Renovera badrum – Steg för steg

För att din badrumsrenovering ska gå så smidigt och lätt som möjligt krävs noggrann planering. I vanliga fall tar planeringsfasen minst fyra veckor, men den kan också ta flera månader. Allt handlar om projektets omfattning. Om du endast ska förändra ditt befintliga badrum är arbetet oftast inte lika krävande som om du behöver riva det gamla och dra om rör samt elledningar. På fyra veckor eller mer kan du i lugn och ro komma fram till vilka material och vilken inredning du vill ha samt beställa hem och köpa allt som behövs. När hantverkarna ska påbörja arbetet är det bra om allt finns på plats.

Steg 1 – Riva badrum

Det första steget, förutom själva planeringen, är att börja riva ner den befintliga inredningen. Det kan handla om att tvättställ, toalett och badkar ska lyftas ut från rummet eller att gammalt kakel och golv ska rivas bort. Det här momentet är fysiskt ansträngande, men går att göra på egen hand, ett sätt att spara in på arbetskostnader för en hantverkare. Kom ihåg att rören ska pluggas igen samt att elen stängas av. Om du inte vet hur du ska göra det är det bäst att få hjälp av en rörmokare och en elektriker.

Under rivningsstadiet ska du även börja byta ut de gamla golvbrunnarna och förstärka de väggar där det sedan ska monteras upp duschväggar och annat.

Steg 2 – Rör och el

Ett stort bubbelbadkar som är inbyggt med kakel.Om du ska byta plats på belysning, avlopp och liknande, är det nu dags att ringa in elektriker och rörmokare. Eftersom väggarnas insida är blottad är det ett praktiskt tillfälle att leda om el och rör. Fundera även över nya bekvämligheter som eluttag inuti skåpen, det är praktiskt för dig som vill ladda rakapparaten och eltandborsten.

Steg 3 – Upp med väggarna

När allt är uppsatt och fixat inuti väggarna är det dags att täppa för dem med nya gipsskivor. Gipsskivor ska sättas upp på väggarna och i taket. Därefter ska de spacklas.

Efter att väggarna har satts upp börjar rummet ta form. För dig som drömmer om golvvärme är det nu det är dags för installation. Då badrummet utsätts för vatten och fukt behöver även väggarna kläs in med tätskiktsfolie. Vid installation av golvvärme ska det alltid kontrolleras att den fungerar innan flytspacklet åker på, allt för att se så att den inte är defekt. Sista steget här är att flytspackla golvet och se till så att lutningen är korrekt mot golvbrunnen.

Efter att golvvärmen är installerad (samt tak och väggar fått nya gipsskivor) ska rörmokaren montera upp fördelare för de så kallade PEX-rören och även ansluta pumpen till golvvärmen.

Steg 4 – Målare och tätskikt

Nu kan äntligen målaren komma och fixa i ordning taket! Det är även nu som tätskiktsfolie ska läggas på golvet. Därefter är det läge att ringa in kakelsättaren. Eftersom det omfattande förarbetet nu är klart kan kakelsättaren börja kakla väggar och golv. I och med torktiden för fogar tar kakelarbetet oftast ett par dagar, beroende på rummets storlek.

Steg 5 – Inredning

Detta slutgiltiga steg är oftast det roligaste, eftersom du nu äntligen kan se hur ditt badrum kommer att se ut. Om du redan har köpt in all inredning kan du direkt börja montera fast den. Låt rörmokare koppla in duschar, handfat och toalett och ring in elektrikern för att installera belysningen. Sen har du förhoppningsvis fått det badrum som du drömde om när du började med planeringen. Vill du ha fler tips? Totalrenovera badrum – Tre steg i rätt riktning

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om badrum
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Många förknippar våtrumsmattor med 70-talet, och inte alltid det snyggaste alternativet. Efter några års popularitet försvann mattorna nästan helt och hållet för att bli ersatta med kakelplattor och klinker. Men nu är de tillbaka, snyggare än någonsin och i fler mönster-, textur- och färg...
Läs mer om
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Kakla badrum – tips
Kakel i badrum gör stor skillnad och skapar en fräschare och mer modern atmosfär. Dessutom är det praktiskt då kakel är enkelt att rengöra, något som är viktigt i våtrum. Men för dig som håller på att renovera eller bygga ett nytt badrum kan det vara bra med lite tips inför själva kakelsä...
Läs mer om
Kakla badrum – tips
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Det är väldigt roligt att kakla och sätta klinker själv. Om man är noggrann kan hela rummet bli annorlunda, snyggt och unikt. Det finns mängder av bra guider för hur man ska kakla väggar och golv i våtrum och det är fullt möjligt att utföra jobbet själv om man är någorlunda händig. Men hu...
Läs mer om
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.