbyggnad med en bruttoarea på maximalt 15 kvadratmeter. Tillbyggnaden får inte vara högre än tacknockshöjden på den befintliga fastigheten. Du behöver ett startbesked innan du inleder bygget.
 • Du får bygga en friggebod på 15 kvadratmeter utan bygglov. Den måste vara fristående och får därmed inte byggas ihop med den befintliga fastigheten.
 • Utöver friggeboden är det också tillåtet att bygga ett attefallshus på tomten. Storleken på den här typen av komplementbyggnad får maximalt vara 25 kvadratmeter. Du måste ha ett startbesked innan du inleder bygget.
 • Du får måla om och/eller renovera fasaden så länge det inte ändrar byggnadens karaktär för mycket.
 • Om du har ett enbostadshus får du inreda ytterligare en bostad. Du behöver ett starbesked innan du inleder projektet.


 • Sammanfattningsvis: Du får bygga ut huset med maximalt 15 kvadratmeter utan bygglov och du får uppföra en komplementbyggnad på 15 (friggebod) eller 25 kvadratmeter.

  Läs hela svaret
  Vad är ett nyckelfärdigt hus?

  Begreppet ”ett nyckelfärdigt hus” kan vara missvisande. Det är sällan du får nyckeln till ett hus som är helt inflyttningsklart på dagen. I de allra flesta fallen måste du vara med i själva byggprocessen som köpare och byggherre. Det innebär att det är ditt ansvar att ta kontakt med myndigheter som exempelvis stadsbyggnadskontoret. Du ser vad du ansvarar för i produktionskostnadskalkylen som byggfirman tar fram.

  Det är säljaren/entreprenören som definierar exakt vad ett nyckelfärdigt hus är. Det kan du läsa om i kontraktet för nybygget.

  Om du vill slippa ansvar för byggprocessen ska du köpa en totalentreprenad och anlita en byggledare som driver ditt hemprojekt. Med totalentreprenad ingår både utvändigt- och invändigt arbete. Byggfirman lägger därmed golv, målar och tapetserar utefter dina önskemål. Fördelen med ett nyckelfärdigt hus är att slutpriset är fastslaget redan från början. Du behöver därmed inte inkludera ”oväntade utgifter” i din budget.

  Läs hela svaret
  Ett hus som sticker fram bakom några buskar och träd

  Bestäm vilken stil du vill ha på huset

  Det är en omfattande process att bygga ett helt nytt hus. Vi skulle ljuga om vi sa att vägen till drömhuset alltid är smärtfri. Du har många stora och små beslut att fatta. Vi ska försöka göra processen så enkel som möjligt för dig.

  Först och främst måste du bestämma var du vill bo och hur ditt hus ska se ut.

  Placera huset rätt på tomten

  Drömmen om det perfekta huset börjar med inget annat än en tomt. Oavsett om du vill bo vid havet, mitt i staden eller i skogen finns det vissa frågor som det är bra att fundera över. Tomtplaceringen påverkar oundvikligen designen på huset.

  Checklista till dig som ska köpa en ny tomt

  • Finns det ett förhandsbesked om bygglov?
  • Är tomten avstyckad?
  • Ligger tomten inom ett detaljplanerat område?
  • Kräver tomten ett omfattande markarbete?
  • Vad har kommunen för planer för området?
  • Hur stort hus kan du bygga – finns det plats för parkering?
  • I vilket väderstreck ska huset placeras?

  Se till att du har räknat med kringkostnader

  När du gör en byggkalkyl är det viktigt att du också tar med kringkostnader. I Stockholm kostar det exempelvis 33 000 kronor att ansöka om bygglov för ett nytt en- eller tvåbostadshus inklusive garage och/eller växthus samt murar och plank. I Kungsbacka kostar bygglovsprocessen för ett hus på 200 kvadratmeter (bruttoarea) 35 000 till 40 000 kronor. Rådgör därför med stadsbyggnadskontoret i din kommun innan du sätter dig ner och spikar budgeten.

  Kringkostnader som det är bra att inkludera i budgeten

  • Bygglov
  • Avstyckning
  • Lagfart
  • Pantbrev
  • Utstakning
  • Lägeskontroll
  • Geoteknisk undersökning av tomten
  • Markarbete/ grundläggningsarbete
  • Anslutning till kommunalt vatten och avlopp
  • Anslutning till elnätet
  • Arvode till kontrollansvarig
  • Slut- och delbesiktningar

  Olika husmodeller

  När du vet var du vill bo är det hög tid att sätta sig ner och leta efter inspiration till husbygget. Vi har samlat ihop några arkitektoniska stilar som har varit populära i Sverige.

  1920-tals villa
  Under 1920-talet började det byggas hus med detaljer som var hämtade från antiken och klassicismen. Allt fler valde att ha oxögon (ovala fönster), stående locklistpaneler, blomsterfestonger och brutna tak.

  Den svenska trävillan spred sig över världen och blev känd som ”Swedish Grace”. På Parisutställningen 1925 belönades den svenska avdelningen med så mycket som 36 medaljer.är en fransk uppfinning. Det kallas också för ett ”brutet tak” och kännetecknas av att taket har två uppdelade fall som har olika lutning. Det går att lägga alla sorters takpannor på taket. En klar fördel med den här formen är att det ger bostaden en högre takhöjd inomhus.

  Funkishuset
  Under 30-talet började funkishusen konkurrera med 20-talsvillan. Utsmyckningarna togs bort och allt i hemmet skulle fylla en viss funktion. Husen skulle ha raka linjer, släta ytor, gärna vita fasader och platta tak. Många hus hade också asymmetriskt placerade fönster.

  Klassiskt småhus
  Småhusen växte fram i samma veva som folkhemmet under 50-talet. De skulle ha fasader av trä eller puts. Istället för att bygga en ovanvåning var det fokus på källare. Nyckelordet var lättskött. Många hus byggdes med tegel och hade varma toner i brunt och rödbrunt.

  Den moderna villan
  I takt med att byggnadskonsten har utvecklats har vi också blivit allt mer miljömedvetna. Den moderna villan ska vara en reflektion av vår livsstil. Rummen går ihop i varandra, planlösningen är öppen och takhöjden varierande. Ute och inne får gärna smälta samman genom stora glaspartier.

  Vi spolar tillbaka bandet: Så gick människan från grottor till betonghus

  Stegen till den moderna villan är många.

  Under istiden bodde människan i mörka grottor. Från grottorna flyttade vi till träkojor och från träkojorna flyttade vi så småningom till egenbyggda hus.

  Egypterna var först med att bygga platta hus av soltorkade tegelstenar cirka 3 100 år före Kristus. Nästan 600 år senare lärde sig Assyrierna att glasera tegelstenar. Långt senare på 1500-talet började européerna bygga korsvirkeshus med sten- eller tegelfundament. Under renässansen riktades fokus bort från byggmaterial till estetik. Nu ville vi ha flådiga hus. Byggnadsingenjörerna blev konstnärer och det blev allt vanligare för rika människor att anlita någon som uppförde huset åt dem.

  Först under industrialismen började vi få grepp om det där med att massproducera järn, glas och tegel. Vi lärde oss också att använda ång- och vattendrivna sågverk som kunde tillverka träplankor i samma storlek. Detta ledde till att byggandet accelererade. Nu kunde vem som helst bygga sitt eget hus med billig spik. Människan började flytta från landsbygden till större städer och till det krävdes det inte bara fler sovplatser – utan också större byggnader.

  Räddningen var stål och betong.

  När hissen uppfanns på 1800-talet saknades det riktigt höga byggnader. De kom först i slutet av århundrandet.

  Den allra första skyskrapan kallas för Home Insurance Building och byggdes i Chicago 1885. Företaget från New York med samma namn ville ha ett nytt huvudkontor i staden och lät därför bygga den 42 meter höga byggnaden. Istället för att använda järn köpte de in stål som skulle utgöra stommen i byggnaden. Idag är det känt som ”stålburs idén.” Med hjälp av pumpar kunde de sedan leverera betong till olika våningsplan.

  Succén var ett faktum – och detta blev startskottet för flera liknande byggprojekt.

  Svensk design tar världen med storm

  I dagens svenska arkitektur går det att hitta influenser från olika tidsepoker – framför allt från funkisperioden. Vårt fokus på hantverk, naturliga material och rena linjer har gjort att den svenska stilen har vuxit i popularitet. Det som benämns som ”Scandinavian architektur” hyllas framför allt för sitt fokus på minimalism och hållbarhet.

  Den skandinaviska stilen kännetecknas av:

  • Öppna ytor
  • Naturliga ljusinflöden
  • Hållbara material
  • Funktionalitet

  Om du vill investera i en klimatvänlig bostad ska du välja ett hus med bra ventilation, giftfria material och låg energiförbrukning.
  Rådfråga din byggfirma om du vill ha fler tips!