128 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Bygg & renovering / Köpa tomt – Användbara tips

Köpa tomt – Användbara tips

Det är spännande att köpa tomt, oavsett om du ska använda den för en verksamhet eller för din nya bostad. Men det gäller att kolla marknaden ordentligt innan du bestämmer dig. En tomt kan nämligen både kosta väldigt mycket men också sakna viktiga saker som indraget vatten och el. För att du ska känna dig nöjd med din nya boplats är det bra att åka runt i området och kolla på många platser. Fundera även på följande saker:

  • Vill du bo nära naturen?Böljande gröna kullar
  • Är strand- eller havsnära tomt viktigt?
  • Vilken budget har du?
  • Behöver du bra fibernätverk?
  • Hur stor tomt behöver du?
  • Vart i landet vill du bo?

Tomtpriset varierar stort från norr till söder. Runtomkring storstäder och vid kusterna är priserna ofta högre medan priserna i inlandet är något lägre. Även i Norrland är prisläget generellt lägre. Om du köper en oförberedd tomt som inte ligger precis vid havet kan du hitta fina tomter till bra priser.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Vegetation och mark

Hur tomten ser ut kan påverka många saker, bland annat vilken hustyp som lämpar sig bäst samt om extra grundarbeten krävs. Vissa tomter har nämligen bergssluttningar, något som kan innebära att man måste spränga vissa områden för att kunna bygga, något som ofta blir dyrt. Om du vill kunna plantera och fixa i en trädgård är det också bra att se över marken och hur vegetationen runtomkring ser ut. Ibland kan det vara bättre att köpa en tomt med ett ruckel som du river för att få en redan uppväxt trädgård.

Servitut?

Servitut är något som kan innebära att andra människor får vistas på din tomt, det kan även innebära att man får gå igenom tomten. Detta är ofta vanligt på större tomter eller på områden där det är svårt att gå runt på något annat sätt. För att ta reda på om din tomt har servitut kan du fråga din mäklare.

För att du ska trivas i ditt nya hem krävs det mer än bara en vacker tomt och ett fint hus. Grannsämjan är också en avgörande faktor för hur trivseln är i området. Se till att gå runt till de närmsta husen och prata lite med grannarna innan du köper tomten. Då får du en chans att fråga hur de ser på bygglovet, samt om de har andra synpunkter.  Rent generellt kan du även få en känsla för hur stämningen grannarna sinsemellan verkar vara. Goda grannar är det viktigaste för ett trivsamt hem.

Hur hittar jag en tomt? Ett får som står på gräs

Tomter läggs ut på många köp-och-sälj-sajter, den största är Hemnet.se. Du kan även hitta tomter hos fastighetsmäklare, husföretag och privatpersoner. Vissa personer äger en stor tomt som de vill stycka av, här kan det ofta finnas bra möjlighet att köpa.

När du ska köpa en tomt kan det vara bäst att bestämma hur ditt hus ska se ut efter att du valt tomt. För har du redan bestämt dig för hustyp blir urvalet av tomter snävare då det finns regler om huruvida hustypen passar in i området. Detta kan man ta reda på hos kommunen.

Fler inlägg om Bygg & Renovering

Vad kostar det att byta fasad?
Nu ska vi titta närmare på vad det kan kosta att byta fasad. Du har förmodligen hittat hit för att du funderar på att renovera exteriören på ditt hem. Många väljer att byta fasad av rent underhållsmässiga skäl, men vissa vill också minska sina energikostnader eller helt enkelt byta färg o...
Läs mer om Vad kostar det att byta fasad?
Höj rotavdraget till 50 procent? Regler och prisexempel
Höj rotavdraget till 50 procent? Så påverkas du Det är på tapeten att höja rotavdraget till 50 procent. Drivande i frågan är bygg- och installationsbranschen som varnar för fler svartjobb om taket på rotavdraget inte blir högre. Ambitionen med rot som står för renovering, ombyggnation o...
Läs mer om Höj rotavdraget till 50 procent? Regler och prisexempel
Vad kostar det att glasa in balkongen?
Trots Sveriges förhållandevis kyliga klimat är det fullt möjligt att sitta på balkongen året om förutsatt att du har glasat in den. Precis som mycket annat i livet kommer en inglasad balkong med både fördelar och nackdelar. Det kan vara bra att veta att en inglasad balkong i regel öka...
Läs mer om Vad kostar det att glasa in balkongen?