128 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Badrumsrenovering / Renovera badrum – Steg för steg

Renovera badrum – Steg för steg


För att din badrumsrenovering ska gå så smidigt och lätt som möjligt krävs noggrann planering. I vanliga fall tar planeringsfasen minst fyra veckor, men den kan också ta flera månader. Allt handlar om projektets omfattning. Om du endast ska förändra ditt befintliga badrum är arbetet oftast inte lika krävande som om du behöver riva det gamla och dra om rör samt elledningar. På fyra veckor eller mer kan du i lugn och ro komma fram till vilka material och vilken inredning du vill ha samt beställa hem och köpa allt som behövs. När hantverkarna ska påbörja arbetet är det bra om allt finns på plats.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på badrum!


Begär gratis offert

Steg 1 – Riva


Det första steget, förutom själva planeringen, är att börja riva ner den befintliga inredningen. Det kan handla om att tvättställ, toalett och badkar ska lyftas ut från rummet eller att gammalt kakel och golv ska rivas bort. Det här momentet är fysiskt ansträngande, men går att göra på egen hand, ett sätt att spara in på arbetskostnader för en hantverkare. Kom ihåg att rören ska pluggas igen samt att elen stängas av. Om du inte vet hur du ska göra det är det bäst att få hjälp av en rörmokare och en elektriker.

Under rivningsstadiet ska du även börja byta ut de gamla golvbrunnarna och förstärka de väggar där det sedan ska monteras upp duschväggar och annat.

Steg 2 – Rör och el


Ett stort bubbelbadkar som är inbyggt med kakel.

Om du ska byta plats på belysning, avlopp och liknande, är det nu dags att ringa in elektriker och rörmokare. Eftersom väggarnas insida är blottad är det ett praktiskt tillfälle att leda om el och rör. Fundera även över nya bekvämligheter som eluttag inuti skåpen, det är praktiskt för dig som vill ladda rakapparaten och eltandborsten.

Steg 3 – Upp med väggarna


När allt är uppsatt och fixat inuti väggarna är det dags att täppa för dem med nya gipsskivor. Gipsskivor ska sättas upp på väggarna och i taket. Därefter ska de spacklas.

Efter att väggarna har satts upp börjar rummet ta form. För dig som drömmer om golvvärme är det nu det är dags för installation. Då badrummet utsätts för vatten och fukt behöver även väggarna kläs in med tätskiktsfolie. Vid installation av golvvärme ska det alltid kontrolleras att den fungerar innan flytspacklet åker på, allt för att se så att den inte är defekt. Sista steget här är att flytspackla golvet och se till så att lutningen är korrekt mot golvbrunnen.

Efter att golvvärmen är installerad (samt tak och väggar fått nya gipsskivor) ska rörmokaren montera upp fördelare för de så kallade PEX-rören och även ansluta pumpen till golvvärmen.

Steg 4 – Målare och tätskikt


Nu kan äntligen målaren komma och fixa i ordning taket! Det är även nu som tätskiktsfolie ska läggas på golvet. Därefter är det läge att ringa in kakelsättaren. Eftersom det omfattande förarbetet nu är klart kan kakelsättaren börja kakla väggar och golv. I och med torktiden för fogar tar kakelarbetet oftast ett par dagar, beroende på rummets storlek.

Steg 5 – Inredning


Detta slutgiltiga steg är oftast det roligaste, eftersom du nu äntligen kan se hur ditt badrum kommer att se ut. Om du redan har köpt in all inredning kan du direkt börja montera fast den. Låt rörmokare koppla in duschar, handfat och toalett och ring in elektrikern för att installera belysningen. Sen har du förhoppningsvis fått det badrum som du drömde om när du började med planeringen. Vill du ha fler tips? Totalrenovera badrum – Tre steg i rätt riktning

Fler inlägg om Badrum

Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen
Badrumsrenoveringen kan bli väldigt kostsam beroende på materialval och omfattning, men det finns olika knep för att göra renoveringen mer ekonomisk. Bland annat kan du enkelt få ner priserna genom noggrann planering. Om du går igenom varje steg och utgifter går det snabbt att se vilka ko...
Läs mer om Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen
Budget badrum – Så mycket kostar de olika delarna
Du som planerar ett nytt badrum eller en ombyggnation av ditt befintliga badrum har förmodligen många frågor. En av de vanligaste frågorna är hur mycket det kommer att kosta? Eftersom alla har olika mål och förutsättningar finns det så klart inte ett pris, utan alla måste budgetera olika....
Läs mer om Budget badrum – Så mycket kostar de olika delarna
Så går ett stambyte till
I äldre bostäder kan det vara nödvändigt att utföra ett stambyte. Som namnet antyder innebär det att gamla ledningar och rör byts ut mot nya ledningar. Detta görs för att undvika exempelvis mögel eller andra fuktskador. Ett stambyte är ett omfattande projekt I ett flerfamiljshus brukar ...
Läs mer om Så går ett stambyte till