Med HelpHero kan du spara både tid och pengar när du ska bygga nytt hus. Vi erbjuder en helt gratis tjänst som innebär att du kan begära offert för att bygga hus från flera byggentreprenörer med en enda förfrågan.
Processen är snabb, enkel och helt utan några bindningskrav.
Att bygga hus innebär många moment där olika typer av hantverkare behövs för att allt ska bli korrekt utfört. När du väljer att ta in hjälp utifrån vill du vara säker på att de har rätt kompetens och erfarenhet för de specifika delar av bygget som du behöver hjälp med.
Vissa entreprenörer kan erbjuda helhetslösningar med alla tjänster du behöver för att skapa ett komplett och välfungerande hem, medan du i andra fall kan välja att anlita specialister för enskilda arbeten. Att anlita erfaren och certifierad hjälp är en investering i säkerhet och kvalitet.
När du har fått in offerter för nybyggnation från flera olika byggentreprenörer ska du börja jämföra dem. För att få en bättre förståelse över vad som ingår i priset kan du ställa några av följande frågor:
Att bygga nytt hus kostar i snitt mellan cirka 20 000 och 25 000 kronor per kvadratmeter. En del offerter kan erbjuda billigare priser än så och även betydligt dyrare. Priset för nybyggnation i offerten baseras på faktorer såsom:
Även om de flesta firmor är pålitliga finns det en del oseriösa aktörer som fuskbygger. För att undvika problem är det viktigt att dels undersöka företaget, kolla upp dem hos Kronofogden och Skatteverket och se till att de har rätt typ av försäkringar, men kolla även igenom tidigare byggen som de har utfört och hör av dig till andra kunder för att höra om deras erfarenheter.
När allt verkar bra är det dags att skriva avtal. Här ska du vara säker på att avtalet är baserat på ABS 09, åtminstone om det gäller småhus. Detta är två stycken standardkontrakt som tagits fram av bland annat Konsumentverket.
I kontraktet ska vissa saker finnas med, bland annat:
I kontraktet ska det även finnas med säkerheter som vitesklausul. Detta är en klausul som säger att byggfirman blir ersättningsskyldig (ska betala vite) om byggnadsprojektet pågår för länge, alltså om det uppstår förseningar. Ofta ligger vitesklausulen på 1-2 % av den överenskomna kontraktssumman per varje försenad arbetsvecka.
Innan du kan börja arbetet behöver du ansöka om bygglov, köpa själva tomten samt skriva kontrakt för entreprenaden. Dessutom behöver du noga se över detaljplanen för att ta reda på vad du egentligen får och inte får bygga på den tomt som du har köpt. Om du utför arbete som du inte har tillstånd för, eller om du utför olovligt arbete kan det bli en dyr historia.
Processen för nybyggnation består, något förenklat, av tio olika steg.
När du gör en byggkalkyl är det viktigt att du också tar med kringkostnader. I Stockholm kostar det exempelvis 33 000 kronor att ansöka om bygglov för ett nytt en- eller tvåbostadshus inklusive garage och/eller växthus samt murar och plank. I Kungsbacka kostar bygglovsprocessen för ett hus på 200 kvadratmeter (bruttoarea) 35 000 till 40 000 kronor. Rådgör därför med stadsbyggnadskontoret i din kommun innan du sätter dig ner och spikar budgeten.