Inredningstips: Så skapar du ett mysigt sovrum

Ska du göra om ditt sovrum? Sovrummet kan vara lite knepigt att inreda. Det är lätt att tänka att en säng, ett par gardiner och ett skönt täcke är det enda som behövs. Så är det förstås inte. För att skapa ett sovrum som bjuder in till vila samtidigt som det är städat och lätt att hålla rent, krävs det lite finess. Visst är sängen viktig, man sover ju trots allt en tredjedel av livet. Men även väggfärg, förvaringsmöjligheter och mysiga detaljer är avgörande för hur stämningen blir. Här är lite bra tips för att göra sovrummet riktigt inbjudande och mysigt.

Hotellkänsla med enkla knep

Visst är det mysigt att gå in på ett fint hotell och öppna dörren till sitt hotellrum? För att skapa den där lyxiga känslan hemma finns det olika knep, bland annat:

    • Lägga en mjuk och fluffig heltäckningsmatta. Eftersom man oftast inte äter och dricker i sovrummet är det inte någon större risk för fläckar.
    • Flera lager med gardiner. Satsa på både vita och skira gardiner och tunga, tjocka och mörkfärgare gardiner som hängs utanpå. Du kan faktiskt hänga tapeter mot en vägg utan fönster för att skapa en varm och mjuk atmosfär.

Ett sovrum som är inrett för att skapa en mysig hotellkänsla.

  • Dold förvaring. Stökiga sovrum är det värsta som finns, se därför till att satsa på mycket förvaringsutrymmen i form av vackra skåp som du kan gömma alla dina saker i.
  • Symmetri är ett knep för att skapa en hotellkänsla i sovrummet. Häng taklampor ovanför sängborden istället för bordslampor och satsa på dekorativa kuddar som du bäddar fint med.

Placera sängen i blickfånget

Eftersom att sovrummet är till för att sova i är det alltid bra om blickfånget är sängen. Ställ den centrerat och gör den till rummets masterpiece. Om du har en kakelugn eller stora fönster i sovrummet kan det också vara snyggt att accentuera dessa. Tänk också på hur du sover bäst. Vill du att det ska vara riktigt mörkt? Placera då inte sängen allt för nära fönstret.

Tips: Lägg en matta under sängen. Textilier kommer göra att mysfaktorn i hela rummet höjs.

Ett skrivbord som är placerat längs med ena väggen i sovrummet.

Arbetsplats + sovrum?

Det är ganska vanligt att ställa in ett skrivbord i sovrummet. En plats där man kan jobba en stund på kvällskvisten. Se till att du har eluttag i närheten och bra belysning. Sömnexperter brukar inte rekommendera att du kombinerar sovrum och kontor (du ska helst inte ska förknippa jobb med sovrummet), men något du kan göra är att skilja de två avdelningarna åt med en rumsavdelare. Rumsavdelare finns i alla tänkbara varianter och du kan enkelt göra din egen, exempelvis genom att ställa en hög bokhylla och tapetsera ena sidan. För dig med högre budget finns även riktigt eleganta glasväggar med gjutjärnsramar. Detta ger en öppen men samtidigt industriell stil.

Praktiska möbler och förvaring

Det kan vara bra att inreda med en liten fåtölj i sovrummet, en plats där du kan kolla det sista i mobilen innan du går och lägger dig (ta inte med dig mobilen till sängen, det stör sömnen), eller där du kan ta på dig strumporna. Om du inte har plats för en fåtölj kan du kanske ställa in en pall eller en ottoman? Även ett mindre sidobord kan vara bra, där kan du ställa en mysig lampa, en bukett färska blommor eller väckarklockan.

De flesta av oss behöver ha ganska mycket förvaring i sovrummet. Ett tips är att ha grunda hyllor i garderoben. Det kommer att göra det lättare att få en överblick på vilka kläder du har. Om du inte vill att klädförvaringen ska synas kan du sätta ett draperi i taket och dölja den där bakom. Sätt också upp speglar! Det skapar rymd i rummet. Om du har ont om plats i sovrummet kan du kanske bygga ihop förvaringen med sängen. Höj upp sängen och placera sänglådor på golvet. Där kan du också lägga täcken, sängkläder och extra kuddar.

Obs. Tänk på att inte övermöblera. Ett sovrum behöver fria ytor för att det ska kännas harmoniskt.

Säng med en tjock sänggavel i textil.

Välj lugna färger

Färger påverkar oss mer än vad man kan tro, se därför till att välja rätt typ av färger i sovrummet. Här passar det bra med dova färger i blåskala. Även grått och vitt fungerar. Glöm inte bort att färgen på sängkläderna också kan hjälpa dig att komma ner i varv. Beige och rosa (med grå pigment) är två populära färger just nu. Det skapar värme och trygghet.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2023?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2023?
Regler för rotavdrag 2023
Så här skriver skatteverket angående rotavdrag 2023 Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotavdrag ...
Läs mer om
Regler för rotavdrag 2023
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.