78 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Bygg & renovering / Så ökar du värdet på bostaden

Så ökar du värdet på bostaden

Går du i säljtankar? En bostadsförsäljning är förmodligen den största affären du kommer att göra, och en bra chans att tjäna en del pengar. Den största faktorn som påverkar försäljningspriset har dock att göra med hur bostadsmarkanden ut. Den går ju upp och ned. Vissa perioder är det helt enkelt inte rätt tid att sälja. Men om du ändå bestämt dig finns det många saker du kan göra för att öka värdet på bostaden. Här kommer en lista på saker som kan vara bra att se över.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på bygg & renovering!

Gör i ordning bostaden – En bra investering

Ett risigt och ofärdigt hem kommer inte se särskilt lockande ut för besökaren. Se till att rusta upp hemmet där det behövs. Det kostar pengar, men behöver inte vara alltför dyrt om du gör mycket själv. Några av rum som kan behöva en uppfräschning är kök och badrum. Vi pratar inte om att sätta marmor på badrumsväggarna eller köpa en dyr spis till köket. Ibland räcker det med att måla om skåpsluckorna i köket till en neutral och fräsch färg och sätta fast nya och moderna knoppar eller handtag. Om badrummet har en ful gammal plastmatta och uråldrigt badkar kan det vara värt att byta ut detta för att fräscha upp. Det kostar ett par tusen att renovera badrummet, men genom att välja billigt kakel och billig inredning behöver det inte bli särskilt dyrt. Dessutom har du stora chanser att dra upp bostadsvärdet med mycket mer pengar än vad den lilla investeringen kostade. Ett hem som har stylats i skandinavisk stil.

Styla hemmet

Innan mäklarfotografen kommer och fotar bostaden för försäljningen bör du rensa alla ytor och städa ordentligt. Ta bort alla personliga saker som foton, barnens handavtryck och diplom. Satsa istället på en neutral men mysig inredning, gärna med fräscha kulörer och färger. Det finns mycket inspiration att hitta i inredningstidningar och på nätet. Hellre för lite saker än för mycket. Den potentiella köparen ska ju kunna föreställa sig hemmet som sitt, något som blir svårt om det är för plottrigt. Kom även ihåg väggarna. Helt vita och tomma väggar kan snabbt se tråkigt och oinspirerande ut. Sätt upp några snygga och stiliga tavlor ovanför soffan i vardagsrummet eller en stor spegel i hallen.

Utsidan räknas

När det kommer till hus är tomten också väldigt viktig, särskilt för potentiella köpares första intryck. En igenvuxen trädgård får besökare att känna att massor av jobb och fysiskt arbete krävs. Se till att klippa gräset och rensa rabatten innan mäklaren tar med de första besökarna. Om det är sommar kanske du kan investera i en mysig sittgrupp utomhus. Är det vinter kan ett par lyktor med levande ljus skapa en trevlig och inbjudande känsla.

Detaljerna

Missa inte enkla saker som att putsa fönstren, rengöra diskhoar och ta bort dammråttor från hörnen. Det är lite tråkigt att göra, men går relativt snabbt och skapar stor förändring. Du vill ju visa upp hemmet från sin absolut bästa sida. Piffa upp det sista genom att köpa några mysiga lampor eller ljusslingor. Belysning, växter och textilier är dina bästa vänner vid homestyling.

Fler inlägg om Bygg & Renovering

Inget bygglov för altaner: Vad gäller egentligen?
Inget bygglov för altaner: Vad gäller egentligen? Från och med 1 juli 2019 ändras reglerna för altanbygge. Det nya regelverket ska göra det enklare för husägare att bygga altaner. Vi reder ut hur de nya reglerna ser ut och hur de kommer påverka dig som ska bygga en altan hemma. Riksdage...
Läs mer om Inget bygglov för altaner: Vad gäller egentligen?
Bygga hus – Vanliga misstag
Bygga hus – Vanliga misstag och hur du undviker dem Ett husbygge är ett roligt och spännande projekt, men i och med projektets omfattning finns det tyvärr utrymme för en del misstag. För att undvika dessa är det bra att känna till lite hur ett byggnadsprojekt går till. Det finns bland anna...
Läs mer om Bygga hus – Vanliga misstag
Tak uterum: Vilket alternativ passar bäst?
Tak uterum: Vilket alternativ passar bäst? För dig som håller på att bygga uterum kommer du ställas inför många olika val. Ett av dessa är vilket tak du ska välja. Det finns ju många olika typer av tak, både mer estetiskt tilltalandande, enklare varianter och såklart många olika prisklasse...
Läs mer om Tak uterum: Vilket alternativ passar bäst?