Taklyft pris

Här går vi igenom vad som påverkar ditt pris på ett taklyft. Du kan också använda kalkylatorn nedan för att beräkna kostnaden eller ta in priser direkt från hantverkare via formuläret här intill.

Taklyft – kostnad per kvadratmeter

Räkna med att ett normalt taklyft kostar mellan 7 000 kronor och 12 000 kronor per kvadratmeter fasad som måste byggas. Då är momsen inräknad i priset. Du kan hålla priserna nere genom att använda rotavdraget. Det ger dig i skrivande stund 30 procent i avdrag på arbetskostnaden om du anlitar en hantverkare.
(Prisinformation inhämtad maj 2022)
 

Vad är en takhöjning?

En takhöjning, eller ett taklyft, syftar till att bygga till en extra våning på huset eller till att skapa mer takhöjd på en befintlig våning genom att höja innertaket. Båda alternativen kommer att ge dig mer rymd och öka värdet på huset, men det finns mycket att tänka på innan du sätter igång med projektet. Att höja taket är inget enkelt arbete; särskilt inte om du har en braskamin med skorsten eftersom denna måste förlängas. Genom att planera din takhöjning noga kan du undvika eventuella problem som annars kan uppstå under tiden ditt hus saknar ett riktigt tak.
 

Kostnad höja tak – 4 saker som påverkar priset

Här listar vi tre faktorer som påverkar kostnaden för att höja taket på huset. Det finns självklart fler aspekter att ta med i beräkningen, därför är det bäst att höra med experter på takhöjning. Det gör du helt kostnadsfritt via formuläret här intill. Du får prisförslag från upp till sex takfirmor i din närhet – ett enkelt sätt att jämföra kostnaden för taklyft.
 

1. Lösvirke eller väggmoduler

När du väl ska lyfta taket på huset har du två alternativ; att bygga med lösvirke eller att beställa färdiga väggmoduler. Lösvirke är det billigaste alternativet, men det kan också ta flera månader innan väggarna blir klara. En väggmodul kommer färdig och lyfts i stort sett bara på plats. Ibland tar det inte mer än en dag. Ett företag som är experter på taklyft bygger helt enkelt färdiga sektioner som sedan lyfts på och förankras i den befintliga strukturen på huset. Sedan ska en ny trappa och innerväggar också monteras vilket bidrar till att det tar tid att lyfta taket på huset.
 

2. Planlösningen på huset

Med hjälp av en arkitekt kan du ta reda på vilka väggar som är bärande, vart vattenledningarna går och hur du ska bygga för att optimera planlösningen. Om du exempelvis vill ha en toalett på ovanvåningen är det enklast om den byggs ovanför badrummet på nedervåningen. Kostnaden för ett taklyft beror också på om du ska använda särskilda material eller ha några särskilda lösningar som takfönster eller fönsterkåpor.
 

3. El och vatten

När man tänker på tillbyggnader är det lätt hänt att fokuset hamnar på väggarna och taket. Men kom ihåg att även ta med el och vatten i beräkningen. Här kommer du behöva en behörig elektriker till hjälp. Om du ska dra in vatten är det också viktigt att du får hjälp med rördragningen.

Förutom att en arkitekt kan vara till stor hjälp när du ska bygga om är det oftast även bra att anlita en fackman som kan se om väggarna är tillräckligt stabila och starka för att klara tyngden av en ny våning. Om detta inte är fallet kan du behöva förstärka bjälkarna innan ett eventuellt taklyft.
 

4. Takskicket

Ett alternativ kan vara att återanvända det gamla taket. Om dina takpannor är i gott skick finns det egentligen ingen anledning till att köpa nya. Om takpannorna däremot har många år på nacken kan det vara lika bra att byta ut dem när du ändå ska höja taket.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.