Förvandla ditt hem med växter

Den gröna trenden fortsätter att hålla i sig, men hur ska man tänka när man inreder sitt hem med växter?  Vi har samlat våra bästa tips här.

Placera stora växter i svårmöblerade utrymmen

En storbladig fikus.

De senaste åren har våra hem fyllts med allt fler gröna växter. Trendigast har det varit att köpa stora växter som har fått ta upp plats likt möbler i vardagsrum, kök och övriga utrymmen. Allt fler har dessutom börjat ersätta tavlor med växter. Idag finns det ett stort utbud av krukor och vaser som har tagits fram särskilt för att användas som väggdekorationer.

Om du är ute efter stora växter som du kan ställa bredvid soffan eller kanske bredvid tv:n för att göra rummet mer ombonat så är fikusen ett populärt alternativ. Släktet Ficus innehåller över 1 000 arter, men de arter som framför allt syns i svenska hem är fiolfikus (ficus lyrata) och Benjaminfikus (Ficus benjamina).

Fördelar med fikusväxter är att de är lättskötta och tåliga. De behöver dessutom inte stå i direkt solljus vilket gör att du kan placera dem längre in i rummet.

Fiolfikusen har stora och blanka blad. Den växer rakt uppåt och har i regel blad som sitter kompakt. Du kan även köpa (eller själv) uppstamma fikusen likt ett träd. Då klipper du helt enkelt bort bladen som sitter längst ner på plantan.

Benjaminfikus är en mer buskig växt. Den har blanka blad och finns i olika färger/storlekar beroende på sort.

Ett tredje alternativ är den ack så populära monsteran (monstera deliciosa). Den har stora, flikiga blad som ibland också har hål i sig. De säregna bladen har gett upphov till namnet ”Adams revben” på svenska och ”Hurricane” på engelska.

Ett litet problem med monsteran är paradoxalt nog att den växter så att det knakar och därför lätt kan bli spretig. Om du vill hålla den mer ”ren” kan du ta sticklingar genom att gräva upp nya skott eller så kan du alltid klippa av en stjälk och sätta den i en vas med vatten.

Guldpalmen renar luften i hemmet

En stor palmväxt.

Guldpalmen (dypsis lutescens) kommer ursprungligen från Madagaskar. Det är en krukväxt med flera långa stammar och långsmala blad. Den kommer att ge rummet en mer exotisk känsla. Guldpalmen kräver inte direkt solljus, men den trivs bäst när det är varmt. Rummet ska helst inte ha en temperatur under 18 grader. En klar fördel med guldpalmen är att den faktiskt renar ditt hem och gör att inomhusluften blir mer hälsosam.

Häng upp växter i taket

Om du bor trångt eller inte har plats på golvet för fler växter kan du alltid rikta blicken uppåt och hänga upp dina växter. Det här är en trend som vi ser allt oftare i svenska hem. Ett vanligt alternativ är klätterfikusen som passar bra just i ampel. Den växer snabbt och behöver inte placeras i direkt solljus.

Tips är att:

  1. Mixa rustika krukor med glas, och att
  2. hänga växterna i olika höjd.

Satsa på lättskötta växter – Kaktusen är lite utav en klassiker

Små kaktusar som är placerade ovanpå en byrå.

Du kan köpa kaktusar i alla möjliga varianter, stora som små, och därför passar växten också in överallt. Det är en perfekt växt för dig som gillar blommor, men som inte har begåvats med gröna fingrar. En kaktus kan du utan problem lämna hemma när du åker på semester. Det gör inte heller något om du kanske skulle glömma bort att vattna den en eller två gånger.

Välj en stor kaktus och placera den på golvet (gärna i en terrakottakruka) eller köp flera olika kaktusar som du placerar bredvid varandra på en hylla. Det kommer att ge karaktär till rummet!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.