Badrumsrenovering: Så lyckas du

Badkar med guldtassar, regnskogsdusch, två handfat och en bastu? För dig som ska renovera badrummet finns alla möjligheter att drömma stort. Visst, du har förmodligen en budget att förhålla dig till, men med lite smarta tips och budgetalternativ går det vanligtvis att hitta en lösning som passar varje plånbok. För att du ska få ett badrum som kommer skänka glädje under många år är det viktigt att planera allt noggrant. Här är några badrumsrenoverings tips som kan underlätta planeringen.

Inspireras och skissaEtt badrum med badkar och marmor.

Det här är kanske det roligaste momentet i planeringen; att sätta sig ner och börja bläddra i inredningstidningar, söka bland bilderna på pinterest eller läsa badrumsbloggar på internet. Nu är tiden att inspireras av olika stilar och uttryck för att så småningom komma fram till vad för typ av badrum du vill ha. Modernt, romantiskt eller kanske franskt? Skriv punktlistor på vad du vill ha. Du kanske gillar vissa detaljer i ett badrum och kaklet i ett annat. Anteckna!

Renovera badrum – Planera för värme och vatten

Beroende på om du ska totalrenovera badrummet eller endast göra en mindre förändring kan det här momentet se olika ut. För totalrenoveringen är det bra att börja fundera över vilken värmekälla du ska ha. Många gillar golvvärme eftersom det dels värmer upp hela badrummet samtidigt som det är behagligt att gå på. Även andra värmekällor som handdukstork är bra att ta med i beräkningen. Mindre detaljer men ack så viktiga är eluttagen. Detta kommer vara väsentligt för helhetsintrycket. Kanske borstar du tänderna med eltandborste? Då kanske du vill sätta ett eluttag inuti ett av badrumsskåpen för att på så vis dölja sladdar.

När man planerar ett badrum är det lätt att stirra sig blind på kakel och badrumsinredning. Men kom ihåg andra delar som kommer vara viktiga för trivseln. Till exempel förvaringsutrymmen. Om du vill kunna förvara hemmets städmaterial, toapapper, hygienartiklar och handdukar i badrummet kan det vara bra att skissa på dold förvaring. Det kan handla om inbyggda skåp eller hurtsar.

Gult badkar är placerat i vardagsrummet.
Det har länge varit populärt med öppna planlösningar där rum flyter samman med rum till en enda stor yta. Nu har den trenden också nått badrummen.

Kom ihåg placering

Något som är bra att komma ihåg inför badrumsrenoveringen är krokar och liknande hänganordningar. Dessa måste nämligen fästas i en fast konstruktion. Detta är viktigt just eftersom det handlar om ett våtrum.

Vart vill du duscha? Kom ihåg att duschen måste placeras på en plats där det finns golvbrunn samt där golvet har rätt lutning. Det finns dessutom många olika alternativ för duschar. Vissa satsar på en praktisk duschkabin, andra vill bygga en egen dusch med väggar och kakel.

Dags att börja jobba med badrumsrenoveringen

Innan du tar in hantverkare och skriver på olika arbetsavtal är det bra att komma fram till din totala budget. Kolla upp varje enskild kostnad och se till att få med allt från hantverkare och rörmokare till kakel, klinker, badrumsinredning och VVS-montörer. Detta är bara några av kostnaderna. När du satt en budget är det dags att hitta ett företag som kan hjälpa dig med renoveringen.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om badrum
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Många förknippar våtrumsmattor med 70-talet, och inte alltid det snyggaste alternativet. Efter några års popularitet försvann mattorna nästan helt och hållet för att bli ersatta med kakelplattor och klinker. Men nu är de tillbaka, snyggare än någonsin och i fler mönster-, textur- och färg...
Läs mer om
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Kakla badrum – tips
Kakel i badrum gör stor skillnad och skapar en fräschare och mer modern atmosfär. Dessutom är det praktiskt då kakel är enkelt att rengöra, något som är viktigt i våtrum. Men för dig som håller på att renovera eller bygga ett nytt badrum kan det vara bra med lite tips inför själva kakelsä...
Läs mer om
Kakla badrum – tips
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Det är väldigt roligt att kakla och sätta klinker själv. Om man är noggrann kan hela rummet bli annorlunda, snyggt och unikt. Det finns mängder av bra guider för hur man ska kakla väggar och golv i våtrum och det är fullt möjligt att utföra jobbet själv om man är någorlunda händig. Men hu...
Läs mer om
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.