Renovera badrum – pris

Vi hjälper dig att ta reda på ett ungefärligt pris för att renovera badrum och ger dig smarta tips inför en badrumsrenovering med en liten budget. Du kan också använda vår kalkylator för att beräkna ditt pris. När du begär in ett pris på badrumsrenovering kan du få pris per timme eller kvadratmeter. Hantverkare tar normalt ett timpris mellan 400–800 kronor medan kvadratmeterpriset vanligtvis ligger runt 5 000–10 000 kronor.

Vid totalrenovering av badrummet kan du behöva anlita snickare, plattsättare, elektriker och rörläggare. Det är då ofta enklare att anlita ett företag som sköter hela badrumsrenoveringen eftersom ansvaret för renoveringen hamnar på ett företag istället för flera olika.

Hoppa direkt till innehåll:
Kostnad för att renovera badrum
Renovera badrum med liten budget
Fler vanliga frågor och svar

Kostnad – renovera badrum

Den totala kostnaden för att renovera ett badrum (10 kvadrat) med vanliga standardkakel och badkar/eller dusch ligger runt 150 000 kronor, exklusive rotavdrag. Val av material spelar en stor roll i priset, men du kan komma ner i pris med en budgetrenovering av badrum. Antingen kan du göra mycket av arbetet själv eller anlita en prisvärd hantverkare. Få bästa prisförslag från våra anslutna företag genom att begära en kostnadsfri offert i formuläret här intill.

Kvadratmeterpris

Kvadratmeterpriset för hela det färdiga badrummet beror på dina materialval. Räkna med 5 000–6 000 kronor per kvadratmeter när du väljer badrumsinredning, kakel och klinker av normal standard. Med normal standard menar vi material du kan köpa in på större varuhuskedjor. Väljer du inredning och material av högre standard kan du räkna med runt 10 000–20 000 kronor per kvadratmeter. Väljer du något mer exklusivt kan det naturligtvis kosta mer – bara din budget sätter gränser för kvadratmeterpriset.

Vad kostar det att kakla ett badrum?

Räkna med att det kostar cirka 300 kronor per kvadratmeter att kakla ett badrum. Det finns givetvis dyrare alternativ, särskilt om du vill ha natursten som marmor eller granit. För att dra ner kostnaden kan du även välja att sätta en våtrumstapet på väggarna och endast ha kakel eller klinker på golvet. Här kan du läsa mer om kostnad för att kakla badrum.

 

Helrenoverat badrum med svart badkar och wc-stol
Renovera badrummet i den stil du tycker bäst om.

 

Renovera badrum med liten budget – 6 tips

Här följer våra bästa badrumsrenovering-tips för dig med en liten budget.

1. Planera

Kostnaden för renovering av badrum kan bli väldigt hög beroende på materialval och omfattning, men det finns olika knep för att göra renoveringen mer ekonomisk. Bland annat kan du enkelt få ner priserna genom noggrann planering. Om du går igenom varje steg och utgifter går det snabbt att se vilka kostnader du kan dra ner på. Till exempel materialval och möbler. Detta är två punkter i badrumsrenoveringen som snabbt blir väldigt dyra. Men idag finns det en uppsjö av alternativ till såväl kakel som klinker, både till riktigt låga priser men ändå av hög kvalitet och fint utseende.

2. Välj rätt material och inredning

Väggar och golv

Valet av material på väggar och golv kommer att sätta prägeln på hur badrummet uppfattas. Även om marmor är exklusivt och vackert finns det otroligt många andra fina material som kostar en bråkdel. Standardkakel i vitt är relativt prisvärt, men våga även överväga plastmatta. Det finns en rad olika alternativ av riktigt snygga plastmattor. Både enfärgade men även texturerade mattor som är otroligt verklighetstrogna. Du kan hitta såväl träinspirerade mattor som plastmattor som ser ut som äkta sten. Dessutom är plastmattor enkla att sköta och rengöra. Om du planerar att sälja bostaden vidare kan det vara bra att veta att vita väggar kan höja värdet med så mycket som 50 000 kronor.

Ytskikt

Välj ett ytskikt som passar din budget. De flesta väljer kakel eller våtrumstapet, men även våtrumsfärg och behandlad betong är vanliga ytskikt. Om du planerar att sälja bostaden vidare kan det vara bra att veta att vita väggar kan höja värdet med så mycket som 50 000 kronor.

Ventilation

Se till att ditt badrum, som är ett våtutrymme, har bra ventilation så att det inte riskerar att bli fuktskadat. Har du möjlighet att sätta in ett fönster bidrar det både till fint ljusinsläpp och vädringsmöjligheter.

Förvaringsutrymme

I badrummet samlas ofta många småprylar och förpackningar. Med bra förvaringsutrymmen kan du enkelt hålla ordning och reda. Dessutom blir det lättare att städa de synliga ytorna. Använd utrymmet kreativt, som till exempel genom att installera en kommod under handfatet eller hyllor ovanför toalettstolen.

Dusch & Badkar

Om du väljer att installera ett badkar kan det vara smart att göra det på ett sådant sätt att det går att montera ner utan att ytskikten påverkas. På så vis behöver inte du eller en framtida köpare renovera igen om badkaret inte ska vara kvar längre. Be din VVS-installatör om råd.

Eluttag

Var frikostig med eluttag när du ändå renoverar badrummet. Allt från tandborstar till rakapparater och hårfönar kan behöva kopplas in. Montera gärna eluttag inuti väggskåpen så att apparaterna kan laddas utan att stå framme. Kom ihåg eluttag för tvätt- och torkmaskin samt strykjärn.

3. Köp in badrumsmaterial själv

Om du anlitar en kakelsättare eller hantverkare för badrumsrenovering är det ofta vanligt att hantverkaren själv gör alla inköp av materialen. Men här kan du faktiskt enkelt spara in pengar på att själv köpa det som behövs. Dels kan du enkelt välja ett prisvärt material och även spara in på kostnaden på tiden som det annars tar hantverkaren att göra inköpen.

4. Gör rivningsarbetet själv

Förarbetet är något som tar lång tid under en renovering, men är även något man enkelt kan göra själv. Visst, det tar tid att riva och ta ner gammal inredning, men det är egentligen inte särskilt svårt. Genom att själv förbereda rummet kommer du spara många tusenlappar. Om du är någorlunda händig finns det även många andra moment du kan göra på egen hand, som t.ex. uppsättning av gipsskivor och liknande. Dock finns det vissa moment du bör anlita proffs åt.

5. Var inte dumsnål

Att renovera badrum innebär att arbeta i våtrum. Med andra ord finns det vissa arbetsmoment som du inte ska göra själv. Detta är bland annat installation av VVS och elektricitet. Även kakelsättning eller mattsättning är något du bör leja åt proffs då risken annars finns att det inte blir snyggt eller rentav fel. Det kan resultera i mögelangrepp och du kan få problem med ersättning från din hemförsäkring. Det är väl värt pengarna att låta hantverkare ta hand om dessa moment.

6. Ta in flera offerter och jämför

Innan du anlitar hantverkare och VVS-installatörer bör du begära offert på badrumsrenoveringen från flera olika källor. Kolla även upp recensioner. När du hittat någon som verkar bra är det en god idé att noggrant gå igenom vad du behöver hjälp med. Skriv ner allt i kontraktet så att det blir så tydligt som möjligt. Summa summarum är att det absolut går att utföra en prisvärd och relativt billig badrumsrenovering. Spara in pengar på materialkostnader och möbler samt utför delar av jobbet själv.

Vanliga frågor från andra som funderar på att renovera badrummet

Reglerna för bygglov skiljer sig från kommun till kommun. I regel behöver du inte ansöka om bygglov när du renoverar ett befintligt badrum.

Bygger du däremot ett nytt badrum behöver du ansöka om bygglov innan projektet drar igång. Ska du flytta badrummet till ett annat rum i bostaden behöver du inte bygglov, men du kan behöva anmäla åtgärden till byggnadsnämnden.

Enligt Boverket gäller anmälningsplikt bland annat vid följande åtgärder:

  • Installation eller väsentlig ändring av anläggning för vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad
  • Ändring som innebär att planlösning påverkas avsevärt

Om du bor i en bostadsrätt ska du alltid kolla vad det står i bostadsrättföreningen stadgar innan du drar igång projektet. Det kan finnas specifika regler för vilka åtgärder som får utföras


Kakel, och även klinker, är ett hållbart material som håller sig snyggt i många år. Det är dessutom lätt att hålla rent och kan tvättas med ett skonsamt rengöringsmedel. Våtrumstapen har också många fördelar. Den finns (precis som en vanlig tapet) i många olika färger och mönster.

En våtrumstapet är lätt att sätta upp. Den kräver ingen fuktspärr eftersom den är helt tät. Kostnaden för båda materialen kan variera väldigt mycket. Du har säkert tittat på tapeter till bostaden någon gång och sett designtapeter från Svenskt Tenn för 1000 kronor rullen likväl som vanliga vita tapeter för 150 kronor. Även kakel finns i mer eller mindre exklusiva utföranden.


Det finns en mängd olika regler att förhålla sig till när ett badrum ska renoveras. De övergripande riktlinjerna tas fram av Boverket. Det finns också flera branschorganisationer som sätter upp egna regelverk som är specifika för just deras bransch. Det viktiga när du renoverar badrummet är att din badrumsentreprenör har våtrumsbehörighet. Detta kan hanteras av organisationer som:

  • BKR (Byggkeramikrådet)
  • GVK (Golvbranschens våtrumskontroll)
  • MVK (Måleribranschens våtrumskontroll)
  • Säker Vatteninstallation (VVS installationer i våtrum)

Skulle ditt badrum drabbas av exempelvis fuktskador kommer ditt försäkringsbolag kontrollera om byggnationen skedde av en auktoriserad entreprenör. Är byggnationen/renoveringen inte fackmannamässigt utförd kommer du sannolikt inte få ut någon ersättning för skadorna. På grund av detta är det bättre att anlita ett proffs istället för att utföra renoveringen själv.


Det går utmärkt. Avdraget gäller när du anlitar en hantverkare eller byggfirma för renovering, ombyggnad eller tillbyggnation.Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Notera att rotavdraget inte gäller för material. Den maximala kostnaden du kan få i avdrag per år ligger på 50 000 kronor. För att rotavdraget ska bli godkänt måste du äga bostaden.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om badrum
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Många förknippar våtrumsmattor med 70-talet, och inte alltid det snyggaste alternativet. Efter några års popularitet försvann mattorna nästan helt och hållet för att bli ersatta med kakelplattor och klinker. Men nu är de tillbaka, snyggare än någonsin och i fler mönster-, textur- och färg...
Läs mer om
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Kakla badrum – tips
Kakel i badrum gör stor skillnad och skapar en fräschare och mer modern atmosfär. Dessutom är det praktiskt då kakel är enkelt att rengöra, något som är viktigt i våtrum. Men för dig som håller på att renovera eller bygga ett nytt badrum kan det vara bra med lite tips inför själva kakelsä...
Läs mer om
Kakla badrum – tips
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Det är väldigt roligt att kakla och sätta klinker själv. Om man är noggrann kan hela rummet bli annorlunda, snyggt och unikt. Det finns mängder av bra guider för hur man ska kakla väggar och golv i våtrum och det är fullt möjligt att utföra jobbet själv om man är någorlunda händig. Men hu...
Läs mer om
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.