128 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Badrumsrenovering

Spara pengar och ta in offerter på badrumsrenovering, stambyte, kakling och rörmokare med en enda förfrågan.

Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag.
Bestäm dig sedan i lugn och ro när du har tid.

Få kostnadsfria offerter på badrumsrenovering från företag nära dig

 • Gör en gratis prisförfrågan online på 1 minut och nå upp till 6 företag direkt.
 • Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
 • Du sparar tid och hittar proffs som har tid för dig och ditt projekt - helt utan köptvång.

Så fungerar det

1
Fyll i dina uppgifter
För att kunna följa din förfrågan skapas ett konto åt dig på helphero.se. Du förbinder dig inte till köp och kan när som helst ändra eller radera dina uppgifter.
2
Vi skickar ut din förfrågan
Badrumsproffsen i vårt nätverk hör av sig till dig inom fem dagar. På Mina Sidor kan du se vilka företag det är och du hittar även deras kontaktuppgifter.
3
Du får in upp till 6 offerter
Du väljer själv om du vill acceptera en av offerterna. I framtiden kan du snabbt och enkelt göra nya förfrågningar via ditt HelpHero-konto.

Vill du veta hur mycket ditt projekt kommer att kosta?

Vanliga frågor från andra som funderar på att renovera badrummet.

Behöver jag ansöka om bygglov för min badrumsrenovering?

Reglerna för bygglov skiljer sig från kommun till kommun. I regel behöver du inte ansöka om bygglov när du renoverar ett befintligt badrum. Bygger du däremot ett nytt badrum behöver du ansöka om bygglov innan projektet drar igång. Ska du flytta badrummet till ett annat rum i bostaden behöver du inte bygglov, men du kan behöva anmäla åtgärden till byggnadsnämnden.

Enligt Boverket gäller anmälningsplikt bland annat vid följande åtgärder:

 • installation eller väsentlig ändring av anläggning för vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad.
 • ändring som innebär att planlösning påverkas avsevärt.

Om du bor i en bostadsrätt ska du alltid kolla vad det står i bostadsrättföreningen stadgar innan du drar igång projektet. Det kan finnas specifika regler för vilka åtgärder som får utföras.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret
Ska jag välja kakel eller våtrumstapet till badrummet?

Kakel, och även klinker, är ett hållbart material som håller sig snyggt i många år. Det är dessutom lätt att hålla rent och kan tvättas med ett skonsamt rengöringsmedel.

Våtrumstapen har också många fördelar. Den finns (precis som en vanlig tapet) i många olika färger och mönster. En våtrumstapet är lätt att sätta upp. Den kräver ingen fuktspärr eftersom den är helt tät.

Kostnaden för båda materialen kan variera väldigt mycket.

Du har säkert tittat på tapeter till bostaden någon gång och sett designtapeter från Svenskt Tenn för 1000 kronor rullen likväl som vanliga vita tapeter för 150 kronor. Även kakel finns i mer eller mindre exklusiva utföranden.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret
Vad innebär ett våtrumcertifikat?

Det finns en mängd olika regler att förhålla sig till när ett badrum ska renoveras. De övergripande riktlinjerna tas fram av Boverket. Det finns också flera branschorganisationer som sätter upp egna regelverk som är specifika för just deras bransch.

Det viktiga när du renoverar badrummet är att din badrumsentreprenör har våtrumsbehörighet. Detta kan hanteras av organisationer som:

 • BKR (Byggkeramikrådet)
 • GVK (Golvbranschens våtrumskontroll)
 • MVK (Måleribranschens våtrumskontroll)
 • Säker Vatteninstallation (VVS installationer i våtrum)

Skulle ditt badrum drabbas av exempelvis fuktskador kommer ditt försäkringsbolag kontrollera om byggnationen skedde av en auktoriserad entreprenör. Är byggnationen/renoveringen inte fackmannamässigt utförd kommer du sannolikt inte få ut någon ersättning för skadorna. På grund av detta är det bättre att anlita ett proffs istället för att utföra renoveringen själv.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret
Kan jag använda rotavdraget vid en badrumsrenovering?

Det går utmärkt. Avdraget gäller när du anlitar en hantverkare eller byggfirma för renovering, ombyggnad eller tillbyggnation.

Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Notera att rotavdraget inte gäller för material. Den maximala kostnaden du kan få i avdrag per år ligger på 50 000 kronor. För att rotavdraget ska bli godkänt måste du äga bostaden.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret

Mer om badrumsrenovering från vår kunskapsbank

Renovera badrum – Steg för steg
För att din badrumsrenovering ska gå så smidigt och lätt som möjligt krävs noggrann planering. I vanliga fall tar planeringsfasen minst fyra veckor, men den kan också ta flera månader. Allt handlar om projektets omfattning. Om du endast ska förändra ditt befintliga badrum är arbetet oftas...
Läs mer
Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen
Badrumsrenoveringen kan bli väldigt kostsam beroende på materialval och omfattning, men det finns olika knep för att göra renoveringen mer ekonomisk. Bland annat kan du enkelt få ner priserna genom noggrann planering. Om du går igenom varje steg och utgifter går det snabbt att se vilka ko...
Läs mer
Budget badrum – Så mycket kostar de olika delarna
Du som planerar ett nytt badrum eller en ombyggnation av ditt befintliga badrum har förmodligen många frågor. En av de vanligaste frågorna är hur mycket det kommer att kosta? Eftersom alla har olika mål och förutsättningar finns det så klart inte ett pris, utan alla måste budgetera olika....
Läs mer

Så tjänar du pengar på din badrumsrenovering


Det minsta rummet i hemmet kan ha en stor inverkan på bostadens värde. Bostadsspekulanter brukar först kolla in köket och sedan går de direkt vidare till badrummet. Ett nyrenoverat badrum kan därför höja värdet på din bostad ordentligt.

Badrummet har blivit allt viktigare i Sverige


Ursprungligen var badrummet inte utvecklat med hygien i åtanke. Först och främst användes det i religiösa syften. Bad ansåg renade för kropp och själ. När badrumstekniken så småningom började utvecklas blev bad mindre religiöst och mer socialt. Framför allt romarna och grekerna älskade att bada. För dem var badningen en del av deras livsstil. Badrummet var en politisk arena. De träffades i badhus och diskuterade samhällsutvecklingen i deras stad och herravälde.

Det låter kanske självklart idag, att varje bostad ska ha tillgång till toalett, men faktum är att många svenska hus inte hade ett eget badrum förrän mitten av 1900-talet. Därefter har utvecklingen gått snabbt och svenskarnas badrumsintresse har blivit allt större:

På 70-talet inreddes badrummen med plastmattor. Tio år senare kom handdukstorken och golvvärmen. På 90-talet revs plastmattorna ut och ersattes med kakel. Ett par år senare blev det vita kaklet marockanskt. Lyxig stil blev industriell och modern blev retro.

Nu för tiden är badrummet ett rum med stora möjligheter.

5 enkla tips till dig som ska renovera badrummet


En badrumsrenovering är ett stort projekt – och det är ingen lätt uppgift att välja rätt inredning. Först och främst måste du göra upp en budget. När du vet hur mycket badrummet får kosta kan du sätta dig ner och skissa på hur badrummet ska se ut.

 1. Prioritera ytskiktet – välj ljusa färger


Kakel, våtrumstapet eller betong? Idag är det ungefär lika populärt med alla tre alternativen. Något som de allra flesta däremot är överens om är att badrummet ska upplevas som fräscht och stort. Det låter kanske som en omöjlig ekvation om du har ett litet badrum utan fönster, men genom att välja ljusa material kan badrummet upplevas som större än vad det är. Vitt är den absolut populäraste färgen. Enligt mäklare kan vita väggar höja priset på en bostad med uppemot 50 000 kronor vid en försäljning.

 1. Se till att ventilationen är bra


Ett badrum blir fuktigt. Ventilationen gör att bostaden inte drabbas av mögelskador. Installera en ny badrumsfläkt om det är nödvändigt.

 1. Ha mycket förvaring


I badrummet samlas ofta små förpackningar. Tvål, ansiktskrämer och tandkräm ska kunna placeras lättillgängligt. Om du har dåligt med plats i badrummet kan du sätta en kommod under handfatet. Ovanför toaletten finns det ofta en tom yta. Utnyttja den genom att sätta dit hyllor eller skåp. Tänk på att det ska vara lätt att plocka undan föremål när det kommer gäster – ha därför korgar eller lådor på öppna hyllor.

 1. Uppdatera dusch och badkar


Badkar eller dusch brukar inte vara särskilt viktigt för bostadsspekulanten däremot tittar de allra flesta efter moderna lösningar. Det kan vara smart att se till att duschen eller badkaret går enkelt att plocka bort så att potentiella köpare kan välja vad de vill ha själva.

 1. Sätt in flera eluttag


De används många elektriska apparater i badrummet. Framför allt vid spegeln finns det alltid behov av flera eluttag.

Ibland är det nödvändigt att renovera: Så går ett stambyte till


Du har inte alltid lyxen att välja om du vill renovera badrummet eller inte. Ibland är det helt enkelt ofrånkomligt på grund av att badrummet har drabbats av fuktskador eller så har rör och ledningar blivit gamla. När det sistnämnda händer kan det vara dags för ett stambyte.

Ett stambyte utförs för att byta det som kallas för ”stammarna” i huset. Stammarna är ledningar för tapp- och avloppsvatten. Dessa sitter i väggar och golv. Ett stambyte är därför ett omfattande ingrepp i badrummet.

För att komma åt stammarna måste tätskiktet brytas och hela badrummet måste rivas upp. Om du bor i en bostadsrätt brukar din bostadsförening se till att det återställs till normal standard. Notera att ”normal standard” inte innebär att du kommer få ditt badrum precis som du hade det förut.

Eftersom ett stambyte ändå kräver att hela badrummet rivs ut brukar många passa på att renovera badrummet på samma gång.

I regel måste ett stambyte utföras var 40:e till 50:e år.