80 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kundtjänst: 08-232 232
Kunskapsbank / Bygg & renovering / Förvandla ditt hem med växter

Förvandla ditt hem med växter

Den gröna trenden fortsätter att hålla i sig, men hur ska man tänka när man inreder sitt hem med växter?  Vi har samlat våra bästa tips här.

Skapa en gratis prisförfrågan här
Tjänsten fungerar i hela Sverige.

Placera stora växter i svårmöblerade utrymmen

En storbladig fikus.

De senaste åren har våra hem fyllts med allt fler gröna växter. Trendigast har det varit att köpa stora växter som har fått ta upp plats likt möbler i vardagsrum, kök och övriga utrymmen. Allt fler har dessutom börjat ersätta tavlor med växter. Idag finns det ett stort utbud av krukor och vaser som har tagits fram särskilt för att användas som väggdekorationer.

Om du är ute efter stora växter som du kan ställa bredvid soffan eller kanske bredvid tv:n för att göra rummet mer ombonat så är fikusen ett populärt alternativ. Släktet Ficus innehåller över 1 000 arter, men de arter som framför allt syns i svenska hem är fiolfikus (ficus lyrata) och Benjaminfikus (Ficus benjamina).

Fördelar med fikusväxter är att de är lättskötta och tåliga. De behöver dessutom inte stå i direkt solljus vilket gör att du kan placera dem längre in i rummet.

Fiolfikusen har stora och blanka blad. Den växer rakt uppåt och har i regel blad som sitter kompakt. Du kan även köpa (eller själv) uppstamma fikusen likt ett träd. Då klipper du helt enkelt bort bladen som sitter längst ner på plantan.

Benjaminfikus är en mer buskig växt. Den har blanka blad och finns i olika färger/storlekar beroende på sort.

Ett tredje alternativ är den ack så populära monsteran (monstera deliciosa). Den har stora, flikiga blad som ibland också har hål i sig. De säregna bladen har gett upphov till namnet ”Adams revben” på svenska och ”Hurricane” på engelska.

Ett litet problem med monsteran är paradoxalt nog att den växter så att det knakar och därför lätt kan bli spretig. Om du vill hålla den mer ”ren” kan du ta sticklingar genom att gräva upp nya skott eller så kan du alltid klippa av en stjälk och sätta den i en vas med vatten.

Guldpalmen renar luften i hemmet

En stor palmväxt.

Guldpalmen (dypsis lutescens) kommer ursprungligen från Madagaskar. Det är en krukväxt med flera långa stammar och långsmala blad. Den kommer att ge rummet en mer exotisk känsla. Guldpalmen kräver inte direkt solljus, men den trivs bäst när det är varmt. Rummet ska helst inte ha en temperatur under 18 grader. En klar fördel med guldpalmen är att den faktiskt renar ditt hem och gör att inomhusluften blir mer hälsosam.

Häng upp växter i taket

Om du bor trångt eller inte har plats på golvet för fler växter kan du alltid rikta blicken uppåt och hänga upp dina växter. Det här är en trend som vi ser allt oftare i svenska hem. Ett vanligt alternativ är klätterfikusen som passar bra just i ampel. Den växer snabbt och behöver inte placeras i direkt solljus.

Tips är att:

  1. Mixa rustika krukor med glas, och att
  2. hänga växterna i olika höjd.

Satsa på lättskötta växter – Kaktusen är lite utav en klassiker

Små kaktusar som är placerade ovanpå en byrå.

Du kan köpa kaktusar i alla möjliga varianter, stora som små, och därför passar växten också in överallt. Det är en perfekt växt för dig som gillar blommor, men som inte har begåvats med gröna fingrar. En kaktus kan du utan problem lämna hemma när du åker på semester. Det gör inte heller något om du kanske skulle glömma bort att vattna den en eller två gånger.

Välj en stor kaktus och placera den på golvet (gärna i en terrakottakruka) eller köp flera olika kaktusar som du placerar bredvid varandra på en hylla. Det kommer att ge karaktär till rummet!

Fler inlägg om Bygg & Renovering

Så läser du offerterna från hantverkare
Det är inte alltid så lätt att veta hur en offert ska läsas. Vad borde stå med, men saknas? När du ska sätta igång med ett bygg- eller renoveringsprojekt är det alltid smart att ta in flera offerter från olika hantverkare och byggföretag. På så sätt kan du jämföra pris, tid, försäkringar ...
Läs mer om Så läser du offerterna från hantverkare
Företagare: Så hanterar ni coronavirus och kundbesök
Med tanke på coronaviruset (covid-19) spridning i Sverige och resten av världen är det många som känner oro just nu. I dessa tider är det extra viktigt att du tänker på din egen och andras hälsa. Ha därför tydliga rutiner på plats för att skapa en så trygg arbetsmiljö som möjligt för dig ...
Läs mer om Företagare: Så hanterar ni coronavirus och kundbesök
Nytt hus? Regler och avtal
Regler och avtal som det är bra att känna till Det är inte alls särskilt svårt att bygga nytt under förutsättning att du har koll på regler och avtal. Det är nämligen inte bara att börja snickra: Du måste ansöka om bygglov, köpa själva tomten samt skriva kontrakt för entreprenaden. Dessuto...
Läs mer om Nytt hus? Regler och avtal