Offert på utbyggnad

Vill du bygga ut huset? Med HelpHero kan du begära offert på utbyggnad från upp till sex byggföretag på en och samma gång – helt gratis och utan förbindelsekrav.

Det går snabbt, är smidigt och låter dig jämföra offerter i lugn och ro.

Gratis offert för att bygga hus
Inget köptvång
Hitta det bästa erbjudandet
Fungerar i hela Sverige
Ta in offerter
Utbyggnad av hus

Frågor att ställa till byggföretagen

När du har fått in offerter från flera leverantörer ska du börja jämföra. För att få en bättre bild av respektive byggföretag och en tydligare förståelse för vad som ingår i de olika offerterna kan du ställa följande frågor:

  1. Har ni tidigare erfarenhet av liknande projekt? Kan ni ge exempel och referenser?
  2. Vilken typ av försäkring har ni och vad täcker den?
  3. Hur lång tid uppskattar ni att projektet kommer att ta?
  4. Sköter ni ansökningar om tillstånd och kontakter med myndigheter, eller behöver jag hantera det själv?
  5. Vilka kostnader kan tillkomma?
  6. Innehåller offerten en fullständig specifikation av de arbeten som ska utföras?

Genom att ta in offerter från hantverkare kan du få en välgjord och hållbar utbyggnad som står sig länge. Se till att välja ta hjälp av personer med rätt kompetens för de moment som kräver yrkeskunnande, såsom el, VVS och konstruktion. Passa också på att be om referenser och ställ frågor om försäkringar och tidsplan för att få bättre insikt i vad som ingår i leveransen samt på vilka villkor.

Anlita hantverkare

Tips till dig som vill ha en större bostad

För många hushåll kommer det en dag när huset börjat kännas lite för trångt. Barnen har kanske blivit äldre nu och vill ha sina egna rum? Du har kanske börjat jobba hemifrån och behöver ett hemmakontor som inte är fullt av brödsmulor från frukosten? Kanske vill ni kunna ta hem fler gäster? Ha en balkong som fungerar som ett extra rum?

Anledningar till att vilja bo större eller addera en utbyggnad är många. Vi har skrivit ner tips och idéer som hjälper dig komma igång med ditt hemprojekt.

6 olika sätt att bygga ut huset på

Det finns flera sätt att bygga ut sitt hus för att göra hemmet större.

1. Förläng huskroppen

Många väljer att bygga ut sitt hus i sidled. Genom att förlänga ett tvåplanshus med exempelvis 4 meter kan du få en ny matsal på undervåningen och nya sovrum på övervåningen. Vanligen byggs tillbyggnaden i samma stil som huset. Då används samma tak och fasadmaterial.

En annan sorts husförlängning gör du genom att bygga ett nytt uterum eller sätta ihop växthuset med ditt bostadshus. På så sätt får du ett inglasat uterum som du också kan använda som vinterträdgård.

2. Bygg en frontespis

Skillnaden mellan en frontespis och en takkupa är att frontespisen är betydligt större. Den går från nedervåningen upp till takkupans tak. Med en frontespis får du därför extra utrymme på både över- och undervåningen.

3. Bygg till i vinkel

När du bygger till i vinkel sammanför du din tillbyggnad i en annan vinkel än ursprungshuset står i. Ofta blir hela byggnaden då L-formad. Många som bygger till i vinkel väljer att satsa på fler fönster för att skapa en modern kontrast mot ursprungshuset. Det kan vara smart eftersom att det är svårt att få de båda ”husdelarna” att sammanfogas helt sömlöst.

4. Bygg en punchveranda

En punchveranda brukar placeras i husets entré. Den kan sträcka sig från nedre- till övervåningen. Med en punchveranda får du ett mysigt extra rum. Den engelska översättningen är ”sun room” och ofta byggs punchverandor just för att öka ljusinsläppet i huset.

5. Lyft taket

Om du har en liten trädgård ska du rikta blicken uppåt istället. Genom att lyfta taket och bygga till en ovanvåning kan du fördubbla boarean i ditt hus.

6. Fristående utbyggnad

Ett attefallshus är som en fristående utbyggnad av ditt hus och kräver inget bygglov. Den får vara upp till 25 kvadratmeter och kan inredas som en permanent bostad. Du får också använda det som exempelvis kontor, gästhus eller bastu. Tänk bara på att du måste anmäla bygget till kommunen innan du sätter igång.

Checklista vid utbyggnad

  • Hur är ditt hus byggt – vad har det för grund, väggar, fönster och takmaterial? Kommer tillbyggnadens ytterväggar bli tjockare?
  • Var finns det bärande väggar?
  • Finns det ledningar för vatten och avlopp?
  • Behövs det markarbete för tillbyggnaden och/eller omgivning?
  • Var kan du bygga nya dörröppningar?
  • Vilken typ av uppvärmning har huset – och hur ska du värma upp tillbyggnaden?
  • Kan du bygga tillbyggnaden med samma golvnivå som det ursprungliga huset?
  • Behöver du ansöka om bygglov?

Vanliga frågor om att bygga en utbyggnad på huset

Om du bygger en tillbyggnad på maximalt 15 kvadratmeter (en attefallstillbyggnad) behöver du inte ansöka om bygglov. Du kan däremot behöva anmäla ditt projekt till byggnadsnämnden i din kommun. De kommer då att ge dig ett startbesked som baseras på din kontrollplan för bygget.

Det finns vissa kriterier som ditt tillbygge måste uppfylla för att få räknas som en attefallstillbyggnad. Enligt Boverket gäller följande:

  • tillbyggnaden får endast byggas på ett befintligt en- eller tvåbostadshus
  • en- eller tvåbostadshuset får inte ha byggts till med en attefallstillbyggnad tidigare
  • tillbyggnaden får högst ha en bruttoarea på 15 kvadratmeter
  • tillbyggnaden får inte vara högre än bostadshusets taknockshöjd
  • tillbyggnaden måste placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen – annars krävs det tillstånd från grannar
  • tillbyggnaden får inte uppföras vid särskilt värdefulla byggnader eller bebyggelseområden
  • tillbyggnaden får inte placeras inom eller i anslutning till vissa områden som är av riksintresse för totalförsvaret
  • tillbyggnaden får inte uppföras utan bygglov om det specificeras i detaljplanen att det krävs bygglov i området

En villaförsäkring täcker sällan skador som kan uppstå vid ett nybygge eller en tillbyggnation. Det kan därför vara bra att teckna ytterligare försäkringar i samband med att du bygger ut huset. Du ska framför allt ha ett färdigställandeskydd.

Färdigställandeskyddet tecknar du med din byggfirma. Försäkringen ser till att ditt byggprojekt kan slutföras även om byggfirman skulle gå i konkurs. Färdigställandeskyddet är lagstadgat och måste därför tecknas mellan byggherre och byggfirma/näringsidkare. Undantag gäller om din åtgärd är bygglovsbefriad.

Vi rekommenderar också att du ser om det finns:

  • Allriskförsäkring
  • Ansvarsförsäkring

Allriskförsäkringen ger ett brett skydd och täcker hus såväl som material och verktyg som används under tillbyggnadsprojektet. Försäkringen gäller två år efter att bygget är färdigställt och godkänt. Det är byggfirman som tecknar försäkringen, men det är viktigt att du ser till att du är medförsäkrad.

Ansvarsförsäkringen skyddar framför allt byggfirman vid skadeståndskrav från utomstående part. Det ger helt enkelt byggfirman ett ekonomiskt stöd om något skulle gå fel. Försäkringen tecknar byggfirman själv.

Det finns väldigt många olika försäkringar att välja mellan. Om du går in på ditt försäkringsbolags hemsida kommer du hitta flera försäkringar som de rekommenderar. Se till att du är väl påläst så att du kan göra ett bra val.

Det går utmärkt att använda rotavdraget när du anlitar en byggfirma till ditt nya projekt. Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden i rotavdrag. Maxbeloppet som du kan få i avdrag per år ligger just nu på 75 000 kronor per person i hushållet. Om ni är två i hushållet är hushållets totala maxbelopp 150 000 kronor.

För att rotavdraget ska beviljas är det framför allt viktigt att du har:

  • Fyllt 18 år
  • Är bosatt i Sverige, eller betalar skatt i Sverige på minst 90 procent av din totala inkomst
  • Äger bostaden. som också måste vara äldre än fem år
  • Bor helt eller delvis i bostaden under projektets gång

De allra flesta väljer att bygga ut huset i samma stil som det ursprungliga. Då används samma tak och fasadmaterial. Om du vill gå åt det andra hållet och satsa på en utbyggnad som bryter mot husets utseende kommer du i huvudsak välja mellan något av följande:

  • Trä (torrt material som är flexibelt och enkelt att bygga med)
  • Tegel (hållbart med lång livstid och nästintill underhållsfritt)
  • Sten (samma fördelar som tegel, men något dyrare i inköpspris)

Rådfråga din byggfirma om du är osäker på vad som kommer passa bäst till just din bostad!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.