Det är inte för intet som det tar flera år att utbilda sig till arkitekt. Det ligger en hel vetenskap bakom ritningar och planlösningar. Men om du gillar inredning och har ett gott öga för hur ett hus är uppbyggt kan du mycket väl lyckas göra din alldeles egen planlösning. Fördelen med en egengjord planlösning är att ditt hem blir helt unikt och personligt utifrån dina önskemål. Läs igenom våra tips för att lyckas med din planlösning!
Det är lätt att skriva ner olika mått på datorn men en helt annan sak att faktiskt uppleva det på riktigt. För att du ska få en känsla för takhöjd, golv, vinklar och smarta platslösningar, är det otroligt fördelaktigt att gå på husvisningar. Skriv ner det du gillar och ta kort. Du kan även studera färdiga planlösningar för att se olika möjligheter och få idéer till din egna ritning.
Vissa drömmer om ett badrum i anslutning till sovrummet, andra om ett stort och luftigt kök. Kanske har du en begränsad yta att utgå från men behöver få plats med både barn och prylar? Skriv ner dina önskemål och skissa upp olika sätt att dra nytta av varje kvadratmeter. En lyckad planlösning innehåller sällan döda ytor.
Fundera även på vilka aktiviteter och hobbys som ni har i familjen. Kanske älskar ni att kolla på film? I så fall kan du fundera på ett biorum eller ett hobbyrum där familjen kan samlas. Om ni ofta har middagar och fester hemma kan det vara smart att placera sovrum och badrum i ena änden av huset och allrummen i den andra delen. Då avgränsar du sovrummen till den lugna delen.
Om du vill kunna bo i ditt egenritade hus hela livet är det viktigt att du tänker framåt. Har du många trappor och svåråtkomliga utrymmen blir det besvärligt när du blir gammal. Kanske är det då bättre att satsa på en enplansvilla? För dig med småbarn är det också smart att tänka framåt, snart är de inte så små längre utan du kanske hellre vill att de bor i sin egen avdelning av hemmet.
Fönster är ett kapitel för sig när det kommer till planlösningar. Om du bor i ett område med många grannar är det exempelvis smart att sätta mindre fönster i sovrummen om du har insyn från gatan. Har du däremot natur utanför huset kan det vara otroligt lyxigt att få sätta in stora fönster som dels skänker rejält ljusinsläpp men som även ger dig en vy.
När du gjort flera olika planlösningar, vridit och vänt på möjligheter och slutligen kommit fram till en lösning som känns perfekt, är det dags att kontakta en arkitekt. Det är inget måste men oftast en smart investering. Arkitekten kan kolla på din planlösning och upptäcka problem som du själv missat, eller komma med ännu bättre lösningar.